П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
4 Січня 2013

АВТОМОБІЛЬНІ АРОМАТИЗАТОРИ – ДРУЗІ ЧИ ВОРОГИ?

«Вулиці смерділи гноєм, задвірки – сечею, коридори – гнилим деревом і щурами, кухні – затхлою пилюкою, спальні – масними простирадлами, вологими перинами та різким солодкавим духом нічних горщиків», – так описував французькі міста ХVІІІ ст. Патрік Зюскінд у «Парфумері». У нас «нічними горщиками» попахує тільки при «активізації» спиртозаводу, а так нині скрізь можна відчути хоч штучний, але приємний нюховим рецепторам запах ароматизаторів. Але чи багато від них користі?

ПАХНЕ ВСЕ

Досліди проводить Владлен КОВАЛЬАроматизатори проникли майже всюди. Їх додають до харчових продуктів, кормів для тварин, медикаментів, засобів особистої гігієни. Ними освіжують повітря, знешкоджують неприємні запахи та, власне, використовують їх для парфумів. Для створення ароматизаторів беруть як природні речовини, так і штучні. Перелік останніх нараховує 63 хімічні сполуки. Часто вони нагадують природні запахи. Так, гераніол додасть вам яблучного аромату, гексанова кислота створить полуничну атмосферу. 

Психологи говорять про підсвідому природу нюху, його досить ефективний вплив на нашу поведінку. Економічні умови спричинили масове виробництво дешевих синтетичних ароматизаторів. На жаль, ми не до кінця усвідомлюємо, наскільки вони шкідливі для нашого здоров’я.

НЕВТІШНІ ДАНІ

Ароматизатори стали практично обов’язковим атрибутом салону кожного авто, особливо таксі (адже запах поту і не будемо казати ще чого створюють у замкнутому середовищі, м’яко кажучи, некомфортну атмосферу). Вони бувають різних видів: картонні, гелеві, крейдяні, вимпели-ароматизатори тощо, і всі, як правило, виділяють аромати синтетичного походження.

Сучасні автомобільні ароматизатори містять добавки, що входять до групи речовин зі шкідливим впливом. В Україні, на жаль, не контролюють таку продукцію, немає належного маркування, не вказується хімічний склад. Це не дає можливості споживачу зробити вибір, який би не шкодив його здоров’ю.

Актуальність цієї проблеми спонукала мене, учня гімназії, проаналізувати вплив автомобільних ароматизаторів на стан людини. Роботу виконано в рамках Малої академії наук під керівництвом професора кафедри біології та методики її викладання Людмили ЛЮБІНСЬКОЇ та за участю викладача кафедри географії та методики її викладання і екології Тетяни ДУШАНОВОЇ (обидві з К-ПНУ ім.І.Огієнка).  

Для досліду взяли чотири ароматизатори: гелієвий, рідинний, картонний та аерозольний. На жодному з них не було вказано хімічний склад, але при аналізі виявлено бензол, бутилацетат, етилацетат і формальдегід. Випробовування в салоні автомобіля і в лабораторії показали, що в салоні концентрація бутилацетату з гелієвого ароматизатора перевищує норму в 40 разів, етилацетату – в 3,7, формальдегіду – в 7,7, бензолу – в 1,5 раза. У приміщенні лабораторії концентрація для трьох перших сполук утричі нижча, ніж у салоні, але теж не відповідає санітарним нормам.

Показники щодо рідинного ароматизатора дали перевищення бутилацетату, етилацетату та формальдегіду в салоні машини в 2,2-6,6 раза. Та найтривожніші показники дав аерозоль: бутилацетат перевищив норму в 157 разів, інші сполуки – в 3,4-14,7 раза.

Ароматизатор на картонній основі дав перевищення гранично допустимих концентрацій формальдегіду в машині – в 40 разів, у лабораторії – в 29 разів; бензолу – в 1,1 раза і в машині, і в лабораторії.

Як бачимо, в ароматизаторах вміст дослідних сполук переважно не відповідає нормативам. 

ТАК МОЖНА І ДОНЮХАТИСЯ

Штучні ароматизатори, особливо аерозольні, збільшують частоту пульсу. Дискомфорт від їхньої дії у водіїв і пасажирів минає лише через 1,5-2 год.

Тривала дія ароматизаторів негативно впливає на організм. Науковці вказують на низку хвороб, які можуть виникнути при тривалому використанні ароматизаторів, особливо при поєднанні їх із тютюновим димом й алкоголем. Це алергія, хвороби дихальних шляхів, шкіри, серцево-судинної системи.

Досліджені речовини мають хронічну токсичність, негативно впливають на генетичний матеріал, репродуктивні органи, очі, шкіру, центральну нервову систему, а формальдегід є канцерогеном.

В ідеалі виробники ароматизаторів мали б вказувати їх хімічний склад, а реалізатори – відповідний сертифікат на продукцію. Проте ми далекі від ідеалів.

Отож, будьте обережними у використанні ароматизаторів, липше застосовуйте їхні природні аналоги. А ще краще –

частіше провітрюйте салон авто або приміщення, адже найкращий «ароматизатор» – це чисте і свіже повітря.

Владлен КОВАЛЬ,

учень Кам’янець-Подільської гімназії.