Четвер, 28 Березня 2024 р.
18 Січня 2013

НАСКІЛЬКИ ДЕРЖАВА ЗАПРАВИТЬ, НАСТІЛЬКИ ПІЛЬГОВИКИ ПОЇЗДЯТЬ

До редакції звернулася учасниця війни Надія ШАПОВАЛ щодо пільгових перевезень у місті. Цю тему 15 січня порушував і заступник міського голови Василь СУКАЧ. Він повідомив, що торік комунальний транспорт перевіз майже 2 млн. пасажирів, з них тільки близько 10% сплатили за проїзд. Держава недофінансувала пільгові перевезення (2 млн.грн. на рік при потребі 3,5 млн.грн). Але й передбачені кошти не надійшли повністю: недоплачено 266 тис.грн. компенсації за пільгові перевезення.  

Тому в листопаді 2012 р. міськвиконком обмежив пільговиків у часі. Пільгова категорія

(32 тис. осіб) має право на безкоштовну поїздку в комунальних автобусах з 10.00 до 16.00, в інший час – за 1,5 грн.

 За словами Василя Олександровича, цього року пільгове перевезення теж буде обмежене щомісячною сумою в 134 тис.грн. Зрозумілим є бажання пільговиків отримувати адресну допомогу за перевезення. Але, за підрахунками міської влади, ця сума мізерна – лише 5 грн. на місяць. Отож, кого це влаштує? 

Додали олії у вогонь і кадрові зміни на підприємстві, що обслуговує комунальні автобуси, – КП «Комунтранссервіс». Комусь здалося, що за цим ховаються подальші загрози для перевезень.

Проте міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, навпаки, вбачає в цьому покращення роботи комунального підприємства, і не одного.

– Руслан Пристач очолив комунальне підприєм¬ство «Комбінат благоустрою», котре незабаром з’єднається з «Комунтранссервісом», яке він очолював до того, – зазначив Михайло Євстафійович. – Аналіз показав, що малі комунальні підприємства ефективно не працюють. Тому я сподіваюся, що Руслан Григорович як активна людина і сильний економіст зможе налагодити роботу об’єднаної структури. Зокрема, ми плануємо на території комбінату облаштувати ангари для комунальних автобусів. А ще одним підживленням нового підприємства стане передача на його баланс автоматів, котрі збиратимуть кошти за проїзд через Замковий міст. Частина надходжень спрямується на ремонт власне історичної пам’ятки, а частина – на комунальне підприємство. Платний проїзд через міст запровадиться за кілька місяців.