П'ятница, 03 Травня 2024 р.
1 Лютого 2013

10 ТИСЯЧ ЗА КАБАНА

Із 27 січня мисливцям варто відправити свою зброю на відпочинок, адже сезон полювання 2012-2013 рр. закінчився, і ступати на мисливські угіддя з рушницею, капканами чи петлями заборонено. В іншому разі горе-звіролов змушений буде заплатити чималеньку суму.

10 ТИСЯЧ ЗА КАБАНА– У деяких областях за спеціальними дозволами буде проводитися відстріл шкідливих хижаків – лисиці та вовка, – каже мисливствознавець ДП «Кам’янець-Поділь¬ське лісове господарство» Володимир КОРОБЧУК. – Проте мисливці нашого району мали змогу це робити впродовж двох з половиною місяців, тому доцільності в продовженні терміну дії дозволів я не бачу. Тим більше, що під час відстрілу мисливці допускали низку порушень.

Як пояснив Володимир Миколайович, наразі в угіддях мають право бути зі зброєю тільки штатні єгері УТМР та мисливствознавці. А згідно із Законом України «Про мисливське господарство та полювання», до полювання прирівнюється навіть перебування на польових і лісових дорогах зі стрілецькою зброєю чи будь-яким іншим знаряддям добування звірів і птахів, із собаками мисливських порід, а також з продукцією полювання, тобто вбитими тваринами.

– За порушення правил полювання ст.85 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає накладання штрафів у розмірі від 102 до 1020 гривень, а згідно зі ст.248 Кри¬мінального кодексу України – від 1700 до 3400 гривень, – пояснює мисливствознавець.

А от браконьєрство з використанням автомобілів, квадроциклів або ж снігоходів викликає чи не найбільше занепокоєння в місцевої влади, природоохоронних і правоохоронних органів. Порушників на колесах закон карає штрафом від 3400 до 6800 грн., або ж обмеженням волі на строк до 5-ти років з конфіскацією транспортних засобів та всього незаконно добутого. За кожного зайця браконьєр за¬платить 500 грн. штрафу, за кабана чи плямистого оленя – 10000, козулю – 8000, куницю – 1500 грн., фазана, сіру куріпку – 500, а качку – 250 грн.