Четвер, 25 Квітня 2024 р.
22 Лютого 2013

РОСТИ-РОСТИ РЯСНО!..

Незважаючи на те, що на полях сніг лежить іще в коліно, місцеві хлібороби вже засукали рукави й пішли оглядати майбутній урожай.

РОСТИ-РОСТИ РЯСНО!..18 лютого голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК, начальник управління АПР Ігор ГАЙ разом із заступником генерального директора з рослинництва ТОВ ВКФ «Агро-Еко ХХІ» Олександ­ром ВОЛЬСЬКИМ і агрономом Анатолієм ПОГРЕБНЯКОМ відбирали моноліти на посівах озимої пшениці.

Зазвичай земляні зрізи беруть тричі на рік в декількох місцях по діагоналі поля. Шмат грунту розміром 30х30х15 см з двома рядками рослин відбирають у заготовлені дерев’яні ящики. Згодом сходи відрощують у світлих приміщеннях впродовж двох тижнів. Після цього підраховують кількість живих і неживих рослин, тим самим роблячи певні прогнози щодо перезимівлі озимих хлібів і дозрівання їх навесні, а також розраховують дози внесення мінеральних добрив і подальші агрономічні прийоми.

– Такий агроприйом є досить важливим і застосовується майже в усіх сільгосппідприємствах району, – каже Ігор Віталійович. – Цього року посіви перебувають у гарному стані, якщо міряти за шкалою «задовільно – добре – відмінно». Оцінку «відмінно» поки що ставити не буду через один нюанс – земля наразі фактично не промерзла, а тому рослини не перебувають у спокої, а потихеньку вегетують. От розкопали ми вчора шар снігу висотою 40 см, а під ним – зелена травичка, як у казці про 12 місяців. Але поки що результатом ми задоволені, густота посівів нормальна, вони в хорошому стані, вологи цілком вистачає. Тепер головне, щоб не було затяжної весни.

Непогані надії на урожай 2013 р. покладає й голова РДА Михайло Желізник, а також запевняє, що до весняно-польових робіт у районі готові.

– Загалом на весну господарствам потрібно 13,3 тисячі тонн мінеральних добрив. І вже сьогодні ми маємо 80% від потреби. З якісним насінням ранніх зернових культур в агроформуваннях також усе доб­ре, – запевняє Михайло Дмитрович. – Окрім того, на контролі управління АПР перебуває питання готовності техніки до проведення посівної. Навесні сільськогосподарські підприємства планують залучити до роботи на полях 305 тракторів, 156 сівалок, 164 культиватори, а також техніку для внесення мінеральних добрив і засобів захисту. А вже через 10-15 днів агроформування вийдуть у поля для підживлення по мерзлоталому грунту.