П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Березня 2013

РОЛЬ РОЛЛЕ: БАТЬКО ЧИ ДІД?

Фото Ольги КомаровоїЧерговий захід на історичному факультеті традиційно відкрив його очільник – кандидат історичних наук Володимир Дубінський. Цього разу зібрання – круглий стіл «Юзеф Ролле – громадянин нашого міста» – проведено спільно з громадсько-інформаційним виданням «Promo lux», тож його головний редактор Лариса Підгірна (до речі, випускниця історичного факультету) стала модератором заходу.

Після смерті в січні 1894 р. Юзефа-Антонія Ролле один із його шанувальників писав: «Завдяки своїм знанням минулого Поділля це була єдина людина тут, у Кам’янці, готова на перше прохання дати і книгу, і довідку, і пораду. Це для нашої глушини, для нас, провінційних любителів історії, була людина найпотрібніша».

Ця висока оцінка провінційного любителя історії була підкріплена висновками маститого українського історика Володимира Антоновича. Володимир Боніфатійович відзначив одну з найхарактерніших рис праць по¬дільського дослідника: поруч з іншими, «рясним документальним джерелом творів Ролле служили фамільні архіви дворян Подільської губернії. Маючи в їхньому середовищі численні зв’язки та знайомства, доктор Антоній черпав тут вельми цікаві історичні відомості, тим надто цінні, що матеріали ці, будучи приватною власністю, не були доступні для ширшої публіки і могли послужити для наукової мети тільки при особистому знайомстві автора з їхніми власниками».

РОЛЬ РОЛЛЕ: БАТЬКО ЧИ ДІД?Звернув Антонович на ще одну особливість творчості Ролле: «Незважаючи на досить сумлінне ви¬вчення серйозного історичного матеріалу, доктор Антоній не був сухим педантом. Володіючи в значній мірі вмінням зо¬бра¬жувати художні картини, він є скоріше талановитим популяризатором, аніж суворим ученим».

Говорячи про тритомну працю Ролле «Подільські замки на молдавському прикордонні», видану 1880 р. польською мовою, Антонович підкреслив, що «перші два томи цього твору – це систематична, вельми повна та поки що єдина історія Кам’янця-По¬дільського».

Російськомовна книга Юхима Сіцінського про Кам’янець побачила світ тільки 1895 р., через рік після смерті Ролле. До речі, Юхим Йосипович у своїй монографії досить щедро посилається на праці Ролле. Тож під час круглого столу виникло цілком слушне запитання: чому батьком історії Поділля ми називаємо Сіцінського, а не Ролле? Пролунала навіть жартівлива пропозиція вважати Ролле дідом історії Поділля. Втім на круглому столі було дано і пояснення, чому так сталося. По-перше, тритомник Ролле «Подільські замки…» досі не перекладено ні українською, ні російською мовами. Та й з перекладами численних історичних оповідань Ролле теж не густо (пальців рук вистачить, щоб їх перерахувати). По-друге, праці Сіцінського стали повертатися до нас раніше. Так, ще 1991 р. з ініціативи Віталія Бабляка «Прапор Жовтня» почав друкувати з номера в номер книгу Сіцінського «Город Каменец-Подольский». З ініціативи того ж Віталія Петровича 1993 р. «Подолянин» започаткував публікацію нарисів про села з «Приходов и церквей Подольской епархии», виданих під редакцією Сіцінського. А 1994 р. навіть виникла конкуренція між Сергієм Трубчаніновим і Мирославом Мошаком щодо ви¬дання та перевидання праць Юхи¬ма Йосиповича.

РОЛЬ РОЛЛЕ: БАТЬКО ЧИ ДІД?Втім повертається до нас і Ролле. Так, у червні 2001 р. Стефанія Баженова захистила кандидатську дисертацію «Юзеф-Антоній Ролле в громадському, науковому та просвітницькому житті Правобережної України другої половини XIX ст.». Двома виданнями побачила світ її монографія про Ролле. Торік видавництво «Медобори-2006», очолюване Мирославом Мошаком, видало український переклад історичного оповідання Ролле «Іван Богун – козацький полковник».

Тож, як бачимо, крига і щодо Ролле скресла. Це підтвердив і круглий стіл, який прикрасили змістовними виступами (зокрема і про плідну лікарську та меценатську діяльність Ролле) доктори історичних наук Стефанія та Лев Баженови, кандидат історичних наук Андрій Задорожнюк, дослідниці Галина Осетрова (НІАЗ «Кам’янець») і Валентина Вінюкова-Волкова (історичний музей-заповідник), видавець Мирослав Мошак. Приємно, що на круглий стіл завітали й виступили єпископ-помічник Ка¬м’янець-Подільської дієцезії Радослав Змітрович, секретар міськ¬ради Василь Сенюк, заступник міського голови Василь Сукач. Тож можна сподіватися, що достойне увічнення пам’яті про Ролле в нашому місті не за горами. Матимемо і меморіальну дошку на будинку в Старому місті (Татарська, 4), де мешкав Ролле (недарма в ті часи цей будинок полюбляли називали філією Київського університету). Матимемо в місті і вулицю Ролле (провулки Лагерний, Піонер¬ський, Богінського аж пищать – перейменуйте нас!). Сподіватимемося, що цього разу наша влада не зробить «фінта вухами», як то сталося торік з увічненням пам’яті лікаря і просвітника Костянтина Солухи.