П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
5 Квітня 2013

КАМ’ЯНЕЦЬ ДОЛУЧИВСЯ ДО СВІТОВІЇ ГЕОГРАФІЇ

Ольга ВАЛЬЧИШЕНПерші сорок примірників першої україномовної версії всесвітньо відомого журналу «NATIONAL GEOGRAPHIC» потрапили до рук кам’янчан цього тижня. 3 квітня для природничого факультету національного університету відбулася його презентація, яку організувала кам’янецька «Просвіта» при підтримці газети «ПОДОЛЯНИН».

Стосик журналів, кожен з яких спеціально для кам’янчан підписала головний редактор української редакції Ольга Вальчишен (на фото), привіз до Кам’янця активіст «Просвіти» Анатолій Паладійчук.

Перший україномовний номер з обкладинкою, присвяченою відродженню вимерлих видів тварин, щойно з’явившись, викликав в Україні справжній ажіотаж. Через несподіваний снігопад його розповсюдження в кіосках загальмувалося, а пошук журналу перетворився на непростий квест. Соціальні мережі зарясніли знімками все нових щасливих власників, серед яких тепер і кам’янчани.

Для довідки: «National Geographic» був заснований Національним географічним товариством США ще 125 років тому. Журнал тримає руку на пульсі природничих наук, не лише відслідковуючи найновіші відкриття в галузі географії, біології, екології, історії, культури тощо, але й проводячи власні дослідження й експедиції, а також вкладаючи значні кошти в природоохоронні програми. Журнал ілюстрований прекрасними фотографіями, що дають читачу змогу побачити різні куточки світу на власні очі.

Більшість матеріалів у журналі й надалі будуть міжнародними, однак 10­30% статей стосуватимуться саме України. Тож, поза сумнівом, невдовзі дочекаємось публікацій і про Кам’янець, і про Подільські Товтри. Нагадаємо, що досі українським шанувальникам журналу «National Geo­graphic» була доступна тільки російська вер­сія видання.

Журнал сколихнув в Україні хвилю благодійності ­ його шанувальники спільно і поодинці передплатили видання для майже півсотні дитячих будинків та інтернатів. Не стала винятком і кам’янецька «Просвіта» ­ на благодійні кошти, зібрані під час продажу перших примірників, передплату «National Geographic Україна» отримали діти школи­інтернату №2, ще декілька журналів у подарунок дісталося природничому факультету і міським біб­ліотекам.

З приводу річної передплати «National Geographic» можна звернутись до Анатолія Паладійчука в зоомагазин «Улюбленець» (через «Укрпошту» передплата почнеться тільки з липня). Можливо, з’явиться журнал і в газетних кіосках. Електронної української версії поки що не передбачається, є лише офіційна сторінка в соціальній мережі «Facebook».