Субота, 27 Квітня 2024 р.
5 Квітня 2013

ВЕСНЯНИЙ СМОТРИЧ ПРИБОРКАЛИ?

Рятувальники демонструють міській владі   свою готовність до паводків  Під час виїзного брифінгу 2 квітня представники міської влади продемонстрували «бойову готовність» до можливих весняних паводків на Смотричі. Обіцяють, що план дій і оновлені гідротехнічні споруди Цибулівської ГЕС зменшать загрозу підтоплення вулиць у каньйоні, які чи не щовесни потерпають від води.

– У цьому напрямку ми співпрацюємо з військовим гарнізоном, службою цивільного захисту МНС і приватним підприємством «Маяк», яке 2008 року викупило греблю в Цибулівці та вже відремонтувало гідротехнічні споруди ГЕС, – каже міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ.

Саме зношеність споруд і, як наслідок, неможливе термінове скидання води чиновники називали однією з причин підтоплень вулиць Карвасари, Руської, Річної та Зіньковецької набережної. В зоні ризику опинялися 195 житлових будинків. Проте наразі підприємство розчистило намитий острів з намулу в нижній частині річки, який під час повені заважав проходженню води, та відновило підйомні механізми щитів.

– Тепер маємо можливість підіймати щит повільно, буквально по сантиметру, контролюючи рівень води. Крім того, додатково зробили й маленькі щити, за допомогою яких пропускаємо воду при незначному підвищенні її рівня. На гідроелектростанції здійснюється цілодобове чергування, аби оперативно реагувати на рівень води у водосховищі та Смотричі, – пояснює директор ПП «Маяк» Станіслав ТОМЧИШЕН. 

З його слів, уже декілька днів поспіль рівень води трохи підвищений, проте у водоймі його тримають пониженим, аби у випадку повеневої хвилі можна було акумулювати частину води.

У всеозброєнні перед паводками й Другий державний пожежно-рятувальний загін. Як повідомив його начальник Віктор МУРИНЕЦЬ, напоготові засоби малої механізації, якими можна відкачувати воду з підтоплених під¬вальних приміщень, і насос для відкачування великих обсягів води, потужність якого – 110 л за секунду. Рятувальники обіцяють у разі необхідності надати кваліфіковану допомогу.