Середа, 24 Квітня 2024 р.
9 Травня 2013

ТАК «РОЗВЕЛИ» КАМ’ЯНЧАН.НЕ СТАНЬТЕ ЧЕРГОВОЮ ЖЕРТВОЮ!

Славнозвісний герой Остап Бендер знав чотириста «чесних» способів відбирання грошей у громадян. І нині знайдеться чимало «комбінаторів», котрі хочуть поживитися «легким хлібом».

Тому разом з начальником СКР міськвідділу міліції Віктором ВІННІЧУКОМ «пройдемося» найбільш поширеними шахрайськими схемами, на гачок яких потрапили десятки кам’янчан. Наша мета – застерегти вас, шановні читачі, від помилок!

«ДАЙТЕ ПОДЗВОНИТИ!». Це найпростіше шахрайство лідирує серед інших. Бо й досі знаходяться ті, хто на фразу «Дай зателефонувати, моя мобілка розрядилася!» реагує без вагань. Не один раз довірливі кам’янчани зі сльозами приходили до міліції і благали повернути дорогий мобільний.

Під жодним приводом не давайте мобільний незнайомцям, як би переконливо вони не просили. Ваша річ має залишатися у ваших руках.

«ВІТАЄМО, ВИ – ПЕРЕМОЖЕЦЬ!». Днями подружжя мало не стало жертвою такої афери. В одній з безкоштовних рекламних газет кам’янчани натрапили на розіграш і, не вагаючись, зіграли. Виконавши прості математичні дії з додавання, отримали переможне 4-значне число, яке нібито дарувало новеньке авто. Щоб отримати подарунок, потрібно лише зателефонувати за вказаними номерами й відправити до столиці анкетні дані. На іншому кінці дроту ніхто не відповідав. Коли ж подружжя взяло до рук лупу і почало вчитуватися в дрібнесенький шрифт, стало зрозуміло, що в такий простий спосіб формують базу даних. Їхній ентузіазм швидко вщух, тому вони застерігають інших від таких махінацій.

В жодному разі нікому не повідомляйте особистих даних і не беріть участі в недержавних розіграшах та незрозумілих акціях. Шахраї створюють унікальні математичні формули, під які потрапляє кожен із нас.

ПІД ПРИЦІЛОМ – ЛІТНІ ЛЮДИ. За статистикою, найбільш довірливі саме люди поважного віку. Їм найлегше навішати локшину на вуха та заволодіти їхніми кровними, як це сталося із 82-річною кам’янчанкою. Вона повірила аферистам, що саме їй випав шанс перемогти в акції: отримувати товари зі знижкою, а деякі – й безкоштовно. Потрібен лише конверт з грішми, щоб його підписати, який обіцяли бабусі повернути. Спритні руки шахраїв підсунули їй конверт із… вирізками з газет, привласнивши 2 тис.грн.

Не погоджуйтеся на акційні пропозиції, за які потрібно сплачувати гроші. Користь від акції має бути в заощадженні коштів, а не навпаки.

НЕ ВПУСКАЙТЕ НЕЗНАЙОМЦІВ. Часто під виглядом працівників різних служб, організацій, продавців тощо до осель потрапляють ошуканці. В квартиру 70-річної жінки завітала приємної зовнішності молодиця, котра представилася працівником соціальної служби. В руках та тримала кіпу паперів із прізвищами осіб, які мають право на матеріальну допомогу. Бабуся Надя розписалась за 200 грн. На прохання чарівної жінки «розбити» їй 500 грн., віддала отриманих 200 та ще й дістала з гаманця 300. Згодом лише помітила, що новенька купюра – сувенір.

Будьте пильними і не довіряйте незнайомцям. Вимагайте посвідчення і телефонуйте у відповідні інстанції, щоб з’ясувати, чи справді в них працюють ваші гості.

ЗНІМЕМО І РОДОВЕ ПРОКЛЯТТЯ, І ГРОШІ. Аби перерахувати жертв таких махінацій, не вистачить пальців ні на руках, ні на ногах. Як правило, псевдоцілительки, працюючи в парі, зустрічають на вулиці жертву і лякають її прокляттям тощо. Нажахані люди ладні останнє віддати, аби врятуватися від напасті. Тим паче, що «благодійницям» це під силу: досить провести обряд над грошима та коштовностями – і ви врятовані! Щойно гроші чи ювелірні вироби опиняються в руках шахраїв, їхній слід простигає.

Зарубайте собі на носі: зловмисники хочуть лише заволодіти вашими грішми і майном! Не піддавайтесь на різні вмовляння і не впускайте їх до своїх помешкань.

«ВАШ РОДИЧ У МІЛІЦІЇ». Вночі в оселі дзвонить телефон. На іншому кінці дроту невідомий повідомляє, що вашого сина, доньку чи родича затримали правоохоронці за бійку, крадіжку тощо. Справу можна «зам’яти», перевівши на вказаний рахунок не одну тисячу. Перелякані батьки, зазвичай, так і роблять.

За такою схемою ошукали і декількох підприємців. Аферисти «вибивали» кошти від імені податківців, чиновників на оплату бенкету поважним гостям зі столиці.

Не вірте таким повідомленням. Одразу телефонуйте рідним і на 102 й повідомляйте про шахрайство.

ДУРЯТЬ ЧЕРЕЗ ВСЕСВІТНЮ ПАВУТИНУ. Лише за останній місяць до міськвідділу міліції надійшов десяток заяв від постраждалих, котрі намагалися продати чи придбати речі через Інтернет. Їм телефонували аферисти, котрі обіцяли вислати товар після проплати частини коштів. Але люди залишалися і без товару, і без заощаджень.

Запам’ятайте, немає товару – немає проплати. Для здійснення таких проплат банки радять користуватися відповідними операціями.

«А СКАЖІТЬ-НО СВІЙ ПІН-КОД». Нещодавно було ошукано трьох кам’янчан, котрі самі повідомили аферистам пін-код банківської картки. Всі вони купували чи продавали речі через Інтернет. Їм телефонували особи, представлялися банківськими працівниками і повідомляли про проблеми з рахунком або ж надходження коштів, в результаті чого люди називали секретні цифри і

одразу ж втрачали гроші, що лежали на рахунку.

Ніколи і нікому не повідомляйте свого пін-коду. Його не знають навіть працівники банку, котрі через телефон не вирішують таких питань.

«АВТОМОБІЛЬ З ХВОСТАМИ». Прийнятий 2012 р. закон дозволяє керувати автомобілем без відповідного доручення, виняток – власники новеньких авто.

Щоб зекономити на сплаті податків, заміні техпаспорта тощо, новий власник не переоформляє автомобіля, хоча саме так можна перевірити, чи не має авто «хвостів» (не розшукується, не перебуває під заставою, не є учасником ДТП, номерні агрегати співпадають із записами в техпаспорті).

Скористався спрощеною схемою і 32-річний кам’янчанин. Помінявши старенького «Жигуля» та непрацююче «Дaewoo» і доплативши ще 2 тис. у.о., він став власником авто «Ford», але ненадовго. Працівники ДАІ, перевіряючи номери агрегатів і свідоцтво про реєстрацію, виявили ознаки підробки.

Купуючи автомобіль, оформляйте всі документи та обов’язково перевіряйте номери, вузли та агрегати у експерта-криміналіста МРЕО. Витративши декілька сотень гривень, у майбутньому зекономити і гроші, і час, і нерви.