Субота, 20 Квітня 2024 р.
17 Травня 2013

МАНДРІВКА У СВІТ, ДЕ ВСІ ПОВНОСПРАВНІ

Море позитивних вражень, нові друзі, колосальний життєвий досвід і двотижневий рай – саме так під час брифінгу, що відбувся 14 травня, кам’янчани відгукнулися про своє перебування в польському містечку Глогув.

Море позитивних вражень, нові друзі, колосальний життєвий досвід і двотижневий рай – саме так під час брифінгу, що відбувся 14 травня, кам’янчани відгукнулися про своє перебування в польському містечку Глогув.

Нагадаємо, що з 28 квітня до 11 травня в рамках проекту «Реабілітація неповносправних дітей у Глогуві», що втілювався під патронатом мера міста Михайла СІМАШКЕВИЧА та старости Глогувського повіту Рафаеля РОКАШЕВІЧА, 13 дітей і 7 батьків перебували в Глогувському оздоровчому комплексі ім.Яна Павла ІІ. Таких центрів є лише чотири в усій Європі.

Впродовж двох тижнів польські партнери разом з волонтерами провели для наших дітей курси фізіо-, іпо- та доготерапії, масажу, а для батьків оганізували спеціальну реабілітаційну програму. Окрім цього, запам’яталися кам’янчанам прогулянки, пікніки, культурно-

мистецькі вернісажі, музичні вечори, театр тіней і загадок «Репрезеуша» і, звісно ж, перебування в аквапарку в Полковіцах.

Кам’янчани на іпотерапії– Крім позитивних емоцій, я повернулася додому із низкою ідей, які так хочеться втілити в нашому місті, – ділиться враженнями і планами голова ГО «Гармонія» Наталія БЕЗПАЛЬКО. – Припала до душі спеціально облаштована спортивна кімната для діток з обмеженими можливостями, яку реально створити і в нашому місті. Кошти на неї можна зібрати, провівши благодійний аукціон з продажу виробів, виготовлених членами нашої ГО «Гармонія». Вразило і те, що в Польщі для діток з обмеженими можливостями є спецзаклади, де вони не лише проходять реабілітацію та адаптацію, а й вчаться виготовляти картини, ковані вироби, з глини тощо. Тобто діти не почуваються відірваними від суспільства, займаються улюбленою справою і мають можливість працевлаштуватися. Такі заклади доцільно було б створити в Кам’янці, аби вирішити проблему працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями. До речі, в Глогувському оздоровчому центрі працюють чимало таких людей.

– Коли ми опинилися в Польщі, то перше, що вразило, – це якісні дороги, ідеальна чистота, дисциплінованість водіїв і пішоходів, гостинність, – каже учасник подорожі Сергій ПОНТЕР. – Там інваліди-візочники без проблем можуть дістатися до будь-якого місця чи установи. Тобто відчувається, що держава дбає про кожного жителя. Все було просто супер! Я щасливий, що відтепер маю друзів і в Польщі.

На згадку про поїздку польські координатори вручили кожній дитині подарунок і передали територіальним центрам нашого міста візки, одяг, взуття та іграшки.

Батьки й діти вдячні міській владі за швидке оформлення віз, відшкодування частини коштів на дорогу, медичний огляд і супровід.

P.S. А вчора друзів з Глогува хлібом-сіллю зустрічали на кам’янецькій землі. Вони приїхали, аби разом з кам’янчанами відсвяткувати черговий День народження міста над Смотричем.