Четвер, 28 Березня 2024 р.
7 Червня 2013

СТРАЙК НА «АВІСІ»: ЯКБИ КУРИ НЕСЛИ ЗАРПЛАТУ…

СТРАЙК НА «АВІСІ»Працівникам агрофірми «Авіс», що в с.Гуменці, увірвався терпець. Близько сотні людей 6 червня залишили робочі місця і вийшли під стіни підприємства із заявою: «Працювати без грошей не будемо!».

Працівникам агрофірми «Авіс», що в с.Гуменці, увірвався терпець. Близько сотні людей 6 червня залишили робочі місця і вийшли під стіни підприємства із заявою: «Працювати без грошей не будемо!».

Вже три дні поспіль авісівські страйкарі, не перериваючи виробничого процесу, мирно гуртувалися, аби «попросити» керівництво виплатити їм чесно зароблені гроші. Зарплати люди не бачили вже три місяці й, нагодовані обіцянками, продовжували виходити на роботу. Вчора ж колектив агрофірми вирішив діяти радикальніше – відмовився працювати й розповів «ПОДОЛЯНИНУ» про ситуацію на підприємстві.

Спілкуватися з працівниками, які бунтують, довелося крізь паркан, оскільки охоронець не впустив журналістів на територію агрофірми.

Люди розповіли, що півроку тому ПАТ «Авіс» очолив новий генеральний директор Володимир РУДЕНКО. На підприємстві ж з обов’язками директора нині справляється Валерій ЗЄЛЄНЦОВ.

– Ми ніколи не робили бунту, працювали сумлінно. А тепер бастуємо, бо несила терпіти таке ставлення, – кажуть працівники «Авіса». – Ще з травня нам не платять грошей, перестали давати навіть пайки – курей чи яйця. При попередньому директорові такого не було. Теперішнє керівництво все пояснює кризою. Але ми самі бачимо виробництво.

Це велика фірма, продукція якої користується попитом. Яйця беруть і до Африки, і до Туреччини. Середня зарплата – 1200-1500 гривень, та й їх треба вимолювати. Щодня ми завантажуємо по 15-20 фур, працюючи днями, ночами і в свята. Одна зміна викачує понад мільйон яєць. Вантажники накидають на один автомобіль по 800-1000 ящиків з яйцями. Подивіться, скільки он вантажівок приїхало по товар, і всі вже проплатили. Навіть самі водії нам кажуть, що за товар замовники платять ще на декілька днів наперед. То де ж ті гроші діваються?!.

Люди запевняють, що у відповідь на страйк їм сказали: «Не подобається – до побачення!», та ще й налякали, що звільнятимуть за статтею.

СТРАЙК НА «АВІСІ»На жаль, перевірити вищевказані факти чи офіційно з’ясувати в керівництва будь-які обставини нам не вдалося – директор Валерій ЗЄЛЄНЦОВ прийшов до працівників, однак підійти до журналістів відмовився. Він не тільки не прокоментував пресі ситуації, але й пригрозив прокуратурою в разі виходу цього матеріалу.

А заступника голови РДА Ніну ФАБІЯНСЬКУ інформація про страйк і заборгованість із зарплати взагалі здивувала. Ніна Францівна повідомила, що декілька днів тому представники РДА зустрічалися із керівництвом «Авіса», й останні про жодні такі проблеми не обмовилися. Не було скарг до райради й від людей щодо невиплати заробітної плати на підприємстві.