Середа, 24 Квітня 2024 р.
14 Червня 2013

У ЗАХВАТІ ВІД САПЕРІВ І МІСТА

У ЗАХВАТІ ВІД САПЕРІВ І МІСТАВід військових дипломатів впродовж двох місяців у Центрі розмінування не зачинялися двері. На власні очі подивитися, як готують саперів у Кам’янці-Подільському, завітали аташе з Нідерландів і США. Першими до Кам’янця прибули аташе Сухопутних військ при Посольстві США полковник Ентоні Себо разом з помічниками майором Джейсоном Греш і сержантом Самуелем Джером. А через місяць – аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Нідерланди в Україні підполковник Леон Сороко і офіцер відділу доктрин і програм підготовки, центрів експертизи, знищення боєприпасів майор Рудольф Гаан.

Гостей радо зустріли військовослужбовці військової частини А-2641 на чолі з її командиром полковником Володимиром Родіковим.

– Іноземні колеги цікавилися, як на базі військової частини А-2641 готуються до проведення операцій з розмінування та знешкодження вибухових пристроїв, – каже Володимир Геннадійович. – Вони ознайомилися зі структурою, завданнями, матеріально-технічною базою та підготовкою фахівців з розмінування й кінологічних розрахунків, побували на практичних заняттях. Їх приємно здивувало, що бойовий досвід у нас передають фахівці, котрі брали участь у миротворчих операціях і операціях з розмінування в гарячих точках. Цим і відрізняється наш Центр від решти навчальних закладів.

Окрім цього, нідерландці поділилися досвідом щодо обладнання, яке вони використовують, коли територія повністю замінована, коли потрібно знешкодити вибухово-небезпечні пристрої, розповіли про роботу інженерних підрозділів під час знищення боєприпасів і поділилися новітніми методами підготовки фахівців з протидії саперно-вибуховим пристроям.

Чимало цікавих пропозицій висловили американці. Вони запропонували для підвищення кваліфікації направити до Центру миротворчості м.Хохенфельц (Німеччина) офіцера Центру розмінування, який планує навчальні програми. Очікує Німеччина і наших інструкторів, котрі будуть стажуватися на міжнародних курсах. Також гості пообіцяли передати до нашого Центру необхідне для навчання обладнання.

Володимир Родіков зустрічає американських колегА наразі Володимир Родіков готується до участі в конференції з розгляду програми «Партнерство заради миру», що відбудеться в червні у Берліні. Там обговорять участь наших фахівців у миротворчих підрозділах в Афганістані, Косовому тощо.

Приємні враження залишились у військових дипломатів і від міста над Смотричем, а легенди та історичні події, котрі їм розповіла екскурсовод Наталія Рибчак, вони залюбки переповідатимуть у Норвегії та США.