Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
25 Жовтня 2013

ЗАПАЛЮЄМО ЛИСТЯ, АСТМУ І РАК

ЗАПАЛЮЄМО ЛИСТЯ, АСТМУ І РАКПил, діоксиди азоту, чадний газ, бензопірен, що здатен викликати ракові захворювання, низка канцерогенних сполук і ще півтаблиці Менделєєва – отаке «меню» впродовж останніх днів має на вечерю кожен мешканець Кам’янця. І фактично силоміць шкідливими речовинами нас «підгодовують» ті, хто вперто не хоче розуміти, що спалювання сухого листя, гілля та бур’я­-нів – це не просто порушення правил благоустрою, а нахабне отруювання сусідів. Проте щовечора в приватному секторі димить, смердить, дере в горлі та ріже очі…

З такими скаргами впродовж останнього тижня кам’ян­чани телефонували до міської ради, комунальників і нашої редакції.

­ Неможливо навіть вікна відчинити, щоб провітрити квартиру! ­ з розпачем каже мешканка Польських фільварків Діана. ­ Весь каньйон у диму, Польські ­ у диму. Люди добрі, ми ж не маємо чим дихати! Син хворіє на астму і через такий дим задихається. Тепер йому доводиться проходити тижневий курс інгаляцій, вартість якого ­ дві сотні гривень. Чому ми маємо страждати через те, що хтось не хоче чи не вміє цивілізовано позбутися сміття?!

Впродовж теплого періоду листя накопичує велику кількість шкідливих речовин. З вихлопами транспортних засобів до листя потрапляють нафтопродукти, свинець, сажа тощо. Свій «внесок» роблять і викиди котелень, промислових підприємств. А восени, коли листя спалюють, усе накопичене разом із димом вивільняється в атмосферне повітря.

МЕШКАНЦІ ПАЛИЛИ ­ІНСПЕКТОРИ ГАСИЛИ

Піти в народ і ловити паліїв на гарячому спільними рейдами взялися інспектори з благо­устрою та дільничі інспектори міліції.

­ Палять практично на всій те­риторії міста, ­ каже директор

КП «Інспекція з контролю за благоустроєм і санітарним станом міста» Петро СОЛЯРИК. ­ А в ніч на 22 жовтня на територію райлікарні взагалі викликали пожежну машину, щоб погасити багаття. Щовечора над Кам’янцем нависає суцільна димова завіса, тому ми й змушені проводити такі рейди. За спалювання листя інспектори зо­бов’язані складати протокол одразу ж на місці. А штраф за таке порушення встановлюється вже на адмінкомісії й становить від 340 до1360 гривень для фізичних осіб і 850­1700 ­ для юридичних.

Поки інспектори виконували свою, не надто приємну, роботу, ми намагалися з’ясувати, чому люди з року в рік, після сотень повідомлень про заборону паління листя, таки не знаходять іншого способу його позбутися. І як самі порушники бачать цю ситуацію та чи знають, врешті, куди подіти листя, яке не можна палити.

Довго шукати диму не довелося, бо щойно люди приходять з роботи ­ беруться господарювати. Але хазяйнують у такий спосіб: поки власне подвір’я стає чистішим, спільне повітря ­ отруйнішим.

­ Я не знав, що спалювати листя не можна! Все життя палили, і ще ніхто не задушився, ­ так аргументував 80­річний мешканець селища Смирнова своє порушення, проте одразу залив вогнище відром води.

А от усі інші господарі, котрі попідпалювали сміття на дорозі чи на своїй території, зізналися, що про заборону знали й оголошення читали…

ПОЗБУВАЄМОСЯ ЛИСТЯ ЦИВІЛІЗОВАНО– Я тільки цю одненьку купку думала спалити і більше так робити не буду, бо вже й сусіди сварилися, що їм заважає дим, – каже бабця, котра живе на Руських фільварках, визнаючи провину. Але погоджувалися з інспекторами не всі. Складений протокол переважно ставав приводом для того, щоб виказати обурення, поганити совість інспекторів, поскаржитися на здоров’я чи соціальний стан.

Мешканці вулиць Річної, Дачної, Фурманова аргументували іншим – мовляв, вони не мають можливості вивозити сміття.

– Нехай би комунальне підприємство також проявило ініціативу і за додаткову плату погодилося вивозити листя, – каже житель приватного сектору Юрій ПЕРУН. – Ми не проти зібрати кошти, щоб нам виконали цю роботу. Але такого нам не пропонують.

Поки одні шукали вирішення, інші нарікали на штрафи і правила.

– Ми всі не знаємо, де дівати те листя, мучимося з ним через ці ваші правила! – викрикували люди, навіть не припускаючи думки, що «ці правила» взагалі-то повинні були б рятувати їхнє ж здоров’я.

Втім не всіх заборона «диміти» обурює чи обтяжує. На вул.Хмельницька зустрічаємо господиню, яка пакує листя в поліетиленові пакети, біля багатьох обійстів бачимо мішки з бадиллям, готові до вивезення.

ПОЗБУВАЄМОСЯ ЛИСТЯ ЦИВІЛІЗОВАНО

З приватного сектору листя можна вивезти, попередньо замовивши разом із сусідами відповідні послуги в комунальних чи приватних підприємств, які цим займаються, або ж звернутися до ЖЕКу за місцем проживання.

Для прикладу, погоджується по можливості (оскільки саме гаряча пора) допомогти в цьому й КП «Комбінат благоустрою» (тел. 3-15-42). Фіксованої вартості за послугу немає, оскільки це залежить від транспорту (від 150 до

214 грн. за годину роботи). До мешканців прохання збирати листя в мішки.

Інший варіант позбутися листя з власного подвір’я – зробити компостну яму на городі. Це безпечний спосіб переробки листя та інших органічних відходів. До того ж компост можна використовувати як високоякісне органічне добриво в саду і на городі.