Четвер, 28 Березня 2024 р.
2 Серпня 2013

ТАБІР ВІДПОЧИНКУ ЧИ КАТОРГА?

Голодні, недоглянуті та незадоволені відпочинком повернулися додому 34 дитини, котрі з 6 до 20 липня «оздоровлювалися» в таборі на Миколаївщині. Звісно ж, на фешенебельні умови ніхто з дітей і батьків не претендував, але сподівалися, що вони, принаймні, будуть пристойними. Однак, крім жахливих умов проживання, необжитого пляжу, дітям ще довелося бути свідками нічних розваг п’яного лікаря, котрий посеред ночі стріляв по пляшках на території табору…

Обурені батьки вже звернулися до міської влади з проханням розібратися в цій ситуації та розповіли про всі принади «відпочинку» своїх чад. Адже путівки були придбані за кошти міського бюджету для дітей пільгових категорій: з малозабезпечених, багатодітних сімей, сиріт, дітей, котрі перебувають на диспансерному обліку, та обдарованих. І міська влада повинна була б проконтролювати, куди відправляє юних містян.

ОЦЕ ТАК ЗУСТРІЛИ!

Поневіряння кам’янчан розпочалися одразу ж з прибуттям до табору. Про це йдеться у листі, який принесли до редакції невдоволені батьки. Замість того, аби потрапити, як було заявлено, у ДОТ «Альбатрос», дітей направили у його філію – табір «Добро». Мовляв, немає вільних місць, бо Кам’янець-Подільський останнім провів тендер на оздоровлення дітей.

Однак на гостинність «Добра» кам’янчанам годі й було сподіватися. В половині будиночків не було лампочок, у деяких – не відчинялися вікна, не зачинялися двері, не було запасних ключів. Стіни обшиті пластиком, тому в спеку перебувати всередині було нестерпно, доводилося лише мріяти про ковток свіжого повітря. Спали діти на панцирних ліжках. А про обіцянку прибирати та міняти білизну кожні 5-6 днів керівництво швидко забуло. Тому дітки засукували рукави, брали віники та відра й самі наводили лад у кімнатках.

ТАБІР ДЛЯ ТИХ, ХТО БАЖАЄ СХУДНУТИ?

ТАБІР ВІДПОЧИНКУ ЧИ КАТОРГА?Окремої розмови заслуговує харчування. За словами батьків, меню не було адаптоване для дітей: риба – з дрібними кістками, м’ясо – жорстке. Діти жартували, що такого харчу навіть свині не їдять. За 14 днів відпочинку лише двічі тарілки залишилися чистими, коли давали вареники з картоплею й картопляне пюре з куркою. А зазвичай більшість їжі так і залишалась на столах, а діти купували харчі в магазині й шукали окропу, аби запарити «Мівіну».

Огірки, помідори і яблука з’явилися на столах лише на 5-й день відпочинку, і то в мізерній кількості.

У їдальні працювали 12-16-річні діти з інтернату Мукачевого, котрі не мали ані санітарних книг, ані офіційних трудових договорів. Одного дня дівчина накладала вермішель руками, що на власні очі побачила мати відпочивальника. Після скандалу на кухні з’явилися студенти-практиканти профільних навчальних закладів.

Посуд завжди був жирним і брудним, з тріщинами і надщерблений. Після чергового скандалу адміністрація табору придбала новий посуд, який навіть не помили. Доївши борщ, діти відшукали «сюрприз» – наклеєні цінники.

Замурзаним було приміщення їдальні, стільці та столи. Подекуди стінами та підлогою пробігали таргани.

ОБІЦЯНКА – ЦЯЦЯНКА

Не інакше як ошуканцями можна назвати керівництво табору. Адже вони обіцяли, що діти перебуватимуть під пильним оком вихователів, вожатих, тренерів з різних видів спорту, психолога, психіатра, лікаря, інструктора з плавання й масажиста.

Натомість кам’янецьким дітям виділили лише двох вожатих, одну з яких забрали на 5-й день відпочинку. Тож частину обов’язків вожатої взяла на себе юна кам’янчанка Ліза Заплітна.

За два тижні діти лише двічі побували на екскурсіях: на острові Березань і на солоному озері. В табір повернулися втомленими і незадоволеними. А от в обіцяний аквапарк у Коблевому кам’янчани так і не потрапили.

Масажиста, тренерів, психолога чи психіатра на території табору «Добро» не було взагалі. Інструктор з плавання з’явився аж на 5 день відпочинку, про що батьки дізналися від вожатого. Лише на 30 хвилин він навідувався на пляж задля констатації факту, що все гаразд. Спочатку діти ходили на море за графіком (з 10.00 до 12.00 та з 16.00 до 18.00), незважаючи на те, що о 16.00 був полуденок. А згодом – коли заманеться і без нагляду дорослих.

Байдужим до відпочивальників і стану їхнього здоров’я був і лікар табору. Мало того, що він постійно був «під мухою», то ще й влаштував п’яний дебош посеред ночі. Заспокоїти медика прибули правоохоронці. Наступного дня його звільнили – і табір залишився без медпрацівника. Тож коли кам’янчанин пошкодив руку, директор табору лише на наступний день відвіз його до лікарні. Там хлопцеві надали необхідну допомогу. А от бинт для перев’язки постраждалому шукав мало не весь табір. З’ясувалося, що в медпункті його взагалі немає. Яким чином дітям мали надавати першу допомогу?

ДОБРОГО У «ДОБРІ» – ЛИШЕ НАЗВА

Зовсім не облаштованим виявився і пляж. Часто туди заїжджали автомобілі, там вигулювали чотирилапих улюбленців, а одного разу навіть купали коня, який не посоромився справити природні потреби.

Словом «жах» охарактеризували батьки і діти санітарно-гігієнічні умови табору «Добро». На 300 дітей, які там відпочивали, був лише один захаяний туалет, літній душ і умивальник.

Уявіть, скільки потрібно було вистояти в черзі, щоб туди потрапити! Тому часто діти справлялися деінде, а для молодших діток батьки випрошували в керівництва горщики. Вночі шлях до «заповітного» місця був неосвітленим. У літньому душі вода постійно холодна. Після чергового сплеску емоцій кільком батькам і дітям дозволили митися у житловому корпусі табору, де були душові кабінки і гаряча вода. Більшість дітей впродовж 2 тижнів милися практично лише в морі.

Таким запам’ятався «відпочинок» 2013 року для трьох десятків дітей. Аби з’ясувати, виною всьому стала недбалість міської влади, чи надавач послуг виявився шахраєм, «ПОДОЛЯНИН» звернувся до директора департаменту гуманітарної політики міськради Альони КУЗЕМИ:

– Цьогоріч, як і в попередні роки, з міського бюджету було виділено 137 тис.грн. на закупівлю путівок на море для дітей пільгових категорій населення. Тендер міська влада проводила двічі. Вперше учасники, а їх було двоє, подали документи, що не задовольняли наших вимог. Лише з другої спроби обрали переможця – ПП Валерія Черниша, котрий запропонував табір «Альбатрос», один день перебування в якому для дитини коштує 98 грн. Англійці з двох зол нічого не обирають, ми ж змушені були обирати. Маючи на руках лише 137 тис.грн., за які повинні оздоровити сотню дітей, не мали змоги ані збільшити фінансування, ані зменшити кількість дітей. Міською владою не передбачені гроші для виїзду комісії до табору, аби побачити його на власні очі. А табори з кращими умовами проживання і спектром послуг правили за путівку вищу ціну, зокрема Генічеськ – 1700 грн.

Вже з першого дня відпочинку І зміни до нас почали надходити нарікання від батьків, які скаржилися на незадовільні побутові умови, погане харчування. Ми направили лист-звернення підприємцю, аби негайно усунути всі проблеми. Черниш поступово все вирішував, тому розірвати з ним угоду не було підстав. Крім цього, розірвання угоди могло б зірвати подальшу оздоровчу кампанію, адже діти відпочивали на морі у ІІІ зміни. Ми ж мали зробити все можливе, аби відпочинок на морі продовжився, а надавач послуг добросовісно виконував умови договору.

Наступна зміна перебувала в таборі разом із завідувачем відділу сім’ї та молоді Юрієм Козловим. Щодня ми контактували – і, за словами Юрія Михайловича, ситуація покращилася. Поліпшилося харчування, умови проживання, діти мали доступ до приміщення, де є душ з гарячою водою та туалети. 31 липня п’ятеро батьків, які перебували в таборі з дітьми на контрактній основі, надіслали до департаменту гуманітарної політики листа, в якому зазначено, що умови перебування дітей задовільні, адміністрація реагує на всі зауваження.

Вчора на відпочинок поїхала ще одна зміна.

Днями за скаргою батьків ми направили звернення Валерію Чернишу, в якому передали прохання батьків, діти яких відпочивали 6-20 липня, виплатити їм матеріальну компенсацію. Вже отримали відповідь і його згоду компенсувати батькам по 200 грн.

Щоб не потрапити у таку халепу в майбутньому, міська влада збирає документи, які б аргументували, аби табори такого рівня, як «Альбатрос», не брали участі в тендерах, або ж відхилялися нами. Також департамент гуманітарної політики буде просити міських депутатів збільшити фінансування на оздоровлення дітей 2014 р. хоча б на 50 тис.грн. Інакше така ситуація може повторитися.

P.S. Як стало відомо, попри виправдання міської влади, одним зверненням до міських чиновників батьки обмежуватися не збираються. Історію «оздоровлення» своїх дітей вони вже розповіли першому заступнику голови облдержадміністрації Вадиму ГАВРІШКО, знає про них і прокуратура.