П'ятница, 29 Березня 2024 р.
16 Серпня 2013

ЗІБРАЛИСЯ ТІ, ХТО ВІДПОВІДАТИМЕ ЗА БАЗАР

«Виписувати ліки» від хронічних болячок кам’янецьких ринків взялися 12 серпня у «білій хаті», де зібрався цілий «консиліум»: представники влади, санепідемслужби, управління ветеринарної медицини, міліції, інспекції, яка контролює благоустрій і санітарний стан міста, й, звичайно, директори тих же ринків. Поки останні звітували й гарантували – влада давала вказівки, а ветслужба била тривогу щодо порушення ветеринарно-санітарних вимог на ринках міста й попереджала про можливе призупинення торгівлі.

АБИ НЕ БУЛО «ДЕ БАБА – ТАМ БАЗАР»

Зібралися ті, хто відповідатиме за базарНе дивно, що засідання координаційної ради розпочали з основної недуги ринків – стихійної торгівлі. Хоча, зі слів директора департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Майї ГУРСЬКОЇ, покращення в цьому питанні таки є.

– Великими зусиллями і тим, що ми більше почали звертати уваги на цю проблему, несанкціонована торгівля ліквідована, – каже Майя Дмитрівна. – Залишається вирішити питання щодо понеділка, коли ринок закритий, та, думаю, ми й це владнаємо.

Але в.о. директора КВЗП «Кам’янець-Подільський» Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ поінформував, що в понеділок продовольча частина буде працювати, а закриватиметься базар щодня о 17.00. До того ж наразі на ринку можливо розмістити ще 175 чоловік, окрім тих, які вже перейшли з вулиці на прилавки.

Стовідсоткову ліквідацію стихійної торгівлі пообіцяв директор ринку «Вікторія», що на мікрорайоні Жовтневому, Ігор ЯКУШЕВ:

– Є 30-40 місць, де ми спокійно можемо розмістити людей, які торгують у невстановлених місцях. Також плануємо ліквідувати стихійний ринок із вул.30 років Перемоги.

Загалом усі директори готові надати людям місця для торгівлі. До того ж керівникам доручать встановити на вході до ринку інформаційні таблички зі схемою і тарифами, аби людина знала, де їй можна розкласти свій крам і скільки платити за місце.

«КАП» ДО ЗАРПЛАТИ – «ПЛЮС» ДО БЮДЖЕТУ

Окрім питань благоустрою, директорам порадили попрацювати і в іншому напрямку – щодо заробітної плати своїх працівників, мовляв, це може врятувати міський бюджет від фінансових «мінусів».

– Сьогодні в нашому бюджеті дуже великий дефіцит. А його наповнення залежить від того, чи усіх працівників ви оформили, і яка у них середня заробітна плата, – запевняє Майя Гурська. – Нині по місту вона становить 2 424 гривні. Прошу: приведіть зарплату працівників у відповідність до цієї суми! Адже якби кожен суб’єкт господарювання підвищив плату найманому робітнику хоча б на 100 гривень, то міський бюджет за рік отримав би додаткових 11 мільйонів.

До того ж підприємці ринку, які мають торговельні точки і великі обсяги продажу, обов’язково повинні звітувати щодо товарообігу на територіях ринків.

РИНКИ ОБНАДІЯНІ

Непогані перспективи могли б вималюватися у кожного з ринків міста, якби їхні директори сумлінно матеріалізували слова, сказані ними ж на засіданні. Скажімо, як повідомив Андрій БОРШУЛЯК, «Династія» вже має Генплан, а незабаром матиме зливову каналізацію і покриття шашкою всієї території. А Сергій Чернявський пообіцяв до листопада вирішити питання з молочним павільйоном, що на Центральному ринку.

Зібралися ті, хто відповідатиме за базарОбіцянку закінчити до кінця осені будівництво на ринку «Черемушки» почули від Андрія АНДРУХОВИЧА. А директор «Вікторії» Ігор Якушев повідомив про забудову на цьому ринку, мовляв, з’явилися нові інвестори, які роблять зміни у поверхах і пообіцяли впродовж тижня розпочати роботу на цокольному поверсі.

Наполегливо зобов’язали Ігоря Володимировича за тиждень вирішити проблему неробочого туалету на ринку, на що, до речі, не раз скаржилися підприємці.

Погодилися директори й відреагувати на основне зауваження керуючого справами виконкому Сергія САМАРИ – антисанітарію навколо закріпленої території та питання вивезення сміття з ринку.

НЕБЕЗПЕЧНО, КОЛИ НОРМИ – НЕ В НОРМІ 

Занепокоєні ветеринарно-санітарним станом кам’янецьких ринків працівники ветмедицини. Адже недоліки, які не поспішають виправляти, становлять загрозу для здоров’я кам’янчан. Виходить, наша з вами безпека залежить від сумлінності виконання директорами ринків конкретних пунктів.

Скажімо, завдання для гуртово-роздрібного комплексу такі: обладнати територію стічною каналізацією і майданчиком для збирання відходів, зробити на ринку тверде покриття. М’ясному павільйону – кондиціонер, а продавцям м’яса – санітарний одяг!

Санітарних пертурбацій потребує і Центральний ринок.

– Необхідно провести ремонт приміщення для реалізації молочної продукції. Ми сподіваємося, що нове керівництво нарешті вирішить це питання, – каже начальник міського управління ветеринарної медицини Людмила ОРЖЕХОВСЬКА. – Обов’язково повин­но бути обладнане місце для живої та «сонної» риби. Якщо не буде дотримано норм, ми заборонимо її продаж на літній період. Ще одне питання – майданчик для живих тварин, або ми знову ж таки заборонимо їх продавати. Також просимо не допускати реалізації сільськогосподарської продукції із землі.