Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
20 Вересня 2013

«АВІС» ЗАМІСТЬ СМОРОДУ ВИПУСКАТИМЕ ГАЗИ

Сергій Фіщук презентує проектЗ’явилась надія, що Кам’янець-Подільському району на одну легеню дихатиметься легше. Адже ПАТ «Авіс» нарешті «дозріло» до будівництва біогазового заводу, який «прибиратиме» за мільйонами своїх курей. Так, 18 вересня відбулося засідання містобудівельної ради РДА, на якому було представлено проект будівництва цеху з переробки курячого посліду птахофабрики «Авіс».

Розміститься ще один гігант на 36,79 гектарах поруч із птахофермою. Щодня тут перероблятимуть близько 800 т гною, що складає 95% від усіх відходів фабрики. Будуватимуть цех німці на замовлення агрохолдингу «Авангард». Кам’янчанам же його на перспективному генплані представляв головний інженер проекту, генеральний директор ТОВ «Енерго­інвест» Сергій ФІЩУК.

­ Будівництво заводу передбачається в три черги. Перші дві планується завершити до кінця 2014 року, ­ каже Сергій Віталійович. ­ Уже тоді можна буде переробляти фактично весь послід із фабрики. Остання черга, найпотужніша, включає добавляння в процес виготовлення біогазу силосу. Однак до цього ми прийдемо лише в тому разі, коли будуть внесені зміни до законодавства, зокрема щодо зеленого тарифу, адже наразі це все економічно не вигідно. Тому цей задум агрохолдингу розглядається не як бізнес­проект, а виключно як екологічний. Наша мета ­ знизити екологічне навантаження на регіон і отримати велику кількість органічних добрив для вирощування сільгосппродукції, яка йтиме на корм для птиці.

Тепер коротко про те, як це все працюватиме. Для початку привезений послід завантажуватимуть у спеціальні ємності. Потім його порційно додаватимуть у резервуари бродження, де температура складає 42­430С. Там він перебуватиме доти, поки від розщеплення органіки не почне утворюватися метан. Накопичений газ скупчуватиметься під спеціальними куполами. Далі через систему технологічного очищення він спалюватиметься на когенераційних станціях з утворенням електроенергії та тепла, яке в перспективі планують використовувати у поки що не зведених теплицях. А від посліду ж залишатиметься лише органічне добриво, яке можна буде вносити на поля без жодних «побічних» наслідків.

За словами головного інженера проекту, наразі вже розроблено техніко­економічне обгрунтування проекту й очікується висновок державної експертизи, який і розв’яже руки будівельникам.

Місцеві можновладці такий задум схвалили, однак внесли кілька вимог щодо будівництва. Зокрема, попросили не нехтувати санітарними зонами при розташуванні цеху поблизу житлових будинків, вирішити питання щодо транспортування посліду закритим методом: трубами від виробництва до біогазового цеху та додатково передбачити будівництво технологічної дороги виробничою територією підприємства (до цього послід планували возити дорогою загального користування, що з’єднує Гуменці та Вербку). Також варто окремим проектом передбачити будівництво очисних споруд для технологічних стоків.

Зазначимо, що такий завод в Україні будується вперше, тому спірних питань із дозволами, вимогами, ризиками є чимало.

І дуже хотілося б вірити, що пілотний проект у нашому районі реалізують успішно, а ненависний принцип першого млинця розвіється, як і сморід над кам’янецькими селами.