Середа, 08 Травня 2024 р.
23 Серпня 2013

ЗНОВУ В ШЛЮБІ: МІСТ, ЩО З’ЄДНУЄ ДВІ ОБЛАСТІ, ПОВНІСТЮ ВІДКРИЛИ

ЗНОВУ В ШЛЮБІ: МІСТ, ЩО З’ЄДНУЄ ДВІ ОБЛАСТІ, ПОВНІСТЮ ВІДКРИЛИПісля нетривалого залізобетонного розлучення Поділля з Буковиною знову об’єдналися, причому, як пообіцяли чиновники, надійно і років на 20 гарантовано. Вчора, 22 серпня, міст «Атаки – Жванець» офіційно відкрили для руху транспорту без будь-яких вагових обмежень.

Після нетривалого залізобетонного розлучення Поділля з Буковиною знову об’єдналися, причому, як пообіцяли чиновники, надійно і років на 20 гарантовано. Вчора, 22 серпня, міст «Атаки – Жванець» офіційно відкрили для руху транспорту без будь-яких вагових обмежень.

Після нетривалого залізобетонного розлучення Поділля з Буковиною знову об’єдналися, причому, як пообіцяли чиновники, надійно і років на 20 гарантовано. Вчора, 22 серпня, міст «Атаки – Жванець» офіційно відкрили для руху транспорту без будь-яких вагових обмежень.

Не на дірявий і аварійно небезпечний, а вже на відремонтований і святково прикрашений міст приїхав полюбуватися й

ві­це-прем’єр-міністр України Олександр

ВІЛКУЛ, хоча так і не ступив ногою на подільський бік міжрегіональної споруди…

Про те, що донецька фірма-підрядник впоралася з ремонтом стратегічної споруди, вклавшись в обіцяні терміни, стало відомо ще 18 серпня, коли рух мостом повністю відновили. А вже в четвер буковинці влаштували цілий концерт з нагоди закінчення реконструкції переправи.

Готувалися недарма – в село Атаки з’їхалися чи не всі причетні до цієї історії можновладці: начальник чернівецького облавтодору Ігор ГАХ, голова Укравтодору Євген ПРУСЕНКО, голова Чернівецької ОДА Михайло ПАПІЄВ, чиновники Хотинського району, начальник донецького ТОВ «ВП Мост-1» Василь ТОДИРИКА, працівники якого ремонтували міст. А от із нашого краю жодного чиновника на відкритті міжрайонної переправи не було.

Аби показати, що попрацювати таки було над чим, донецькі будівельники виставили змістовний фотостенд, який демонстрував стан мосту до ремонту. Крім очевидних наскрізних провалів, споруда мала чимало дефектів – пов­ністю зруйнована гідро­ізоляція, корозія балок прогонових будов, пошкоджені деформаційні шви, відбувалося руйнування освітлювальних стовпів, перильного та бар’єрного огородження, зайвим був шар старого асфальтобетону, який серйозно навантажував балки прогонових будов.

– Як і запланували, поточний середній ремонт моста було проведено всього за три місяці, – прозвітував журналістам Ігор Гах. – Думаю, переправа служитиме не менше як 20 років. Наразі допустиме навантаження на міст збільшено під сучасне, а це близько 30 тонн. До того ж фірмі «ВП Мост-1» вдалося зекономити, адже кошторис ремонту становив 21 мільйон гривень, а підрядник використав трохи більше як 18.

І хоча черевики можновладців таки залишили сліди на свіжовстеленому асфальті відремонтованого мосту, проте йшли тільки до середини й назад, так і не перетнувши кордону Хмельницької області.

Ігор Гах та  Василь Тодирика символічно здають об’єкт   Олександру Вілкулу  – Цей міст сполучає не тільки два береги однієї річки, але й єднає Україну з Європою, бо за добу через нього проїжджають близько 10 тисяч автомобілів, у тому числі й транзит з Румунії, Туреччини, Болгарії, Молдови, – каже Олександр Вілкул. – Для нас цей напрямок дуже важливий. До речі, наразі починаються більш масштабні роботи на об’їзній дорозі міста Хотина, на яку виділено 30 мільйонів гривень. До кінця листопада буде зроблено не тільки об’їзну, довжиною 8 кілометрів, а й під’їзди з обох сторін.

Михайло Папієв повідомив і про перспективу будівництва нового мосту в с.Атаки, мовляв, наразі така можливість розглядається, а поки що вирішуються земельні питання і на Буковині, і на Хмельниччині. До того ж такий інтенсивний потік автотранс­порту потребує дороги першої категорії, а наявний міст має другу.

А поки буковинці запитували про перспективи ремонту чернівецьких доріг і мостів, ми при нагоді поцікавилися долею недобудованого мосту в с.Гуменці Хмельницької області, на що віце-прем’єр-міністр передав привіт Хмельниччині, а голова Укравтодору Євген Прусенко не дуже натхненно, проте пообіцяв, що наступного року той міст не проігнорують.