П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
27 Вересня 2013

ЯКЕ ЇХАЛО, ТАКЕ Й ЗДИБАЛО?

23 вересня запланована мирна зустріч народних депутатів від ВО «Свобода» Ігоря САБІЯ, Олександра МИРНОГО та Ірини ФАРІОН з кам’янчанами з якогось дива перетворилася на справжню сутичку із тиснявою, панікою та сльозогінним газом. Не обійшлося без жертв. Карета швидкої забрала 18-річну дівчину, яка займалася в танцювальному колективі на другому поверсі Будинку культури, з алергічною реакцією на розповсюджений у приміщенні газ.

ЯКЕ ЇХАЛО, ТАКЕ Й ЗДИБАЛО?Хто став ініціатором колотнечі, зрозуміти було важко, адже агресія, сварки, образи звідусіль просто розпирали стіни Будинку КУЛЬТУРИ. Зрозуміло одне: такі події «прославили» наш Ка­м’янець на всю Україну. І слава ця, на превеликий жаль, презентувала «Квітку на камені» далеко не толерантним, виваженим і гостинним містом.

«В Кам’янці­Подільському на­ма­галися зірвати презентацію книги Фаріон», «Захід за участю Фаріон знову штурмували «тітушки», «В Каменце­Подольском толпа газовыми баллончиками разогнала встречу с Фарион», ­ такі заголовки зарясніли у вівторок зранку у всеукраїн­ських засобах масової інформації. В гучних матеріалах йшлося про те, що розлючений натовп невідомих намагався взяти Будинок культури штурмом, зламали двері, розбили вікно, в хід пішли газові балончики. «На місці подій перед початком конфлікту перебували представники міліції, однак жодних дій, аби зупинити свавілля най­манців, не вживали», ­ пише «Українська правда».

У самому ж Кам’янці все, що тоді відбувалося в міському Будинку культури, бачили по­своєму. Цими баченнями вже наступного дня щедро ділилися з різних «оглядових майданчиків» міста. Офіційні коментарі дали місцеві регіонали, міліція, мер міста, спортс­мени­кам’янчани та багато інших, хто не полінувався або ж вважав за потрібне розповісти про пережиті враження.

ВИД ЗІ ШТАБУ ПАРТІЇ РЕГІОНІВ

З офіційного релізу прес­служби Кам’янець­Подільської міської організації Партії регіонів:

«Ще до початку зустрічі біля міського Будинку культури зібралось близько 300 містян. Свободівці, що стояли на дверях, не пускали їх всередину, аргументуючи тим, що ці люди «зв’язані з ПАРТІЄЮ РЕ­ГІОНІВ». Представники ВО «Свобода» заблокували двері та не реагували на прохання мешканців міста впустити їх усере­дину на зустріч з народними обранцями. В якийсь момент, не витримавши тиску тих, хто хотів потрапити до залу, представники націоналістичної сили відчинили двері й атакували охочих зустрітись із народними депутатами сльозогінним газом. У залі виникла паніка, і люди, кашляючи та плачучи, почали вибігати на вулицю.

Біля виходу стояли представники тієї ж ВО «Свобода», які не випускали людей і кричали, що це провокація, і жодного сльозогінного газу немає.

Побачивши, що люди зібралися біля дверей з наміром вийти, народний депутат Ірина Фаріон викрикнула їм услід: «Ось бачите, як виходить сморід із цієї зали!».

Після такої фрази свободівці відчинили двері, і половина людей вийшла на вулицю, де продовжувалися мітинг, крики і провокації».

ВИД ІЗ МІСЬКВІДДІЛУ МІЛІЦІЇ

­ На місце проведення заходу було направлено три патрульні наряди та 45 правоохоронців, ­ каже начальник Кам’янець­По­діль­сь­кого МВ УМВС Юрій ДАХНО. ­ Під час презентації книги народного депутата Ірини Фаріон група невідомих осіб розпилила у вестибюлі приміщення газоподібну речовину, внаслідок чого між невідомими особами виникла конфліктна ситуація.

З метою документування правопорушення, на місце події прибули слідчо­оперативна група та керівництво міськвідділу. Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч.2 ст.296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб). Триває досудове слідство.

Якщо ви володієте будь­якою інформацією щодо осіб, причетних до цієї події, прохання повідомити працівників міськвідділу міліції. Телефонувати: 102, 6­45­85.

ВИД ІЗ МЕРІЇ

Не міг не відреагувати на ці події й господар міста, в якому влаштували громадсько-політичний бешкет, Михайло СІМАШКЕВИЧ.

– На адресу міської ради надійшло звернення від народного депутата України Ігоря Сабія про проведення 23 вересня 2013 року, о 18.00, зустрічі народних депутатів від ВО «Свобода» з громадськістю міста Кам’янця-Подільського. Враховуючи те, що представники ВО «Свобода» уклали договір з адміністрацією міського Будинку культури на оренду частини приміщення МБК, їм було надано дозвіл на проведення запланованої зустрічі, – розповідає Михайло Євстафійович. – Наступного дня я був неприємно вражений подіями, що трапилися. Ми чули про такі ситуації в інших містах: Харкові, Одесі. Але що наше місто стане заручником тих самих сценаріїв, аж ніяк не очікували. Цей прикрий випадок, у першу чергу, дав зрозуміти, наскільки серйозно ми маємо готуватися, давши дозвіл на проведення будь-яких політичних акцій, особливо в частині забезпечення правопорядку.

ВИД З КАМ’ЯНЕЦЬКОЇ СПОРТАРЕНИ

Не мовчали й обурені спортсмени, котрих, за їхніми словами, ні за що принизили й образили на всю Україну, обізвавши «тітушками». Із відкритим листом і своїм баченням розвитку подій до нашої редакції звернулися директор ДЮСШ №2 Дмитро НЕВЕНГЛОВСЬКИЙ, завідувач філії ДЮСШ №2 Віталій ЛІПКОВСЬКИЙ, директор ДЮСШ №1 Станіслав КШЕМІНСЬКИЙ, директор ДЮСШ №5 Анатолій ЛАБАЮК і президент Кам’янець-Подільської федерації тхеквондо ВТФ Сергій ЧАЙКА.

«Ми, керівники та тренери спортивних закладів міста, знаючи про зустріч народних депутатів України від ВО «Свобода» з громадськістю нашого міста, прийшли, щоб поспілкуватися та поставити їм декілька запитань, що нас хвилювали. Зокрема, про проблемні питання щодо фінансування діяльності спортивних закладів і витрат на участь у змаганнях різних рівнів та закриття спортивних шкіл і підліткових клубів за місцем проживання. Однак нас не допустили до приміщення, в якому відбувалася зустріч, тримаючи на вулиці в холодну й вітряну погоду. Впускали лише жінок і людей поважного віку. Хоча на оголошеннях, розклеєних по місту, було вказано, що запрошуються всі мешканці. На наші запитання до осіб з чорними пов’язками на руках з написом «Свобода», які представлялись охоронцями народних депутатів, чому нас не пускають до залу, прозвучало звинувачення на нашу адресу, що ми «бандити» і «тітушки».

Ми постійно чули образи та обвинувачення в провокаціях, хоча прийшли на мирне зібрання і в сутички з будь-ким не вступали, а як культурні та цивілізовані люди уникали провокацій та ігнорували образи.

Простоявши на вулиці півтори години, ми та люди, що також не були допущені на зустріч, зайшли в сусіднє приміщення, що не орендувалося народними депутатами, але там зустріли опір осіб з чорними пов’язками, які розпилювали газ, кидали в нас залізні труби та викрикували гасло «Смерть ворогам». Ми, тренери спортивних закладів, готуємо наших вихованців, які представляють рідне місто на змаганнях різних рівнів, включаючи чемпіонати Європи та світу, ніколи ворогами для міста та держави не були та не будемо», – йдеться у листі.

НАШЕ БАЧЕННЯ

Без жодних труднощів на одіозну зустріч впустили і журналістів «ПОДОЛЯНИНА». Після споглядання на це «свято абсурду» (даруйте, та інакше це назвати не виходить) висновок напрошується один: немає значення, хто є ініціатором провокації, треба мати мудрість не стати спровокованим. Сумно від того, що цієї мудрості не вистачило жодній зі сторін.