Субота, 20 Квітня 2024 р.
20 Вересня 2013

СХИЛИМО ГОЛОВИ…

Щороку 22 вересня в Україні відзначають День партизанської слави. Все людство в глибокій повазі схиляє голови перед невмирущим подвигом наших партизанів, підпільників, їхньою винахідливістю, хоробрістю, любов’ю до Батьківщини.

Згадуючи про партизанів і підпільників, ми насамперед маємо на увазі прославлених партизанських командирів Сидора Ковпака, Семена Руднєва, Олексія Федорова, Петра Вершигору, Олексія Сабурова, Миколу Наумова, Федора Михайлова, Антона Одуху, Антона Бринського та інших славних синів нашої Батьківщини.

Цьогоріч виповнюється 70 років знаменитому Карпатському рейду партизанського з’єднання під керівництвом Сидора Ковпака.

Український штаб партизанського руху охарактеризував цей рейд як «найблискучіший» з усіх, які були здійснені українськими партизанами за роки Великої Вітчизняної війни. «Рейкова війна», в результаті якої партизанами були пущені під укіс сотні ворожих ешелонів, висаджено в повітря тисячі мостів і переправ, була вагомим внеском народних месників у справу наближення Великої Перемоги. Українські партизани взяли найактивнішу участь у підготовці та проведенні форсування Дніпра регулярними військами Червоної армії, в результаті чого було визволено Київ, а далі – і всю Україну.

Ми також не забуваємо і про наших героїв – партизанів, підпільників Подільського краю, які в грізні роки війни вступили в смертельну боротьбу з ворогом. Це партизани загонів ім.Чапаєва, який діяв на території Смотрицького, Чемеровецького та інших районів, ім.Боженка, учасники Проскурівського підпілля, народні месники Вілена Поворіна та багато інших славних синів нашої Батьківщини.

Весь світ знає про подвиг Героя Радянського Союзу, подолянина, піонера – партизана Валі Котика, який зі зброєю в руках загинув у 14 років, визволяючи м.Ізяслав Хмельницької області.

Дуже мало народних месників сьогодні залишилися живими. Проживають у нашому місті партизанки Валентина Панкова-Козловська, Валентина Павлова, Олена Радомська, Марія Бондаренко, Ніна Богомолова. До речі, 23 вересня Ніні Іванівні виповнюється 90 років, і ми щиро її вітаємо.

Партизанів, підпільників, усіх людей доброї волі, хто боровся з ненависним ворогом у роки Великої Вітчизняної війни, рада ветеранів міста щиро вітає з Днем партизанської слави! Бажаємо вам міцного здоров’я, активного довголіття та мирного неба над головою.

Вічна слава героям, які полягли за честь і незалежність нашої Батьківщини!

Леонтій РОГАЛЬ,

голова ради ветеранів міста, член обласної ради ветеранів України.