П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
4 Жовтня 2013

КОЛИБАЇВКА НЕ ДАСТЬ СЕБЕ ЗАДУШИТИ

КОЛИБАЇВКА НЕ ДАСТЬ СЕБЕ ЗАДУШИТИВпродовж двох днів, 29-30 вересня, автодорогу «Житомир – Чернівці» сковували кілометрові затори. Десятки фур, вантажівки, автобуси, легкові авто стали заручниками не зовсім приємної на запах ситуації, що склалася навколо с.Колибаївка. Обурені люди, котрих довели до відчаю, вийшли протестувати прямісінько на дорогу. Десятиліттями від їхнього села нестерпно «пахло» бардою, а останні два роки селян душать ще й смородом від курячого посліду, який вивозить на поля місцевий орендар – ТОВ «Агро Еко ХХІ» (директор Олександр ГІНЗЕРОВСЬКИЙ).

­ Мало того, що тут немає чим дихнути, то ми ще й почали масово хворіти. Симптоми в усіх однакові: нудота, рвота, біль у горлі, ніс закладений, голови болять, ­ каже місцева жителька Рита. ­ І ніхто не може зрозуміти, що таке робиться. Тільки потім, коли сусіди одне одному розповіли, що в кожного така ж проблема, стало зрозуміло: нас труять!

Та поки це стосувалося тільки дорослих, то ми терпіли, але коли до лікарень повезли дітей, люди піднялися. Нас отруюють два роки. І нікому до цього діла немає. Чому хтось має збагачуватися на нашому здоров’ї? Може, хтось і вважає, що ми мовчазне бидло, але мовчати далі не будемо, також хочемо нормально жити, нормально дихати!

­ А діти наші не хочуть нормально жити, а внуки? ­ доноситься з іншого боку натовпу. ­ Я онучку не можу вивести надвір прогулятися. В дитини очі сльозяться, носик червоний, вона задихається. В мене така алергія, що нормально вдихнути повітря не можу. Донька сьогодні вийшла на поле і одразу вирвала, бо дихати просто неможливо.

Скаржаться люди й на нашестя мух, котрі хмарами рояться в їхніх оселях.

­ У хаті просто чорно, я вже дві пляшки дихлофосу викинула, сьогодні почепила липучки, за півгодини їх уже треба викидати. На кухні ж нічого не можна на стіл викласти. Ну, просто горе якесь, далі терпіти несила. Раніше був спир­то­за­вод, але ті бардополя, у порівнянні з цим смородом, ­ дитячий лепет.

КОЛИБАЇВКА НЕ ДАСТЬ СЕБЕ ЗАДУШИТИЗрозуміти обурення людей можна, адже ми пробули в селі лише кілька годин, і сморід на­докучив настільки, що уявити постійне життя в таких умовах складно. Можна зрозуміти й гнів водіїв, котрі стали заручниками чиєїсь безвідповідальності й були змушені на кілька годин відкласти свої термінові справи. Хтось поспішав у пологовий народжувати, хтось віз повний автобус дітей, в когось наростала пеня за несвоєчасну доставку продуктових товарів, а от у водія «Lexus» взагалі терпець увірвався ­ і, незважаючи на людей, він пішов на пролом. В результаті, у 73­річного протестуючого, котрий мимоволі опинився перепоною на шляху авто, ­ забій коліна.

Єдине, чого ніяк не вдається зрозуміти, ­ це байдужість тих людей, які справді могли зарадити селянам у той момент. На місце події так і не з’явився

керівник сільгосппідприємства Олек­сандр ГІНЗЕРОВСЬКИЙ, у потрібну хвилину не приїхав і очільник району Михайло ЖЕЛІЗНИК. Обмежилися заступниками: адміністрацію в перший день представляв заступник голови Павло ДОВГОПОЛ, а наступного вечора людей заспокоювали сільський голова Микола ЧАЙКОВСЬКИЙ, працівники міліції, ДАІ, начальник відділу інфраструктури та туризму РДА Микола ЧУМАК і помічник пана Гінзеровського Володимир ПЕТРОВСЬКИЙ. Зійшлися на тому, що ТОВ «Агро Еко ХХІ» підпише гарантійний лист про недопущення в подальшому удобрення сільськогосподарських угідь гос­подарства, що поблизу с.Колибаївка, вказаними органічними добривами. Лише тоді рух на дорозі розблокували.

З офіційного сайту райдерж­адміністрації стало відомо, що вранці 30 вересня в село ви­їжджав і Михайло Дмитрович. Поспілкувавшись із сільським головою та заступником начальника міськрайонної санітарно­епідеміологічної служби, керівник району зробив такий висновок: КОЛИБАЇВКА НЕ ДАСТЬ СЕБЕ ЗАДУШИТИ«Для мене головне ­ добробут жителів району. Але при цьому я повинен діяти відповідно до вимог чинного законодавства. Таких випадків, звичайно, бути не має. Є норми складування, є санітарна зона, в рамках якої потрібно його проводити. Олександр Антонович їх порушив, тож і понесе за це відповідальність».

А тим часом у прокуратурі Хмельницької області відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.239 (забруднення земель відходами) КК України. Під час досудового слідства призначено відповідні експертизи, залучено спеціалістів Державної екологічної інспекції для встановлення правомірності дій товариства та розміру завданої довкіллю шкоди.