Субота, 20 Квітня 2024 р.
7 Жовтня 2013

ТЮРІН ПОВЕРТАЄТЬСЯ В ОСВІТУ

Володимир ТЮРІННещодавно в місті відкрилась Європейська школа програмістів, керівником якої став Володимир ТЮРІН. Володимира Петровича кам’янчани знають як багаторічного очільника міськуправління освіти і науки. Чим тепер займається відомий освітянин, і що пропонує школа програмістів, він розповів у своєму інтерв’ю.

– Володимире Петровичу, майже три роки тому Ви нібито пішли на пенсію, що ж Вас відволікло від відпочинку?

– Я вже давно виношував ідею попрацювати над розвитком інформаційних технологій, вважаю, що за ними – майбутнє.

Мене дуже зацікавила пропозиція Ростислава Яреми організувати Європейську школу програмістів. Вважаю, що ми розробили цікавий проект не тільки для нашого міста, але й для всієї країни.

– Чому?

– Згідно із соціологічними опитуваннями, потреба України в ІТ-спеціалістах складає понад 20 тисяч на рік. Наші виші, в основному політехнічні, готують максимум 1,5 тисячі таких спеціалістів. Враховуючи те, що значна кількість їх покидає Україну і виїжджає на роботу за кордон, ми залишаємося ні з чим.

А попит сьогодні перевищує пропозиції навіть не в десятки, а в сотні разів. Тому ми вирішили створити нашу школу, укласти партнерську угоду з компанією «Майкрософт» та іншими щодо підготовки для них наших випускників. Протягом року належним чином підготували викладачів і навчально-матеріальну базу. Сьогодні завершуємо набір перших груп.

– Хто може стати учнем цієї школи?

– Нині ми організовуємо групи з підготовки учнів старших класів, коледжів, училищ, студентів університетів. Головними завданнями школи є не тільки підготовка висококваліфікованого спеціаліста з ІТ, але й надання йому по закінченні навчання роботи. У недалекому майбутньому плануємо організувати навчання учнів молодших класів.

– Володимире Петровичу, Ви досі слідкуєте, як розвивається освіта нашого міста?

– Звичайно, я ж стільки років їй віддав. Мені неприємно було дізнатися, що недавно обласна комісія не дуже гарно охарактеризувала нашу освіту.

Це не об’єктивна оцінка, це неправда. Такого не може бути. Я добре знаю освіту міста, її потенціал, матеріально-технічну базу, керівні та педагогічні кадри. Освіта міста протягом останніх років займала перші місця в області за всіма показниками роботи. Я розумію, що ситуація непроста. Відбулася зміна керівників навчальних закладів, але все ж таки більшість залишилася на своїх посадах, а це – основа стабільної роботи закладів освіти. За деякими показниками ми можемо бути не найкращими, але й не останніми.

Не думаю, що доречно сьогодні піддавати критиці роботу освітян міста й зокрема управління освіти і науки. Там працюють фахівці, які знають, як організувати роботу, бачать перспективи. Хотів би тільки порадити управлінню освіти звернути увагу на керівників закладів освіти, адже це їхня опора. Їх потрібно вчити, допомагати, підтримувати ініціативу, давати можливість себе реалізувати.

– Кажуть, що подали заяви на звільнення директор НВК №13 Валерій КІШКО і директор школи №14 Наталія ВАСИЛЬЯНОВА, з якими Ви багато років працювали?

– Можу сказати, що це висококваліфіковані керівники, менеджери освіти з великої літери, які все життя і душу віддали дітям. Вони створили заклади, відомі не тільки в нашому місті, в Україні, а й за її межами. Але…, якщо Валерій Петрович заздалегідь готувався до цієї неприємної події, то щодо Наталії Сергіївни я не розумію, що могло змусити написати заяву. Я не уявляю її без дітей, без школи. Школа – її життя.

Сергій ОМЕЛЬЧЕНКО.