Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
11 Жовтня 2013

БІЙЦІ НЕВИДИМОГО ФРОНТУ

Олег КЕРНИЧНИЙЦьогоріч близько 20 жителів Кам’янеччини опинилися на лікарняних ліжках, бо об’їлися отруйних грибів. Через споживання неякісних продуктів кишкова інфекція – ентероколіт – підкосила майже півтори сотні мешканців міста і району. В місті над Смотричем зафіксовано 15 випадків захворювання на сальмонельоз. Ці цифри могли б бути у декілька разів загрозливішими, якби на варті здоров’я мешканців Кам’янеччини не стояли працівники санепідслужби. Адже саме вони оберігають нас від масових поширень таких напастей, як інфекційні хвороби, професійні захворювання, харчові отруєння тощо.

В другу неділю жовтня спеціалісти СЕС будуть відзначати професійне свято і 90-річчя від дня заснування санітарно-епідеміологічної служби. В грудні минулого року міська та районна СЕС пережили всеукраїнську реорганізацію, яка вдвічі врізала штатний розпис працівників. Відтепер ця установа має два підрозділи: Кам’янець-Подільське міськрайонне управління Головного управління Держсанепідслужби у Хмельницькій області, яке очолив Олег КЕРНИЧНИЙ, і Кам’янець-Подільський міськрайонний відділ лабораторних досліджень – Наталя Оленич.

– Сьогодні в управлінні працюють 9 осіб, а в міськрайонному відділі лабораторних досліджень – 36, – розповідає Олег Володимирович. – Принцип нашої роботи не змінився. Всі функції, що були покладені на нашу структуру раніше, ми продовжуємо виконувати. Це профілактика інфекційних недуг, контроль за атмосферним повітрям, водою, грунтом, умовами праці, навчально-виховним процесом, підприємствами, що виробляють і реалізують харчові продукти,

об’єктами торгівлі, водопостачання, каналізування тощо.

– Точаться розмови, що нині санепідслужба не має права планово перевіряти кафе, ресторани, заклади торгівлі, тобто підприємців і юридичних осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Чи справді це так, і чи вважаєте таку ситуацію прийнятною?

– Справді, планова перевірка тут заборонена, бо ці заклади не належать до об’єктів з високим ступенем ризику. Держава спростила для них систему контролю, однак не всі власники об’єктів торгівлі та громадського харчування є сумлінними і дотримуються необхідних вимог. Хоча саме вони мають відповідати за те, які продукти реалізують, з яких інгредієнтів готують страви і в яких умовах.

Можливо, саме через таке нововведення побільшало хворих із діагнозом ентероколіт. На щастя, отруєння неякісними продуктами не є масовими. Крім літнього випадку, коли шестеро кам’янчан отруїлися курами. Їм встановили діагноз харчової токсикоінфекції та з’ясували, що збудником став стафілокок.

Колеги неодноразово їздили за кордон і цікавилися, як там працює санепідслужба. Коли запитали в американця, як часто приходить санітарний інспектор, той відповів: «Ми не знаємо, коли він завітає, але завжди готові до перевірки». Нам також потрібно тягнутися до того, щоб підприємці, керівники закладів торгівлі та громадського харчування, громадяни відповідально ставилися до питань дотримання вимог санітарного законодавства.

– Кам’янчани цікавляться, наскільки якісною є питна вода, що подається комунальним підприємством «Міськтепловоденергія».

– Це підприємство забезпечує водою понад 100 тисяч жителів міста. Щоквартально санепідслужба проводить планові перевірки і констатує, що вода відповідає всім вимогам. Крім цього, щоденно її якість контролює відомча лабораторія комунального підприємства.

Непокоїть інше – проблема з криницями як загального, так й індивідуального користування в місті та районі. У 90% випадків криниці не відповідають санітарним вимогам, є відхилення в санітарно-хімічних та інших показниках, реєструється перевищення вмісту нітратів. Щойно отримуємо негативний результат, надаємо приписи відповідним структурам, які проводять очищення й дезінфекцію води.

– А з якими проблемами стикається санепідслужба під час перевірок дитсадочків і шкіл?

– Перша й основна – недостатнє фінансування, яке тягне за собою низку інших проблем. Зокрема, це недоліки у харчуванні дітей, недотримання калорійності, матеріально-технічне забезпечення харчоблоків. Наші діти не отримують в достатній кількості білків (риба, м’ясо, птиця). Їх харчують за рахунок вуглеводів і жирів. Також не всі навчальні заклади мають спортмайданчики, спортзали, виявляємо порушення показників освітлення.

Наша служба аналізує захворюваність школярів. Непокоїть те, що першачки приходять до школи умовно здоровими, а випускники виходять з букетом болячок. Зазвичай вони мають сколіоз, порушення осанки, поганий зір. Школярі мало часу проводять у русі на свіжому повітрі. Сучасні діти не мають того здоров’я, яке мали бабусі та дідусі. І через те почастішали випадки смертей на уроках фізкультури. Звісно, все це можна пояснити урбанізацією, поганою екологією, однак дбати про власне здоров’я і вчити це робити дітей повинен кожен із нас.

– Олеже Володимировичу, ми входимо в сезон підвищення захворюваності на грип. Чого очікувати?

– Погіршення погодних умов призвело до того, що у вересні, в порівнянні із серпнем, у місті в чотири рази, в районі вдвічі побільшало хворих на ГРВІ. Випадків грипу не зареєстровано, однак спалах захворюваності прогнозується на грудень і лютий. У цьому епідсезоні циркулюватимуть уже знайомі всім «пташиний», «свинячий», «каліфорнійський» штами грипу. Однак епідеміологи прогнозують, що в Фельдшер-лаборант Валентина ІВАНІШЕНАУкраїну може прийти досі незнайомий «бі-Масачусетс». Якраз час подбати про профілактику недуги та щеплення від грипу, які можуть не лише вберегти від захворювання, а й допомогти уникнути ускладнень.

Про працю санепідеміологів колись влучно сказав академік Лев Громашевський: «Якщо лікар врятував одну людину – про нього говорять, якщо він вилікував 10-15 чоловік – його прославляють. Але якщо він запобіг захворюванню тисяч і тисяч людей, цього ніхто не помітить». Справді, хіба можна оцінити те, чого не відбулося?