П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Жовтня 2013

ЖЕРТВАМИ ВОГНИЩА КУЛЬТУРИ СТАЛИ ПІВСОТНІ ТВАРИН

ЖЕРТВАМИ ВОГНИЩА КУЛЬТУРИ СТАЛИ ПІВСОТНІ ТВАРИН18 вогнеборців, 5 пожежно-рятувальних машин, 18 тонн води та 20 хвилин часу знадобилися рятувальникам для приборкання пожежі, що сталася в міському Будинку культури в ніч на 12 жовтня. Вогонь злизав 70 квадратних метрів коридору й призвів до трагічної загибелі 52 екзотичних тварин і рептилій. Чорні стіни, стеля, підлога та їдкий запах горілого – так нині виглядає перший поверх 100-літньої пам’ятки архітектури.

Місто опинилося на межі чергової гуманітарної катастрофи. Цього разу до пожеж у Домініканах, міському архіві, монастирі

домініканок, до регулярних обвалів древніх башт, могла додатися ще одна – втрата будівлі єдиного театру.

Міська влада, збившись із ніг, нишпорить по засіках, щоб віднайти півмільйона гривень. За попередніми підрахунками, саме стільки знадобиться, аби повернути МБК більш-менш пристойний вигляд. А правоохоронці міськвідділу міліції та експерти з Хмельницького намагаються з’ясувати, що саме спровокувало пожежу.

ЖЕРТВ МОГЛО БУТИ БІЛЬШЕ

15 жовтня міська влада скликала журналістів, аби розповісти подробиці тієї злощасної ночі.

За словами директора департаменту гуманітарної політики Альони КУЗЕМИ, 11 жовтня в Будинку культури проводилися два концерти Олега ВИННИКА, які відвідала не одна сотня кам’янчан. О 23.10 глядачі покинули зал, до 23.40 – вивезли апаратуру. В будівлі залишилися охоронець, електрик і пожежник. Через 10 хвилин вони відчули запах диму, що доносився з фойє та центрального входу. Охоронець негайно зателефонувала на «101», електрик знеструмив мережу живлення, і всі покинули приміщення.

ЖЕРТВАМИ ВОГНИЩА КУЛЬТУРИ СТАЛИ ПІВСОТНІ ТВАРИН– На місце події оперативно прибули пожежники з ДПРЧ-5 та 6, а також добровільних пожежних дружин товариства «Подільський цемент» і сільгосппідприємства «Нібулон», – каже начальник ДПРЗ-2 ГУ ДСНС у Хмельницькій області полковник служби цивільного захисту Олег ІВАНЮК. – Перший поверх затягував густий їдкий дим. Виникла загроза перекидання вогню на глядацький зал. Між першим і другим поверхами перекриття дерев’яне, оббите дранкою і поштукатурене. Полум’я в будь-яку мить могло втекти у ці пустоти і швидко розповсюдитися.

Аби цього не сталося, рятівники гасили Будинок культури з трьох боків і не допустили, щоб вогонь проник у глядацький зал і на ІІ поверх.

За 15 хвилин до будівлі прибули заступники міського голови Сергій БАБІЙ і Василь СУКАЧ, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення міськради Юрій КРИЛОВ. Зі слів Сергія Віталійовича, швидко врятувати Будинок культури вдалося ще й завдяки співпраці служб взаємодії. Працівники РЕМу негайно знеструмили квартал, а «Міськтепловоденергії» – підвищили тиск у водомережах, і спецмашини, що стояли на пожежних гідрантах, сповна були забезпечені водою.

– До статусу «надзвичайної події» ця пожежа не догоріла. Адже, відповідно до стандартів, такий статус присвоюється події, збитки котрої складають 1 млн. 600 тис.грн. За попередніми підрахунками, наші збитки потягнуть на 500 тис.грн. Тому ставити питання про виділення коштів з обласного чи Держбюджету не доцільно, – зазначив Сергій Бабій.

ЗАДУШЛИВА СМЕРТЬ «ТРОПІЧНОЇ БАНДИ»

Однак у півмільйона гривень збитку не входить вартість загиблих екзотичних тварин, виставка яких саме експонувалася в коридорі МБК. За словами міських очільників, власники тварин не висували претензій щодо відшкодування втрат, адже вони лише уклали договір з МБК про надання послуги з розміщення в частині будівлі виставки під назвою «Тропічна банда» з 9 до 27 жовтня, і ним не передбачено відшкодування збитків у разі надзвичайної події.

Однак по телефону «ПОДОЛЯНИНУ» організатори виставки повідомили власну позицію. Вони будуть намагатися повернути втрачене, адже «дарувати» 40 тис. доларів (саме стільки коштували загиблі тварини) – надто щедрий жест. Це питання наразі вивчається їхніми юристами.

На чию користь вирішиться фінансове питання, прогнозувати зарано, проте неможливо без щему в серці дивитися на тіла загиблих тваринок, чий німий крик про допомогу залишився непочутим…

ОСТАННЄ СЛОВО – ЗА ЕКСПЕРТАМИ

Аби з’ясувати причину загорання, до міста прибув експерт з області Микола ПРОКОПЧУК, який зазначив, що не має права розголошувати «таємницю слідства». Наразі він разом зі слідчим міськвідділу міліції Денисом ШАРІНСЬКИМ намагаються встановити причину пожежі. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст.270 ККУ «Порушення встановлених законодавством вимог ЖЕРТВАМИ ВОГНИЩА КУЛЬТУРИ СТАЛИ ПІВСОТНІ ТВАРИНпожежної безпеки». Призначено низку експертиз, в тому числі й для встановлення причини загоряння, тривають слідчі дії, результати яких можуть надійти за 2 місяці.

Доки чекаємо на офіційну інформацію щодо причин пожежі, міська влада припускає, що причиною загоряння міг стати знайдений тут саморобний електропристрій на дерев’яній підставці із шістьма розетками. За словами відвідувачів виставки, кожен тераріум, у якому перебували тваринки, освітлювався та обігрівався. Не виключено, що зайнялася саме ця саморобна конструкція.

А можливо, старій електромережі, що не замінювалася вже не одне десятиліття, не під силу було витримати виставку та ще й потужну апаратуру, з якою завітав Олег Винник?!

Однак чому той горе-пристрій не помітили ані електрик, ані пожежник, котрі чергували в приміщенні? І чому в коридорі зберігався ящик, в якому були пляшки з керосином (на фото)? Відколи будівля із масовим перебуванням людей стала місцем для зберігання легкозаймистих речовин?

За словами Олега Іванюка, щороку МБК перевіряється пожежниками як об’єкт з масовим перебуванням людей. Востаннє така перевірка була 27 березня 2013 р., і проводив її капітан служби цивільного захисту Петро АНТОНЮК. Тоді ж було складено акт перевірки та вручено припис директору МБК Миколі НЕЧАЮ, аби усунути незначні порушення, як-от виконати замір опору ізоляції, перевірити внутрішні гідранти, провести перезарядку та техогляд вогнегасників. Усі приписи, за словами Олега Васильовича, адміністрація закладу виконала, тому пожежники найменше сподівалися, що цей об’єкт горітиме.

ТЕАТР ЧИ КАРАВАН-САРАЙ?

Аби в майбутньому убезпечити МБК від таких неприємностей, міська влада планує обладнати його автоматичною системою пожежогасіння за європейськими стандартами. Але будівля МБК, де востаннє капітальний ремонт проводився ще 1954 р., потребує багатьох серйозних змін. Необхідні капітальний ремонт даху й повна заміна і модернізація всіх мереж: електрики, опалення, водопостачання, каналізації. Звичайно ж, і ремонт стін, заміна старих перекриттів, підлоги, меблів, технічне переоснащення, протипожежне забезпечення тощо.

Однак станеться це тоді, коли віднайдуться 16 млн.грн. на капітальний ремонт. Про його необхідність знає навіть Президент. Віктор Янукович ще в жовтні

2011 р. підписав доручення і зобов’язав міністрів культури та фінансів до 1 травня 2012 р. вжити невідкладних заходів щодо проведення протиаварійних і реставраційних робіт міського Будинку культури. Проте виконати доручення Президента ніхто не поспішає, а будівля тим часом зазнає все більших втрат.

А доки немає коштів на капремонт, Будинок культури намагається заробляти самотужки, хоча незрозумілим багатьом кам’янчанам способом. Замість того, аби запрошувати до міста акторів театру, мистецькі колективи тощо, тобто безпосередньо виконувати основну місію – нести культуру в маси, будівля використовується як караван-сарай, слугуючи перевалочним пунктом для заробітчан-мандрівників. Тут розміщують тварин або, ще краще, ярмарок конфіскату, аби підозрілі продавці могли впихати нам китайський непотріб. ЖЕРТВАМИ ВОГНИЩА КУЛЬТУРИ СТАЛИ ПІВСОТНІ ТВАРИНЗвісно ж, можна виправдовуватися, мовляв, кам’янецька публіка швидше відвідає барахолку, ніж театральну виставу. Однак нещодавній концерт, що відбувся в Будинку культури, довів протилежне і зібрав рекордну кількість глядачів. Тільки ж заробило на цьому не наше вогнище культури!

Наразі працівники МБК власними силами намагаються привести свою домівку в більш-менш нормальний стан, аби найближчим часом відновити роботу гуртків і творчих колективів. Усі заплановані масові заходи відмінено, а от як надовго – невідомо…