П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Листопада 2013

ПРОКУРОРСЬКІ БУДНІ ЗА НЕБУДЕННИМ СЦЕНАРІЄМ

Ігор БАРАХТЕНКОЗа товстими стінами сучасної будівлі за буквою закону стежать 10 оперативних працівників прокуратури та їхній керівник – головний прокурор Кам’янець-Подільського району Ігор БАРАХТЕНКО. З ним і починаємо розмову про нове життя старої прокуратури.

За товстими стінами сучасної будівлі за буквою закону стежать 10 оперативних працівників прокуратури та їхній керівник – головний прокурор Кам’янець-Подільського району Ігор БАРАХТЕНКО. З ним і починаємо розмову про нове життя старої прокуратури.

– Загалом прокуратура працювала в звичному режимі. Звичайно, особлива увага приділялася забезпеченню нагляду за основними пріоритетами, котрі визначила Генеральна прокуратура України та прокуратура області, – каже Ігор Михайлович. – Якщо взяти суху статистику, то за цей рік ми внесли 136 подань, які розглянуто та задоволено. До відповідальності притягнуто 82 посадовців органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Відшкодовано 1138 тисяч гривень, з яких 361 тисяча надійшла до районної скарбниці. Постійно тримаємо на контролі й питання конституційних прав і свобод громадян. Так, на користь наших селян було відшкодовано 592 тисячі гривень заборгованої заробітної плати та 78 тисяч – виплат особам з обмеженими фізичними можливостями.

За результатами перевірок, проведених у бюджетній сфері, прокуратурою розпочато кримінальне провадження, яке вже скеровано до суду. До відповідальності притягнуто ще одного посадовця, який вчинив порушення при проведенні державних закупівель. У результаті було відшкодовано 181 тисячу гривень.

Розбиралися й із земельними питаннями. До місцевого суду було заявлено 6 позовів про стягнення заборгованості за користування земельними паями та один позов в інтересах держави про стягнення 110 тисяч гривень шкоди, завданої самовільним зайняттям земельної ділянки. Крім того, в інтересах держави заявлено позов про скасування рішень сесії Сокільської сільської ради, якими незаконно передано в оренду 452 га землі. Позов судом задоволено, і ці землі сільськогосподарського призначення повернуто в державну власність.

– Із цивільними справами все зрозуміло, але зміни припали на ведення кримінальних проваджень. Як справляєтеся тут?

– Тут у нас справді серйозні зміни. Новий Кримінальний процесуальний кодекс України надав прокурору статус процесуального керівника, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва. Як було раніше: подавалася заява до міліції і впродовж 10 днів проводилася перевірка. Якщо за цей час не було знайдено ознак злочину, в порушенні кримінальної справи відмовляли, якщо були – порушували справу і розслідування направляли до суду. А тепер слідство проводиться по кожній заяві: ведуться допити, витребуються документи, призначаються експертизи, а тоді вже приймається рішення, закривати кримінальне провадження чи направляти до суду. І весь цей процес відбувається під пильним оком прокурора. Бо щойно надходить звернення до міліції, як у прокуратурі обирається процесуальний керівник з числа моїх працівників, який разом зі слідчим здійснює розслідування. Словом, раніше прокурора в процесі було значно менше, а тепер він присутній від початку слідства і до остаточного рішення суду. Як на мене, ефективність досудового розслідування і розкриття кримінальних правопорушень стала значно кращою.

А це й передбачає новий закон. Так, з початку року прокуратурою району здійснювалося процесуальне керівництво у 1699 кримінальних провадженнях, з яких 1355 (або 80%) закінчено, в тому числі 190 проваджень скеровано до суду з обвинувальними актами, 10 – з укладенням угод, погоджено проведення понад 80 негласних слідчих (розшукових) дій.

– Цього року Вам готують ще один сюрприз – новий закон «Про прокуратуру». Як гадаєте, ще якісь реформи у Вашій діяльності потрібні?

  – Знаєте, про необхідність змін в органах прокуратури говорять ще з 90-х років. Але в нас не прийнято розмірковувати над тим, що ще не існує. Тому коментувати незатверджений, напівсирий законопроект не бачу сенсу. От коли він переросте зі статусу проекту в закон, тоді й побесідуємо. А наразі дай Бог терпіння, наснаги, міцного здоров’я моїм колегам, щоб гідно перенести все, що їм уже лягло на плечі. Сподіваюся, які б зміни на нас не чекали в майбутньому, вони будуть на краще.




Рівно рік тому органи прокуратури зробили серйозний крок  

у бік реформ і глибокої модернізації. 

Тоді до професійного свята держава презентувала їм незвичний подарунок – новий Кримінально-процесуальний кодекс, котрий мав би перевернути роботу прокурорів з ніг на голову. Давати якісь оцінки революційному документу на той момент чоловіки в погонах  категорично відмовилися, мовляв, зарано ще робити якийсь аналіз. Аби оговтатися і притертися до нових «правил гри», ми дали 12 місяців, і от сьогодні «ПОДОЛЯНИН» іде до районної прокуратури, аби поцікавитися, як їй жилося впродовж останнього року та чи раді тут тим змінам, що відбулися.