Субота, 20 Квітня 2024 р.
6 Грудня 2013

ЩОБ ВУСО-ЛАПО-ХВОСТІ ВІДЧУЛИ ЄВРОПЕЙСЬКЕ ЖИТТЯ

ЩОБ ВУСО-ЛАПО-ХВОСТІ ВІДЧУЛИ ЄВРОПЕЙСЬКЕ ЖИТТЯТема безпритульних тварин на вулицях Кам’янця вже який тиждень вперто не покидає шпальт «ПОДОЛЯНИНА». Цього разу каталізаторами нових думок небайдужих містян стали саме наші нещодавні публікації.

На статтю «Тварини «в законі»: захищені, але безпорадні» (див. «ПОДОЛЯНИН» від 8 листопада) власним листом відгукнулася кам’янчанка Людмила САГАЙДАЧНА: 

«Зі щемом у серці прочитала статтю в «Подолянині» й радію з того, що в місті є люди, яким не байдужа доля «братів наших менших», справжніх і вірних друзів людини. Але сумно стає, коли бачу жорстоких і бездушних нелюдів, котрі до безпритульних тварин відчувають одне – бажання вбити.

Не раз чула про те, що за наказом міської влади «живодери» вбивають дворових собак і цуценят. А мотивують це тільки тим, що місцеві жителі пишуть скарги… Але хто перевіряє ті листи? Ненависники всього живого можуть написати що завгодно. Всі ми – християни, і одна з біблійних заповідей каже: «Не вбий!».

І стосується це всього живого. Ви тільки гляньте у вірні собачі очі, почуйте їхнє прохання знайти господаря, адже тільки від життя собачого собака буває кусачою… Як, зрештою, і людина.

Лише подивіться, як спільну мову з чотирилапими знаходять діти: граються з ними в дворах, бігають разом за м’ячем, за летючим змієм… А що, якби батьки, бачачи таке, дали дитині кісточку зі столу, аби та ще й нагодувала тваринку. Тоді, впевнена, суспільство переродилося би, бо ми в душі дітей вселяли б любов, милосердя, співчуття, навчили б піклуватися про тих, хто цього потребує. Вірю, що людина – найрозумніша з істот на землі. І змінити все на краще може лише вона.

Добру справу розпочала міська влада, виділивши кошти на стерилізацію тварин, і зупинятись на цьому не треба. Необхідно шукати нові методи захисту бездомних тваринок, а люди завжди допоможуть у цій благородній справі. Головне, не бути байдужими. Давайте спробуємо, щоб спочатку вусо-лапо-хвості відчули європейське життя, поки ми, люди, все ще плентаємося до Європи».

Такою ж необхідною стерилізацію вухатих приблуд вважає і кам’янчанка Надія СОНЯЧНА. Свого листа до редакції вона вирішила написати після того, як прочитала нашу публікацію «Собаки винні?» (див. «ПОДОЛЯНИН» від 15 листопада):

«Мене як читача вашої газети не залишила байдужою публікація «Собаки винні?», адже вона описує ситуацію, що має місце практично в кожному дворі нашого міста.

Безпритульна собака живе і в нашому дворі. Вона зовсім невеличка, і виповнилося їй всього шість місяців. Наша дітвора дала їй кличку Красотуля. Діти люблять тварин і радіють спілкуванню з ними.

Звичайно ж, проблема з бродячими собаками є. І велика подяка міському голові за те, що він вирішує проблему їхньої стерилізації, адже тільки за часів його головування серйозно підійшли до вирішення проблеми.

Але людям потрібно бути терплячішими до цих тварин, адже не їхня провина, що вони – безпритульні. Хочеться, аби й сусіди були взаємоввічливими і розуміли, що відносини між ними мають бути людськими. Адже кожну проблему можна вирішувати не тільки злом, бо тільки сіючи добро – його і пожнеш».