П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
24 Січня 2014

ЯК МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ ВЕРБУЄ КОНТРАКТНИКІВ?

Богдан БЕРКУТАВостаннє примусово призивали на строкову службу до Збройних сил України восени 2013 р. Починаючи з 2014-го, українська армія формується виключно на контрактній основі, як це роблять розвинуті країни (США, Великобританія, Франція, Польща та інші). Тож нині 11 понтонно-мостовий батальйон активно набирає контрактників, у чому на власні очі переконалися журналісти «ПОДОЛЯНИНА». Приміряти форму та пройнятися військовим духом уже зголосилися півсотні кам’янчан, а також жителів сіл Устя, Панівці, Слобідка-Кульчієвецька та сусідньої Чернівеччини. Всі вони пройшли спеціальний відбір. За словами заступника командира частини по роботі з особовим складом Богдана БЕРКУТИ, охочих має побільшати, враховуючи попит на службу за контрактом. Однак не всі відповідають критеріям.

– На військову службу за контрактом приймаються громадяни України призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну або повну середню освіту і не проходили строкової військової служби, військовозобов’язані, які не мають військових звань офіцерського складу, віком 18-40 років, а також останні солдати-строковики, котрі відслужили не менше як 3 місяці. До речі, п’ятеро солдатів останнього призову зголосилися поповнити лави контрактників. Перший контракт укладається на три роки, – каже Богдан Олегович.

Міністерство оборони заохочує контрактників стабільною заробітною платою, яку до 1 липня 2014-го щоквартально підвищуватимуть на 20%, та пакетом соціальних гарантій (оплачуваним лікарняним, медичним забезпеченням, виплатою щорічної матеріальної допомоги, преміальними, безкоштовними путівками на санаторно-курортне лікування), а також житлом. До речі, з 1 січня військовослужбовцям, які не мають власного житла та перебувають на квартирному обліку, Міноборони компенсує кошти за оренду житла. Для нашого регіону ця сума становитиме близько 1500 грн.

Крім того, їх буде забезпечено безкоштовними обідами в робочі дні (або, за бажанням, грошовою компенсацією) і комплектом військового одягу.

новобранціТобто, щойно кам’янчанин одягне погони й підпише контракт, він, у залежності від посади, щомісяця отримуватиме 2000-2200 грн., а з липня 2014-го – 3000. Також військовослужбовці, починаючи з другого контракту, мають право безкоштовно заочно навчатися у вищих військових навчальних закладах для отримання цивільної вищої освіти.

Як розповіла психолог 11 ПМБ Ірина ШЕРШАЛ, служити за контрактом нині проявили бажання, в основному, молоді хлопці – 18-25 років. Однак не всім вдається пройти ретельний відбір, де пильна увага приділяється стану здоров’я, рівню фізичної підготовки та морально-діловим якостям.

– Майбутні контрактники мають пройти відповідні тести на визначення IQ, нервову та психологічну стійкість, девіантну форму поведінки, суїцидальний ризик тощо. Із десятка юнаків двом завдання не під си-

лу. Відбір проводиться дуже ретельний, – повідомила Ірина Іванівна.

Чим привабила служба за контрактом, «ПОДОЛЯНИНУ» розповіли майбутні охоронці держави, які завершують справи з паперовою тяганиною і ось-ось одягнуть погони.

Сергій ПШЕНЕШНЮК, 21 рік, кам’янчанин:

розмова з психологом– Щоб не сидіти без діла, вирішив піти на контрактну службу. Вона мене не лякає, бо вже нюхав порох, будучи строковиком у військовій частині «Десна», що на Чернігівщині. Демобілізувався 2012 року, не знайшов роботи й вирішив повернутися в армію.

Роман УКРАЇНЕЦЬ, 21 рік:

– Теж відслужив в армії, однак контрактна служба привабила стабільною зарплатою із поетапним збільшенням, соціальними гарантіями, пільгами та можливістю здобути вищу освіту.

Сергій СТАСЮК, 19 років:

– Як не крути, а нині працевлаштуватися на пристойну роботу без військового квитка неможливо. Не встиг відчути себе строковиком, тому й вирішив піти в контрактники.