Субота, 27 Квітня 2024 р.
1 Серпня 2014

«СТАРШИНУ» СТРЕЛЬЧУКА ПОХОВАЛИ НА АЛЕЇ СЛАВИ

На початку серпня він мав прибути до рідного Кам’янця, аби від­святкувати свій 41-й день народження, натомість його рідним привезли труну… Активіст Євромайдану, доброволець батальйону «Айдар» і щирий патріот своєї землі Павло СТРЕЛЬЧУК 26 липня втратив життя, виконуючи бойове завдання в зоні антитерористичної операції. «Герої не вмирають!» – гукали по­братими і друзі Павла, проводжаючи його в останню дорогу…

Павло СТРЕЛЬЧУКНезламний дух і прагнення справедливості Павло Стрельчук проявив ще під час Революції гідності. Тоді він стояв на передовій столичного Євромайдану разом із активістами Самооборони, і побратими називали його «старшиною».

­ Павло працював у Києві і ще з грудня вийшов на підтримку Майдану, де був у складі 15 сотні. Він брав участь у всіх подіях револю­­

ції, ­ каже товариш і родич загиб­лого, сотник Самооборони Павло БІЛОУС. ­ Згодом Паша залишився у спецпідрозділі «Яструб», в охороні Андрія Парубія, хоча про це нікому не розповідав, навіть батькам, щоб не хвилювалися. Не казав і про те, що рушає на схід брати участь в АТО разом із добровольчим формуванням «Айдар».

Але страшна звістка таки не обминула домівки Павла. Як розповідають друзі загиблого, мікроавтобус, котрим він їхав на одне із завдань у Луганській області, був розстріляний снайпером. На великій швидкості автомобіль перекинувся, а пасажири повилітали. Павло зазнав серйозного поранення, та ще залишався живим. В одному зі шпиталів його прооперували й літаком фото зои онищукперевозили до Харкова для проведення ще однієї необхідної операції. Саме в небі й обірвалося життя добровольця, котрий мріяв бути десантником.

Міська рада прийняла рішення поховати Павла Стрельчука на Алеї слави. Туди його провели більше як сотня кам’янчан ­ зі сльозами, квітами, синьо­жовтими стягами і словами: «Слава старшині!!!». Героєм він назавжди залишиться у серцях товаришів, батьків, дружини та двох дітей, котрі залишилися без батька ще неповнолітніми.

На жаль, за останній тиждень кількість наших земляків, загиб­лих на сході країни, збільшилася. В цей період на Хмельниччину привезли тіла ще трьох військових, котрі втратили життя в зоні АТО. Наразі є відомості, що орденом «За мужність» III ступеня Президент України посмертно нагородив 20­річного шепетівчанина, який навчався в ПДАТУ, Максима Коваля.

Невже тобі степів й тайги замало,

Що ти на землю козаків прийшов?!..

По ній цинічно топчешся й зухвало,

Ще й проливаєш, нелюд, нашу кров…

З вірша хмельницького поета Юрія Цюрика з посвятою «Кам’янчанину Стрельчуку Павлу ­ посмертно…».