Середа, 01 Травня 2024 р.
14 Березня 2014

ЧОГО ЗЛЯКАЛИСЬ ОСВІТЯНИ: МАСОК ЧИ ЛЮСТРАЦІЇ?

Трохи поколотивши кадрами в районі, люстраційні «походи» дісталися і до міста. 12 березня представники «Правого сектору» та Самооборони побували в міському управлінні освіти і науки, вимагаючи усунення з посади його очільниці Світлани СТАРЧЕНКО. Втім не такими сумирними, як очікували активісти, виявилися освітяни, усіма силами демонструючи, що танцювати під люстраційну дудку вони не збираються. Тому результатом відвідин управління стало справжнє повстання працівників освіти, звинувачення «люстраторів» у незаконних діях і поширення розмов про загрозу, яку становлять люди в масках.

БЛОКУВАННЯ РОБОТИ ЧИ АКЦІЯ З МЕТОЮ ВІДСТАВКИ?

13 березня, Майдан ВідродженняДовго сперечалися працівники освіти з непроханими відвідувачами, втім останні, хоч і не надали офіційних підстав, але таки опломбували кабінет заступника начальника управління Сергія МЕЛЬНИКА. До речі, ні його, ні Світлани Старченко на місці в той момент не було.

– До приймальні зайшли четверто молодиків у камуфляжному одя­-зі, – каже Валентина ПОТАНСЬКА, яка наразі виконує обов’язки начальника міськуправління осві-ти. – Троє із них були в масках. Хлопець без маски назвався Іваном і вимагав викликати Світлану Старченко та Сергія Мельника. На цей момент Світлана Володимирівна була під крапельницею, і лікар не дозволив їй приїхати. Іван заявив, що колишній директор НВК №13 Валерій КІШКО, котрий прийшов із хлопцями, має свідчення щодо корупційних дій Старченко й Мельника. Я їм порадила звернутися до прокуратури. Згодом приїхали представники Само­оборони та правоохоронці. На захист Світлани Володимирівни зібралися вихователі садочків, учителі, директори шкіл, які в цей час були в приміщенні. У кабінеті, який опломбували активісти «Правого сектору», зберігаються замовлення на виготовлення атестатів і свідоцтв випуск­никам, тому я написала офіційне повідомлення в СБУ та прокуратуру стосовно цих подій.

В офіційному зверненні до міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА освітяни охрестили набіг активістів «вимаганням блокувати їхню роботу», а також почали гучно заявляти про свою стурбованість через невідомих людей у масках, від яких, мовляв, можна очікувати будь-чого.

У той же час самооборонівці кажуть, що жодної загрози для кам’янчан вони не становлять, а події біля управління освіти називають «акцією, спрямованою на ініціацію усунення з посади начальника». Активісти запевняють, що керувалися численними заявами кам’янчан про корупцію в цій установі.

«НІЯКОЇ ЛЮСТРАЦІЇ МИ НЕ ДОЗВОЛИМО»

Вже наступного дня освітяни підключили до справи «важку артилерію». В залі засідань управління освіти зібралося керівництво навчальних закладів міста, а також депутати міськради Валерій СЛОБОДЯН, Євген ОБОДОВСЬКИЙ і Сергій СЕРЕДЮК.

12 березня, управління освіти– Ми маємо прямі чи то заяви, чи погрози, чи наміри щодо так званої люстрації усіх керівників нашого міста, – звернулася до присутніх Валентина Потанська. – Якщо розпочали з керівника галузі освіти, то значить до всіх нас мають прийти і питати, як ми працюємо, на скільки правомірна наша діяльність. Перестороги у нас виникли в зв’язку з тим, що депутат міськради Василь Сенюк назвав хлопців, які вчора прийшли до управління освіти, не представниками «Правого сектору», а самозванцями. Тому декілька освітян подали пропозицію ініціювати звернення до депутатів міськ­ради щодо скликання позачергової сесії й розглянути питання про правову оцінку подій.

Горою за працівників освіти пообіцяли стати присутні депутати.

– Порожні слова про корупцію ображають колектив освітян, і ми цього терпіти не будемо, – каже Валерій Слободян. – Є депутати міськради, є міський голова, і ніякої люстрації ми не дозволимо. Якщо у когось є факти щодо корупції, то працювати в законному полі повин­на прокуратура і міліція.

А освітян депутати закликали висловити свою позицію на майдані Відродження і зібрати там якнайбільшу кількість своїх колег.

МАЙДАН БОЇТЬСЯ ЗАМАСКОВАНИХ

На Майдані ж баталії щодо візиту до управління освіти людей у масках продовжилися. Прийти сюди закликали й листівки, які вчора активно поширювали містом. Їхній, м’яко кажучи, моторошний зміст добряче налякав кам’янчан. Людей у масках,

що напали на помешкання кам’янчанина (про цей факт детальніше читайте на стор.2), листівки напряму пов’язували з хлопцями з 13 березня, Майдан Відродження«Правого сектору», які прийшли вимагати відставки начальника управління освіти. Мовляв, тепер вони зібралися «нападати» і на всі міські школи й садочки.

Пізніше на Майдан почали «підтягуватися» організовані групки людей, а в натовпі замайоріли плакати із написами «Ми за спокій», «Владо, захисти нас!» та «Ми проти людей у масках».

Саме маски, зрештою, й стали основним об’єктом запеклих дискусій мітингарів: одні хлопців у чорних балаклавах захищали, інші – звинувачували в протизаконних діях.

– Під час акції в управлінні освіти дії бійців «Правого сектору» координував мій заступник Іван Дробний, який не приховував свого обличчя, – заявив командир «Правого сектору» Олександр Кравченко. – Хлопці в масках, які були поруч із ним, охороняли виключно заступника командира. «Правий сектор» сьогодні не приховує облич своїх бійців чи їхніх імен, які я готовий назвати будь-кому, кого вони цікавлять.