Субота, 27 Квітня 2024 р.
28 Березня 2014

ЩО НИНІ ВІДБУВАЄТЬСЯ В УКРАЇНСЬКИХ БАНКАХ

Про ситуацію в банківському секторі розповідає керівник відділення ОТП Банку в Кам’янці-Подільському Іванна УШАКОВА.

Іванна УШАКОВА– Іванно Михайлівно, з початку року спостерігався різкий відтік вкладів населення у банках. Як розвивається ситуація у Вас?

– Тенденції змінюються. Принаймні, в нашому банку. Валютні вклади вже показали приріст. За депозитами у гривні також спостерігається позитивна динаміка. Відтік гривневих вкладів у нас зупинився. Ми зрозуміли головний страх вкладника: не отримати своїх грошей, не мати до них доступу в разі, якщо кошти терміново знадобляться. Тому ми запропонували досить високу ставку за вкладом «Доступні гроші» з вільним доступом до заощаджень – 15% річних, де можна розмістити вклад навіть на один день і зняти, коли це буде необхідно, без втрати відсотків. Доступ до коштів також забезпечує Інтернет-банкінг – OTPdirekt. За такими рахунками і короткостроковими депозитами ми вже тепер спостерігаємо найбільший приплив гривні.

– Як Ви вважаєте, чи час нині розміщувати гроші в банку? І чи варто віддавати перевагу тим банкам, які пропонують високі відсотки за вкладами?

– Гроші в банку варто розміщувати з багатьох причин. У першу чергу з метою збереження коштів, а також задля компенсації від інфляції або «страхування» від девальвації. Але тут треба акцентувати увагу на двох принципово важливих моментах.

По-перше, внаслідок гонитви деяких банків за ресурсами і постійної пропозиції завищених ставок за депозитами, частина населення вже згубно «пристрастилася» до високих відсотків. Але потрібно усвідомлювати, що такі клієнти в першу чергу страждають у кризові часи, що тепер і спостерігаємо. Ми в ОТП Банку завжди, в усі часи, вели зважену депозитну політику, бо прагнули не ризикувати грошима наших клієнтів, а забезпечувати надійне зберігання і стабільний помірний дохід. У розвинених європейських країнах ставки за депозитами перебувають у діапазоні 1-2%, а вкладники сприймають і використовують депозити виключно як інструменти заощадження коштів. Для отримання доходу ж використовуються зовсім інші інвестиційні інструменти (акції, облігації, нерухомість, фонди тощо).

По-друге, треба розуміти, що від ставок на депозити безпосередньо залежать ставки на кредити (у тих самих європейських країнах кредити видаються під

5-6%!). А останні – це саме ті кошти, які може отримати від банків населення і, головне, економіка, підприємства. Тому логічно, що внаслідок завищених ставок відбувається підвищення вартості кредитування, від якого страждає наша країна. А при відтоку депозитів фінансування економіки банками взагалі знижується до критичних рівнів: фермери не можуть розпочати посівної, переробники – розрахуватися за сировину і так далі. Справжні патріоти України сьогодні не забирають депозитів з банків, а навпа-

ки – розміщують вклади в банках, які реально кредитують економіку.

Переконана, що депозити потрібно розміщувати в банках, які активно працюють і дотримуються відповідальної кредитно-депозитної політики, щоб вкладені гроші працювали і на вкладника, і на економіку країни, а ставки за кредитами перебували на економічно обгрунтованому та доступному для клієнтів рівні.

В ОТП Банку нині за тримісячним депозитом діє ставка 20% річних. Це той максимум, який ми вважаємо оптимальним і збалансованим у сьогоднішніх умовах. При цьому ми продовжуємо кредитування. І можу сказати, що наш гривневий кредитний портфель показує зростання. А тенденція приросту депозитів дає підстави розраховувати і на приріст депозитного портфеля вже до кінця цього місяця.

– Чим Ви можете пояснити стабільність і надійність ОТП Банку, особливо в сьогоднішніх умовах?

– Як і під час кризи 2008-2010 років, коли банк у повній мірі виконував свої зобов’язання перед клієнтами, завдяки сильній капітальній позиції і подушці ліквідності (включаючи підтримку материнського банку – найбільшого угорського банку OTP Bank Plc.), ОТП Банк і сьогодні, один з небагатьох, практично не скорочує активних операцій, не вводить жодних додаткових обмежень (крім встановлених НБУ), вчасно здійснює всі платіжні доручення клієнтів. Більше того, ОТП Банк також є одним із небагатьох великих банків, який не тільки продовжує кредитувати як приватних, так і корпоративних клієнтів, але й видає міжбанківські кредити іншим гравцям на ринку, що знову ж таки свідчить про достатню ліквідність банку.

Таким чином, ОТП Банк протягом уже 16 років об’єктивно доводить свою надійність, ефективність і професійність!

Про це свідчать і численні рейтинги та нагороди ОТП Банку (з останніх – 4-те місце в рейтингу «20 найефективніших банків України» за версією журналу «Forbes», звання «Фаворита Успіху – 2013» в номінації «Споживчий кредит» на думку споживачів, топ-5 роздрібного кредитування за версією видання «Капітал» та інші визнання).

Репутація ОТП Банку підтверджується також тим, що клієнти рекомендують нас друзям і знайомим. Ви завжди можете запитати у наших клієнтів про наш банк, що надає всі види банківських послуг, і я впевнена – отримаєте тільки позитивні відгуки!

Тетяна БІЛОВА.



Кам’янець-Подільське відділення ОТП Банку 

розташоване за адресою: вул.Данила Галицького, 13.