Четвер, 28 Березня 2024 р.
28 Березня 2014

ВІДПРАВТЕ СКАРГУ НА ЧОТИРИ ЦИФРИ!

– Доброго дня! Підкажіть, чи можна через соцпрацівника передати благодійні кошти для армії?

– Алло! Тут дерево звалилося на електродріт. Чому ніхто не реагує?

– Скажіть, коли нарешті затихне музика в сусідньому кафе?!

…Єдиний оператор, котрий двадцять чотири години на добу без перерви і вихідних здатен приймати дзвінки від кам’янчан з будь-якими скаргами і запитаннями, – це черговий оперативної служби міськвиконкому, знаної за номером телефону «1505». Набираючи його, ви автоматично стаєте першою ланкою своєрідного ланцюга, котрий мав би невідкладно спрацювати у вирішенні вашої проблеми. Нещодавно служба пережила реформування й наразі в повній бойовій готовності ефективно справляється зі своїм завданням. Щоб з’ясувати, за якою схемою вона це робить, та які проблеми є найактуальнішими сьогодні для кам’янчан, йдемо на чергування.

ПРОБЛЕМИ КАМ’ЯНЧАН МЕР КОНТРОЛЮЄ В ОНЛАЙНІ

На чергуванні Світлана КлімчукДля тих, хто жодного разу не набирав номера «1505» (або мобільний 067-384-01-41), зазначимо, що рятівним він стає тоді, коли у вас виникає нагальна потреба поскаржитися з приводу тієї чи іншої проблеми або ж попросити допомоги в її вирішенні. Фактично саме цей номер дає можливість мешканцю уникнути «переадресацій» від однієї інстанції до іншої, пошуків потрібних номерів телефонів чи компетентних осіб. У звичному режимі, звичайно, працюють і чергові різноманітних служб та підприємств міста, проте особливість «1505» у тому, що вона оперативно скоординовує різні організації між собою й постійно з ними на зв’язку.

– Сьогодні коло відповідальності оперативної служби «1505» максимально широке, – каже радник міського голови, координатор проведення реорганізації та модернізації оперативної служби «1505» Володимир ХМЕЛЮК. – Службою не просто приймаються дзвінки з приводу всіх питань, які виникають у мешканців до будь-яких служб міста, а й контролюється їхнє вирішення. Важливе нововведення полягає в тому, що кожна розмова оператора автоматично фіксується на аудіо, а також записується в реєстраційний онлайн-журнал, доступ до якого фактично «в прямому ефірі» мають міський голова та його заступники.

Ми налагодили співпрацю з усіма комунальними службами міста і, зокрема, з тими, які не підпорядковуються міськраді. Працюємо з ЖЕКами, комунальними інспекторами, ПАТ «Укртелеком», КП «Міськліфтсвітло»,

ПАТ «Хмельницькгаз», МРЕМ,

КП «Міськтепловоденергія», МНС, МВС та іншими. До того ж свій кабінет служба «1505» поділи-

ла з диспетчером транспортної служби, який слідкує за перевізниками через монітор. Це дає змогу оперативно відреагувати на запитання кам’янчан стосовно пасажирських перевезень.

Ще одним важливим моментом реорганізації «1505» стала зміна місця дислокації служби. Вона, як і раніше, базується в приміщенні міськради, втім перекочувала в комфортніший кабінет, більш пристосований для цілодобового чергування. Тут змінюють один одного чотири оператори: Лариса ДОВГАНЮК, Лілія БАЛАН, Катерина КОСТИШИНА й Світлана КЛІМЧУК. Попрацювати на службі спробуємо і ми.

ЖИТТЯ ПУЛЬСУЄ – ОПЕРАТОР НОТУЄ

Отже, 21 березня, 8.00. Оператор Світлана Клімчук приймає зміну, занотовуючи список завдань, про виконання яких їй потрібно буде поцікавитися в певних служб. Уже за декілька хвилин – перший дзвінок, який фактично й визначив основну палітру скарг і запитань кам’янчан на сьогодні. Диспетчер КП «Міськтепловоденергія» повідомляє: «У зв’язку з тим, що середня добова температура перевищує +80С, надійшла вказівка від заступника генерального директора з теплопостачання Сергія МИКУЛІНА про те, щоб від сьогодні зупинити роботу котелень міста, крім тих, що на вулицях Тімірязєва, Князів Коріатовичів, Жукова та Молодіжній, які забезпечують постачання гарячої води».

Володимир ХМЕЛЮК– Співпраця з комунальними службами полягає і в тому, що вони надають нам оперативну інформацію про свою роботу, попереджають про відключення послуг у зв’язку з поломкою чи аварійними роботами, аби ми відразу мали відповідь для мешканців, котрі телефонуватимуть, – пояснює Світлана Станіславівна. – Загалом же працюємо за такою схемою: після того, як надходить дзвінок зі скаргою, ми зв’язуємося з працівниками відповідної служби й повідомляємо їм проблему. Вони, у свою чергу, зазначають, скільки потрібно часу для її усунення, потім ми самі телефонуємо до заявника й цікавимося, чи була реакція та чи вирішено питання. Наприкінці тижня звітуємо міському голові.

Перші дзвінки від кам’янчан з приводу опалення не забарилися, щойно вони прокинулися й намацали холодні батареї у своїх квартирах. Вже о 9.30 у слухавці пролунало відразу декілька запитань: «Чому холодні батареї? Чому так рано вимкнули опалення? А дитячі садочки обігрівати будуть?». Загалом упродовж дня оператор вислухала 16 дзвінків на актуальну «теплу» тему і кожному спокійно пояснила ситуацію. Шквал повідомлень особливо рясно сипався з 18.00 до 22.00.

Втім зациклюватися на опаленні не довелося. Вже о 10.00 оператор служби «1505» з’ясовувала, чому мешканка вул.Черняховського вже декілька днів не отримує «Рабочую Газету», яка виходить тричі на тиждень. Відповідь кам’янчанці надала через сім хвилин. Тим часом тривогу б’ють мешканці будинку на Космонавтів, 2: на газоні біля багатоповерхівки спалюють сміття. Реакція миттєва – дзвінок до головного інженера КП «Господар» з проханням з’ясувати ситуацію. Поки чекаємо відповідь з ЖЕКу, відповідаємо на інший дзвінок від 80-річної Віри Максимівни, в квартирі котрої замикає розетка. Світлана Станіславівна зв’язується з електриком комунального підприємства, яке обслуговує будинок, і просить зробити для мешканки гарну справу.

– Кожен дзвінок ми обов’язково вносимо в електронний облік, заповнюючи спеціальний бланк оперативного повідомлення, – каже в перерві між дзвінками Світлана Клімчук. – У ньому вказується точний час дзвінка, адреса й прізвище заявника, відповідальна організація та відмітка про виконання.

І хоч оперативну ситуацію працівник служби змальовує в електронному варіанті, втім помічаємо, що не віджили тут і рукописні журнали. Так зручніше зорієнтуватися і побачити загальну картину, як кажуть оператори. До того ж не обійтися в такій роботі й без аркушів з чорновими відмітками про те, до кого потрібно передзвонити, через скільки хвилин, на який номер і з яким запитанням, адже після десятка дзвінків із зовсім різними запитаннями голова, здається, йде обертом.

«Скажіть, о котрій годині я зможу сісти на безкоштовний автобус з вулиці Фрунзе», – чуємо за декілька хвилин у слухавці. Оператор, у котрої під руками не тільки сотні необхідних телефонних номерів, а й розклад руху комунальних автобусів, надає й таку інформацію. А вже за деякий час вислуховує скаргу мешканця будинку на Нігинському шосе, 14 щодо несправності ліфта й одразу телефонує в КП «Міськліфтсвітло». Трохи пізніше знову дзвінок від обуреної мешканки вул.Укмергеська, яка ледве не плаче в слухавку через те, що за стінкою її помешкання «гудить-шумить ковбасний цех, який уже багато років поспіль не дає спокою». Світлана Клімчук телефонує до міліції, аби дільничий інспектор навідався до скаржника і склав акт порушення.

ВІДПРАВТЕ СКАРГУ НА ЧОТИРИ ЦИФРИ!– Основні питання від мешканців – з приводу тепло- і водопостачання, електроенергії, прибирання вулиць, курсування маршруток, вивезення сміття, бездомних тварин, – розповідає Світлана Станіславівна, котра, до речі, на службі працює вже 10 років. – Але трапляється, що й про пожежі повідомляють, повалені вітром дерева, обірвані дроти.

– Скажіть, чи були дзвінки, що стосувалися останніх революційних подій у місті або поширення різних чуток про «тітушок» і погроми, – цікавимося в чергової.

– Таких не було. А от з приводу благодійних внесків для армії дзвонили. Для прикладу, старенька бабуся, котра не може пересуватися самостійно, проявила бажання вділити шматок своєї пенсії солдатам. Ми надали їй інформацію, з ким зв’язатися і в який спосіб передати кошти.

Як розповідають оператори, часто за голосом у слухавці вони впізнають постійних клієнтів служби, інколи хтось телефонує, аби просто почути слова підтримки. А трапляється, що мешканці самі дзвонять, щоб подякувати й повідомити про вирішення проблеми. І хоча таке трапляється нечасто, втім, як кажуть оператори, запам’ятовується надовго.