Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Квітня 2014

ЧОГО ХОЧУТЬ ОСББ ВІД КП «СПЕЦКОМУНТРАНС»?!

Працівникам КП «Спецкомунтранс», котре займається вивезенням сміття чи не з кожного двору Кам’янця-Подільського, додалося клопотів. Через непорозуміння із окремими ОСББ впродовж двох років на плечі організації, крім звичних обов’язків, лягли чимало судових справ, вимушених пояснень, відписок і десятки перевірок. Тому колектив підприємства вирішив публічно висловити власну точку зору з приводу цієї ситуації, обгрунтувати свою позицію і поставити врешті запитання: чого хочуть від підприємства невдоволені ОСББ?

Підприємство зібрало близько 2 тис. підписів людей, котрі не мають жодних претензій до надання послуги. Серед них мешканці житлових багатоповерхівок і приватного сектору, працівники бюджетних організацій, заводів, приватних підприємцівУ лютому 2012 р. «Спецкомунтранс» заявило про необхідність коригування тарифів на вивезення сміття, які востаннє змінювалися ще 2010 р. Таке рішення пояснювалося тим, що організація почала працювати «в мінус», адже тільки за ці два роки у вісім разів підвищилася мінімальна заробітна плата, суттєво подорожчали автозапчастини, пальне та енергоносії.

Раніше для отримання висновку щодо зміни тарифів документи подавалися в обласну інспекцію з контролю за цінами, але на той час територіальні інспекції було ліквідовано, і в Києві почала формуватися Державна інспекція України з контролю за цінами, якій на сьогодні й передано всі повноваження. Тому КП «Спецкомунтранс» з питанням щодо тарифів звернулося до міського виконавчого комітету, котрий невдовзі затвердив нові ціни на послугу. Якщо вартість вивезення 1 куба побутових відходів становила

16 грн. 39 коп., то з січня 2013 р. – 22 грн. 39 коп. Для порівняння: в м.Хотин з 2009 р. вивезення 1 куба сміття коштує 46 грн.,  в Дунаївцях – 44 грн. 50 коп. 

СУДИЛИСЯ, ХОЧА НЕ ПРОВИНИЛИСЯ

Після такого підвищення в підприємства й почалися «ходіння по муках». Декілька ОСББ міста заявили, що не погоджуються з новими тарифами і тим, що оплата за послугу вираховується не з кожного мешканця, а за квадратні метри квартири. На КП «Спецкомунтранс» подали до суду. Ми ж у свою чергу підготували пакет документів, де повністю обгрунтували позицію підприємства. Адже послуга надається відповідно до Закону України «Про відходи», в якому чітко написано, що вивезення ТПВ (твердих побутових відходів) може бути як окремою послугою, так і введеною до загальної житлово-комунальної послуги (квартплати). При останньому варіанті, тобто в загальній послузі, куб сміття варто переводити в квадратні метри. До того ж маємо рішення сесії ще за 2006 р. про включення вартості вивезення та утилізації ТПВ до вартості квартирної плати.

У липні 2013 р. представники ОСББ виграють справу в Кам’янець-Подільському міськрайонному суді, пишуть листи до прокуратури та Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету. А «Спецкомунтранс» успішно переживає перевірки цих інстанцій, які дають висновки про відсутність порушень у діяльності підприємства. Пізніше це підтверджують Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України й Державна інспекція України з контролю за цінами, яка вказала на правильність розрахунку тарифів. До того ж у серпні минулого року у Вінницькому апеляційному суді КП «Спецкомунтранс» довело, що має повне право брати плату за квадратні метри, а новий тариф – цілком виважений.

Втім і це не влаштовує представників ОСББ. Одне об’єднання самостійно вирішує плати-

ти не за кількість квадратних метрів, а за кількість мешканців, заборгувавши підприємству майже 3 тис.грн. Та Господарський суд Хмельницької області зобов’язує ОСББ відшкодувати борг.

Проте й досі невдоволені ОСББ не вгамовуються, ініціативна група розпочинає збирати підписи, очевидно, для того, щоб звернутися до міського голови й депутатів, аби вивести послугу із загальної.

НЕВЖЕ КОМУСЬ ПОТРІБЕН СМІТТЄВИЙ КОЛАПС У МІСТІ?

Спробуємо ж пояснити «перспективи» виведення послуги вивезення ТПВ із житлово-комунальної.

На сьогодні в абонентській групі організації працюють 5 людей, які обслуговують близько 5 тис. будинків приватного сектору, всі установи й організації міста. Після такої «реформи» нам потрібно буде збільшити їхню кількість хоча б на 8-10 працівників. Не обійдемося і без створення пунктів прийому платежів, а це немалі витрати: на програму, комп’ютери, каси. Необхідно також закупити близько 45 000 абонентських книжок, укласти 90 000 договорів! До того ж варто зважити на те, що є люди, котрі заплатили квартплату наперед. Ще один нюанс: потрібно буде по-новому готувати всі документи, відправляти їх у різні інстанції й декілька місяців чекати висновків.

Тому ми ставимо запитання: кому це потрібно? Адже на сьогодні підприємство працює за чітко налагодженою системою. Нічне вивезення сміття розпочинається з 23.00, на прибирання виїжджають 6 машин –

і вранці місто чисте. Щодоби ми вивозимо близько 2 вагонів (або ж 700 кубів) сміття. До того ж ввели додаткові виїзди в суботу й неділю, аби не було перевантаження після вихідних.

Завдяки економії коштів, за останні 4 роки підприємство за власні гроші зуміло купити 2 сміттєвози, прес, 30 євроконтейнерів для роздільного збирання сміття. Цьогоріч плануємо придбати ще 30 контейнерів знову ж таки за гроші підприємства.

Єдине, за що просимо вибачення, – що робітники працюють вночі, створюючи шум. Нічна робота – вимушена, адже є фактори, через які надто складно працювати вдень: велике накопичення автомобілів, що заважають під’їхати до контейнерів, а влітку – висока температура в кабіні (інколи до 600С спеки), при якій автомобіль «кипить», а працівники можуть втрачати свідомість. Ну й, звичайно, хочеться, аби вранці по дорозі на роботу кам’янчани бачили чисті контейнери.

До речі, чуємо від мешканців і гарні слова на адресу підприємства. Нещодавно отримали лист від працівниці ОСББ №28 «Товтри» Наталі СКІРКО, яка від імені жителів висловлює вдячність працівникам КП «Спецкомунтранс» за безперебійну якісну роботу, достатню кількість контейнерів, де сортуються відходи, та постійну чистоту.

Наразі, незважаючи на складну економічну ситуацію, «Спецкомунтранс» працює, виплачує заробітну плату і мільйон гривень податків щороку, в тому числі й до місцевого бюджету. Зауважимо, що в нинішньому тарифі на нашу послугу закладено вартість дизпального ще 10,06 грн. при тому, що сьогодні його ціна сягнула 13 грн. 80 коп.; газу «Метан» – 6 грн. 60 коп., коли нині він коштує уже 7 грн. 98 коп. До того ж підвищилися ціни на електроенергію та природний газ. Ми порахували, що, в зв’язку з цим, з 1 квітня будемо втрачати мінімум 50 тис.грн. у місяць.

Більше того, підприємству заборгували близько 350 тис.грн., в тому числі й ОСББ. До речі, впродовж 2013 р. жоден дитсадочок, лікарня чи інша державна установа нам не заплатили грошей – кошти зупинялися в казначействі. Проте ми вивозили сміття, не зриваючи графіка. Тому уявіть, що буде, коли підприємство з певних причин призупинить роботу. Невже хтось хоче колапсу в місті?

Ми офіційно хочемо заявити: сьогодні тільки невелика групка людей підбурює інших і хоче зробити так, аби підприємство зникло з лиця землі, як і багато інших у місті за два роки, котрі не витримали тиску економічної ситуації. Коли нарешті закінчиться ця безпідставна колотнеча нашого колективу? Дайте людям спокійно виконувати свою роботу!

Колектив

 КП «СПЕЦКОМУНТРАНС»