Четвер, 28 Березня 2024 р.
1 Травня 2014

ПРОФЕСОР ГАРАНТУЄ: ОЗИМИНА БУДЕ ГУСТІШОЮ

Ігор Петрович РИХЛІВСЬКИЙ Рятувальну соломинку місцевим хліборобам вирішив простягнути професор ПДАТУ, відомий в Україні фахівець з промислової інтродукції рослин Ігор РИХЛІВСЬКИЙ. 15 квітня він зареєстрував своє ноу-хау, котре, переконаний автор, допоможе зберегти густоту озимої пшениці за екстремальних строків сівби.

– Зазвичай озиму пшеницю сіють від серпня і до грудня. Оптимальні строки – з 8 до 20 вересня, допустимі – до 25 вересня. Але, в зв’язку з глобальним потеплінням, останнім часом строки дещо зсуваються в бік глибокої осені. Крім того, є низка чинників у самих господарствах, які відтягують процес сівби. Урожай через це може опинитися під загрозою, оскільки сходи до перших морозів не встигають накопичити достатньої кількості цукрів і загартуватись, – каже Ігор Петрович. – Але якщо насіння пшениці обробити моїм препаратом, воно набере вологи і чекатиме аж до весни, тільки тоді дасть дружні сходи. Тобто, якщо ви посіяли сто насінин, то сто насінин і зійдуть.

Від подробиць винахідник воліє ухилятись, оскільки ноу-хау має на меті знати більше, ніж повідомляти. Проте сподівається на непогані результати: щонайменше 500 рослин на метр квадратний та 50-60 ц/га зерна. Чи врятує агроновація кам’янецькі ниви від пересівання озимини навесні, покаже час.