П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Червня 2014

ТЕПЛИЙ КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ «ПРИВІТ» НА ГАРЯЧИЙ СХІД

«Ти мій захисник», – старанно виводить літеру за літерою шестирічна Даринка. Поруч з’являється квіточка і солдат, якого надійно захищає намальоване кольоровими олівцями сердечко. А її трирічна сестричка Анютка, відірвавшись від свого аркуша паперу, пояснює: «Це ми солдатам, які нас захищають, листи пишемо. Мама каже, що вони повинні знати, як ми за них хвилюємося».

Події, що відбуваються наразі на сході, бентежать і дорослих, і дітей, і в містах, і в селах всієї України. Кам’янець­Подільський не виняток. Місцеві жителі гуртуються і намагаються хоч чимось допомогти землякам, рідним, знайомим і незнайомим, які нині власними грудьми затуляють кожного з нас від куль та агресії окупантів.

ВОЛОНТЕРИ ЗВОДЯТЬ БЛОКПОСТИ ТУРБОТИ 

ТЕПЛИЙ КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ «ПРИВІТ» НА ГАРЯЧИЙ СХІДВідмовляється стояти осторонь від українських військових група кам’янецьких волонтерів, які вже тривалий час піклуються про переселенців зі сходу й Криму та дітей із дитбудинків.

­ Коли ми тут думаємо, з’їсти чорний чи молочний шоколад, а наші хлопці на блокпостах у Донецькій області не мають навіть питної води, вагатись просто не дозволяє совість, ­ каже волонтерка Альбіна. ­ Ми почали зв’язуватися з іншими небайдужими людьми в нашому місті та за його межами, маємо надійних людей на сході. Їм ми й передаємо продукти, медикаменти та інші речі «Новою поштою» (бо поки що ця кур’єрська служба там ще працює), а вони, вже отримавши багаж, розвозять його на блокпости біля смт Володарське, під Маріуполем, поблизу Лисичанська, Луганська тощо. Вони й розповідають про ситуацію на місцях і списки необхідних потреб. Реальність, звичайно, невтішна.

Конче потрібні мішки для піску, щоб зводити блокпости. Адже нині функцію контрольно­пропускного пункту виконують купи піску, просто висипані посеред поля. Також не вистачає пляшок із питною водою, а хлопці ж цілими днями стоять на пекельній спеці. На одному з пунктів просять шмат брезенту, щоб удень хоч якось ховатися від сонця, а вночі вкриватись від холоду. Бракує й перев’язувальних матеріалів, джгутів, яких у тамтешніх аптеках не знайдеш, знеболювального, генераторів на пальному, продуктів, які не псуються.

Дуже важливою є й моральна підтримка. Саме тому ми із нашими дітками вирішили написати військовим листи підтримки, їх відправлятимемо разом з мате­ріальною допомогою. На сьогодні в місті вже створено два пункти збирання допомоги: на вул.Драгоманова, 4 (Анна ­ 098­292­02­63;

Євгенія ­ 097­741­98­91; Наталя ­ 096­919­57­92) і на вул.Францисканська, 4 (Неля ­ 098­926­74­54),

а також один у с.Довжок, на вул.Рад­госпна, 157 (Андрій ­ 067­384­28­60).

Думаю, якби кожен купив хоч одну консерву, упаковку вати, пляшку нашатирного спирту, то не збіднів би, а для наших воїнів це суттєва допомога.

З МИРУ ПО НИТЦІ ­ВІЙСЬКОВИМ ЖИЛЕТИ

 Проігнорувати той факт, що наші військові надзвичайно потребують матеріальної підтрим­ки, не змогла й родина ка­м’я­н­чан, для яких це питання надто близьке і болюче. Віктор ТИМЧУК і його донька Юлія БАБЕНКО з чоловіком Андрієм вирішили власними силами зібрати кошти, аби закупити необхідні речі для кам’янецьких військовослужбовців, котрі наразі вою­ють в епіцентрі подій. Адже в антитерористичній операції задіяні двоє рідних для них  

людей, котрі на власні очі бачать усі жахи ситуації на сході країни.

(директор Олена РОМАСЬ). Толокою вони зібрали кошти й при¬дбали фахівцям Центру розмінування продукти харчування та найнеобхідніші речі– Сьогодні в АТО беруть участь мої племінники – рідні брати Вадим і Валентин РАЙСЬКІ, – каже Віктор Тимчук. – Старший Вадим працює в Генеральному штабі Міністерства оборони України, а Валентин разом із групою військових Центру розмінування вже близько місяця перебувають у гарячій точці. Якось Вадим подзвонив і запитав, чи є в нашому оточенні патріотично налаштовані люди, які мають бажання допомогти військовим. Він дізнався, що нашим хлопцям катастрофічно не вистачає військових тактичних жилетів. Ціна одного такого – 350 гривень. Тоді ми з донькою й почали збирати гроші серед друзів і знайомих.

Минулої неділі кам’янчани передали першу посилку: вісім таких жилетів, а також спідню білизну, станки для бриття, зубну пасту тощо. Ця допомога, як каже Віктор Михайлович, цілеспрямовано адресована саме для військових Центру розмінування. Вже майже закуплені товари й для другого траншу на суму сім тисяч гривень.

– Із Валентином я розмовляв особисто, але, самі розумієте, він не має права розповідати те, що стосується самої операції. Ми раді від нього чути хоча б слова: «У мене все нормально». А Вадим постійно проситься на фронт, щоб потрапити до своїх, кам’янецьких, хлопців. Утім його не відпускають, бо в штабі теж потрібні люди. Та хлопець все-таки сподівається, що піде воювати пліч-о-пліч з братом. Попросив мене залишити один жилет і для нього…

Наразі родина продовжує збирати допомогу для військових. Кожен, хто бажає долучитися до акції, може звернутися за телефонами: 067-372-07-08 (Андрій), 067-253-55-21 (Віктор). Кошти можна перераховувати і на картку 5168 7572 6088 1000 (Бабенко Андрій Анатолійович).

– Багато людей ставляться з розумінням, – каже Юлія Бабенко. – Знайома передала від свого брата, який був в Іраку, плащ-палатку, штани, бушлат, консерви, рушник. Я була дуже приємно здивована.

ПІДСИЛЕННЯ ВІД ОСВІТЯН І ДУХОВЕНСТВА

Естафету на підтримку наших військових, які беруть участь в АТО, цього тижня перейняли учні, їхні батьки, педагоги та профспілковий комітет НВК №8 (директор Олена РОМАСЬ). Толокою вони зібрали кошти й придбали фахівцям Центру розмінування продукти харчування та найнеобхідніші речі (на фото ліворуч).

Підтримали військовослужбовців і настоятель Святовознесенського храму (с.Привороття) та Свято-Михайлівського храму (с.Підпилип’я) отець Роман разом із прихожанами. На зібрані кошти вони придбали два холодильники.

У вівторок нові учасники антитерористичної операції вирушили на схід України, прихопивши подароване.

ШВИДКА МОРАЛЬНА ДОПОМОГА ВІД РІДНИХ

Обійняти рідного сина, брата, чоловіка чи татуся, котрий за сотні кілометрів від рідного дому, 8 червня вирушили їхні рідні. Дехто не бачився із ними ще від початку війни на сході, тому ледь стримували сльози. Супроводжував кам’янчан капітан Євген НЕСТЕРУК.

Хоча б кілька годин на свято Трійці мобілізовані військовослужбовці провели з ріднею на полігоні Широкий Лан Миколаївської області. За цю зустріч вони дякують міській і районній владі, які забезпечили комфортабельний автобус, і працівникам військкомату, котрі організували поїздку.

Довгоочікувана зустріч військових з рідними– Наші хлопці найбільше потерпають від нестачі питної води, – розповіла після повернення Надія ВЕРЕСЮК, мати 24-річного військовозобов’язаного Дмитра. – Живуть вони у наметах, на харчування не скаржаться. Рідні привезли продукти та найнеобхідніші речі. А от бронежилетів і касок не вистачає. Перебиваються тими, які привозять рідні. До речі, два бронежилети закупила міська влада. Син розповів, що військовий вишкіл триває, тому найближчим часом, якщо ситуація не врегулюється, їх направлять у гарячі точки.

– Хлопцям важко, вони хочуть живими-здоровими повернутися додому, – додає дружина мобілізованого десантника Володимира Яна ГОНЮК. – Моєму чоловікові вже довелося ходити під кулями на блокпостах на сході України й впритул «познайомитися» із терористами. За його словами, населення сходу по-різному оцінює ситуацію, в якій опинилася країна. Коли вояки передислоковувалися, небайдужі люди приносили їм домашні харчі та воду. А були й такі, котрі жбурляли в них каміння.

Дещо раніше до кам’янецьких мобілізованих навідувався військовий комісар підполковник Ігор РИБАК. З його слів, усі хлопці патріотично налаштовані й готові боронити кордони й цілісність держави. До речі, один із них, Василь ДРАЧ із с.Колибаївка, незважаючи на небезпеку, залишився добровольцем на блокпостах Луганщини. Решту бійців, після трагічної загибелі під Волновахою їхніх побратимів із 51-ї окремої механізованої бригади, із зони проведення АТО перенаправили на полігон Широкий Лан. Тут вони проходять бойове злагодження в складі бригади. Адже ази виконання бойових завдань самотужки і в складі підрозділів вони вже опанували. Щоправда, дещо деморалізує вояків фінансова складова.

– Мобілізовані переймаються кількома проблемами, – каже Ігор Степанович. – Більшість із них працювали нелегально, тому не впевнені, що після повернення їх знову візьмуть на роботу. Також не всі банки пішли їм назустріч і призначили кредитні канікули.