Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
27 Червня 2014

РЕКОНСТРУКЦІЯ РИНКУ ЛЕДЬ НЕ СТАЛА РЕКОНСТРУКЦІЄЮ ВЛАДИ

РЕКОНСТРУКЦІЯ РИНКУ ЛЕДЬ  НЕ СТАЛА РЕКОНСТРУКЦІЄЮ ВЛАДИ  За справжнім революційним сценарієм розгорталися події навколо Центрального ринку міста впродовж останнього тижня. Були страйки, зносилися шини під «білу хату», блокували вхід у базар і навіть скликали депутатів на позачергову сесію міськради. Так підприємці ринку сприйняли новину про ймовірну реконструкцію їхніх робочих місць, опубліковану в одній з місцевих газет.  

Перша хвиля бунту вийшла за межі ринку 25 червня, коли сотні підприємців прийшли до міської ради, аби висловити своє обурення. Але надлишок емоцій не дозволив знайти спільної мови ані з владою, ані з керівництвом ринку і райспоживспілки. І вже із самого ранку наступного дня куди чисельніший натовп невдоволених із плакатами і гучними гаслами вирушив від Цент­рального ринку до того ж таки майдану Відродження з вимогою почути їх на позачерговій сесії міськради.

Депутати дослухалися до власних виборців і прийняли вчора рішення, згідно з яким, реконструкція ринку відміняється. Народні обранці, які самі тільки тиждень тому із газети дізналися про модернізоване майбутнє ринку, зважили на те, що в країні економічна криза, вій­на і навіть необхідні зміни сьогодні зовсім не на часі.

Аргументи адміністрації КВЗП «Кам’янець-По­діль­ський», підприємців ринку і депутатів наведено нижче.

ОНОВЛЕННЯ РИНКУ. ПОГЛЯД IЗСЕРЕДИНИ

Як стверджують мітингарі, налякало їх те, що нібито найближчим часом їхні кіоски мають знести і замінити на нові, значно дорожчі.

– Нас запевнили, що реконструкція починається з першого липня. Всі кіоски мають знести, а на їхнє місце поставити нові – по 10 тисяч доларів, щоб купити, і по 2 тисячі гривень, аби взяти в оренду (наразі люди сплачують від 900 грн. за оренду), – говорить одна з продавчинь. – Ну хто з нас такі витрати потягне?! Зараз і так виторгу немає, ми декілька днів стоїмо без «початку», де брати гроші на таку розкіш? Та й куди нам діватися, поки йтиме відбудова, це ж не на один місяць затягнеться?

Ми не маємо нічого проти вдос­коналення. Нещодавно сказали, щоб усі пофарбували кіоски, ми це зробили. Хочуть ширші проходи, ми готові обладнати свої робочі місця не металевими дверцятами, а ролетами, але ж не можна отак взяти й усе, нажите роками, перекреслити. Люди ж вкладали у це власні гроші.

Підприємці переконані, що проект генплану ринку його керівництвом стиха готувався впродовж не одного року і саме зараз легким розчерком пера його затвердять і одразу ж перейдуть до кардинальних дій.

ПРО ЯКИЙ РИНОК МРІЄ ДИРЕКТОР

Свою позицію щодо змін на ринку прокоментував і директор КВЗП «Кам’янець-Подільський» Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ. Він запевнив, що генплан то не забаганка керівництва ринку чи міської влади, а вимога чинного законодавства. Але поки що цей документ перебуває на стадії чернетки, яка має пройти обговорення, певні зміни і тільки тоді може бути прийнята департаментом містобудування та архітектури міськради, а вже після того затверджена на засіданні виконавчого комітету.

– Вимагати розробки генплану від нас почали ще з лютого 2012 року, постійно надсилаючи листи з міської ради, – каже Сергій Євгенович. – Але оскільки на той момент ринок мав кредитні борги, це питання щоразу відтягувалося. Рік тому КВЗП «Кам’янець-Поділь­ський» таки відшукало 24 тисячі 400 гри­вень на топозйомку і 56 тисяч гривень на виготовлення генплану. Розробити його зголосилося ПП «Менас». І буквально цими днями генплан опинився на моєму столі. Це лише один із варіантів реконструкції, який потрібно детально вивчити й узгодити всі «за» і «проти», аби мати хоч якусь перспективу розвитку. Отже, запропонований проект передбачає реконструкцію ринку за європейським зразком торгово-сервісного центру: із широкими тротуарами замість вузеньких проходів, перекритим дахом і великими тор­го-

вельними павільйонами.

– Кажуть, що це позбавить багатьох підприємців робочих місць на ринку?

РЕКОНСТРУКЦІЯ РИНКУ ЛЕДЬ  НЕ СТАЛА РЕКОНСТРУКЦІЄЮ ВЛАДИ  – Таке враження могло скластися тому, що в плані реконструкції передбачено зменшення кількості кіосків. Їх залишиться 777, але від цього аж ніяк не постраждають робочі місця. Навпаки, їх буде збільшено до 2784-х тоді, як нині є 2386. Такі сегменти ринку, як речовий та автозапчастини, кардинальних змін не зазнають. Не чіпатимуть і терміналу, де зараз реалізовують сільськогосподарську продукцію. Тепер там просто ремонтують дах. Але все ж потрібно звернути увагу на впорядкування торгівлі продуктами, бо не можна свіжу рибу продавати з дитячих ванночок із забрудненою водою, а сир і ковбаси виставляти на прилавки під палючим сонцем. Iз цим треба щось робити. Тому проектанти пропонують замінити металеві кіоски на сучасні торговельні павільйони, де будуть створені належні умови як продавцям, так і покупцям.

Аналогічну трансформацію, хоча й не без бою, вже пережили ринки Вінниці, Сум і Житомира.

– Сергію Євгеновичу, скільки грошей потрібно на втілення цих планів у життя і де їх братимете?

– А ось тут теорії перекриває кисень практика. Адже щоб розпочати роботи треба не один десяток мільйонів доларів. Звісно, що ані райспоживспілка, яка і є власником КВЗП «Кам’янець-Подільський», ані ринок таких коштів не мають. Є три шляхи фінансування: за кошти близько півтисячі пайовиків райспоживспілки, підприємців ринку та інвесторів. Але поки що ніхто не поспішає вивертати для цього кишені, а тому плани залишаються планами. Хоча на місці стояти теж не хочеться.

– Цього року за кошти ринку ми запланували зробити капремонт молочного павільйону, – продовжує Сергій Чернявський. Там уже перекрили дах, добудували прилавки, які облицювали плиткою. Тротуарною плиткою виклали підлогу. Також проведемо нормальне освітлення, облаштуємо вмивальники, туалет. Підрихтуємо й зовнішній вигляд приміщення, штукатурка з якого вже сиплеться. А на більше грошей не маємо. Загалом щороку на капітальні ремонти ринок готовий виділяти півмільйона гривень. Тож наступний у списку робіт на 2015-й – м’ясний павільйон.

ДЕПУТАТИ СКАЗАЛИ: «ТРЕБА, АЛЕ НЕ ЗАРАЗ»

Глобальним викиданням підприємців з ринку назвав вищезазначений план представник ініціативної групи підприємців Анатолій ГУРОМА, який виступив на позачерговій сесії міськради, терміново скликаної на прохання мітингарів 26 червня. Головував на засіданні за участю 33 депутатів та 70 запрошених секретар міськради Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ.

Першим пояснював ситуацію головний архітектор міста Ігор ПИРІЖОК, котрий наголосив, що жодних рішень про реконструкцію ринку влада не приймала. Мовляв, опубліковано було лише робочі матеріали, які ніде і ніким не погоджувалися, тому про якісь термінові перетворення ринку взагалі не йдеться. Більше того, згідно із чинним законодавством, проекти, що мають суспільний інтерес, обов’язково повинні пройти громадські слухання. Тому без громади, спільних погоджень містобудівельних рад міста і району, жодних перетворень не може бути.

Свою точку зору висловив і директор КВЗП «Кам’янець-Подільський» Сергій Чернявський, який стверджував, що проект якраз і був опублікований для того, щоби почути думку громадськості.

А ось виступ депутата міськради Валерія СЛОБОДЯНА зірвав аплодисменти залу.

– Сьогодні в країні серйозна ситуація з економікою, тому реконструкція не на часі. Такої ж думки дотримується міський голова, – зазначив Валерій Анатолійович. – Коли завершиться війна, настане стабільність, створяться робочі місця і люди, котрі сьогодні змушені стояти на ринку, зможуть працювати за своїми спеціальностями, тоді можна повернутися до питання реконструкції, адже покращення благоустрою ринку все одно потрібне.

У результаті, враховуючи звернення підприємців ринку, міська рада вирішила: заборонити головному архітектору міста затверджувати проект коригування генерального плану ринку, реалізацію проекту реконструкції розпочати після настання економічно-політичної стабільності у державі.