Субота, 20 Квітня 2024 р.
27 Червня 2014

ВІД СОЦІАЛЬНИХ РОЛИКІВ ДО ПРОЕКТІВ

Андрій Заєць29 червня Україна святкуватиме день квітучої частини населення – молоді. Й хоч увесь світ відзначає його восени, у нас саме середина гарячого літа присвячена підтримці ініціативи молодіжних об’єднань і організацій України. А їх маємо ні мало ні багато, а понад 125 всеукраїнських і 4000 місцевих молодіжних громадських організацій, які займаються найактуальнішими проблемами сучасності: миру на планеті, незалежності нації, захистом прав молоді та здоров’я молодого покоління.

Є чим похвалитися й Кам’янцю. На сьогодні в місті офіційно зареєстровано більше двохсот громадських організацій. Щоправда, реально діючі можна перелічити на пальцях. Про їхню роботу всі добре знають, а проекти чи заходи, якими вони займаються, завжди цікаві й актуальні. Тому й нікому не різатимуть вух назви таких громадських організацій, як «Ініціатива і розвиток», «Віра і Світло», «Чисті схили», «Фундація Регіональних ініціатив», спортивний рух «Street Workout», скаутська організація «Пласт», волонтерська – «Voluntarium Et Caritate», соціокультурний простір «Арт-Сховище», медіа-проект «Громадське телебачення podillya.tv», творче об’єднання «Фенікс» тощо.

Лише на прикладі однієї людини можна показати, наскільки важливою для молоді є робота цих організацій. Візьмімо місцевого непосиду-активіста Андрія ЗАЙЦЯ, який завжди готовий поділитися свіжими й оригінальними ідеями з оточуючими. Хлопець не байдужий до майбутнього свого міста, його культури, історії, традицій, тому завзято береться до будь-якої роботи, яка має хоч крихітне відношення до Батьківщини. За його плечима – безліч проведених конференцій, заходів, флеш-мобів, акцій, виставок. Зі своїми товаришами встиг створити не один проект. Серед них: «Одна мить» – кіноальманах із більш ніж 20 міні-новелами тривалістю 1,5-3 хвилини на різну жанрову тематику; благодійний аукціон фотографій; документальний фільм «Чотири елементи хіп-хоп-культури». Більше того, він створив власну громадську організацію «Ініціатива і розвиток».

– Усе розпочалося з 2011 року, коли я став знімати соціальні ролики на теми: «Здоровий спосіб життя», «Чисте місто» й інші, – пригадує Андрій. – Це стало поштовхом для створення власної молодіжної організації, а вже наприкінці 2012-го на початку 2013 року з товаришами вирішили діяти як повноцінна громадська організація, котрій дали назву «Ініціатива і розвиток». Почали організовувати різноманітні флеш-моби, акції.

– Із кимось іще співпрацюєте?

– Насамперед потрібно наголосити на тісній співпраці зі спортивним рухом «Street Workout», групою брейк-дансу, громадською організацією «Чисті схили», які провели масштабну акцію «300 спартанців», скаутською організацією «Пласт», соціокультурним простором «Арт-Сховище». Разом робити щось для рідного міста легше.

Так, минулого року ми з Андрієм Повозніковим, моїм колегою та другом, вирішили зняти фільм «Чотири елементи хіп-хоп-культури» – стрічку про розвиток у Кам’янці брейк-дансу, репу, ді-джеїнгу і графіті. До участі у проекті запросили відомі музичні гурти, професійних танцюристів, ді-джеїв. Їхні імена давно відомі кам’янецькій молоді: «ZiQ», «Театр-НО», «Смог Да Грамма», «Street Fames», «Flashback», «Texas Team», DJ Jeremy Star, Beatmaker Price, Beatmaker T.A., MC Burik, Feliks, Maslo, Ballon, B-boy Slon, Олександр Комарніцький, Вадим Тарасевич, Gobby, «Jigira Records», «Рэп Гнездо», «ЙОПРСТ». Фільм був презентований на День міста і День молоді минулого року.

– Андрію, на папері існують чимало молодіжних організацій, але активно діють лише одиниці. Чому так?

– Річ у тім, що в нашому місті як такого розвитку молодіжних рухів немає. Дуже багато є заполітизованих організацій, які створюються для підтримки обраної ними політичної партії. Але ті, хто дійсно хоче працювати, не сидять, склавши руки. От і сьогодні має відбутися круглий стіл «Ініціативна молодь-2014», який ми проводимо вже другий рік поспіль. Це зібрання молодих і небайдужих, котрі реалізовують щось цікаве та важливе для Кам’янця-Подільського і раз на рік звітують про зроблене, діляться власним досвідом, висловлюють свою думку щодо роботи молодіжних громадських організацій міста, обговорюють перспективи розвитку молодіжної політики в Кам’янці. 

На заході виступатимуть ві-домі в місті активісти: Віктор Годний (скаутська організація «Пласт»); Дмитро Бойко (організатор велопробігів, сплавів, змагань з настільного тенісу і бадмінтону, тематичних квестів по місту й активний учасник різних заходів у Кам’янці-Подільському); Інна Луцик (Міжнародний християнський рух спільнот «Віра і Світло»); Ігор Старенький (творче об’єднання «Фенікс»); Дмитро Романець (соціокультурна платформа «Арт-Сховище»); Олександр Кохан, Дмитро Романець («Громадське телебачення podillya.tv»,); Ростислав Якубишен, Арсеній Даниленко (спортивний рух «Street Workout»); Олександр Папевський (свіжостворена генерація «Z»); Андрій Рассказов (Кам’янець-Подільська «ФРІ»); Вікторія Желіховська (громадська організація «Чисті Схили»); активісти ФМУ Юрій Козлов із пропозицією створення Кам’янець-Подільської Молодіжної ради; Олена Горб із розповіддю про проект «Нова Країна»; Андрій Зоїн (організатор фестивалю «Республіка») та інші охочі.

– Особисто ваша організація що цікавого презентуватиме цьогоріч?

– На обговорення хочемо винести новий проект нашої організації «Молодіжний Портал», шаблон якого вже готовий, але для реалізації потрібне схвалення колег по цеху. Суть проекту полягає у тому, що в соцмережах буде накопичуватись інформація про молодіжні громадські організації, творчі об’єднання, конкурси, події, лекції, фестивалі, різноманітні акції, календар заходів, інтерв’ю та сюжети про активістів і події. Це дасть можливість інформувати місцевих жителів і гостей міста про різні рухи, МГО, заходи, дозволить швидко взаємодіяти з органами місцевого самоврядування.

– А як відзначатимете День молоді?

– Плануємо створити масштабніше дійство ніж минулоріч. Буде багато цікавих заходів, викладених у програмі. Не знаю як працювати, але відпочивати кам’янецька молодь любить.

Аліна ПЕРЕБЕЙНІС.