П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
11 Липня 2014

ПОЧАЛИ ЖНИВУВАТИ

Свою «бойову» техніку цього тижня на поля вигнали й кам’янецькі хлібороби. Зав­дання бійців жнивного фрон­-ту не менш відповідальне – вчасно зібрати хліб, аби недопустити навіть мінімальних втрат.

А збирати цьогоріч є що. Загалом у всіх господарствах району посіяно більше 18 тисяч га ранніх зернових культур. Зокрема, 12,9 тис. га озимої пшениці, 1,5 тис. га озимого ячменю, 0,2 тис. га озимого жита, 3,5 тис. га ярого ячменю.

Крім того, збиранню підлягають 3,7 тис. га озимого ріпаку.

Вже сьогодні засукали рукави більше половини агропідприємств, які у засіки планують засипати ранні зернові. Лідерами на старті є ФГ «Велес-Агро», ВК «Іскра-2007», ПП «Деметра», ПП «Леон-Агро 2011», СТОВ «Гарант» та інші.

Аби перевірити, як працюється в полі жниварям і якими результатами вони можуть похвалитися цьогоріч, вирушимо до них на відвідини.

ЦЬОГО РОКУ ВРАЖАЮТЬ РІПАКОМ

ПОЧАЛИ ЖНИВУВАТИНа жовто-золотистій ниві поблизу с.Боришківці 8 липня робота кипить. Ніби наввипередки, один комбайн за іншим «стрижуть» пишного чуба ріпакового поля. Так уже другий день поспіль пришвидшеними темпами збирають урожай робітники ТОВ ВКФ «Агро-Еко ХХІ».

– Часу на зволікання немає. Адже цьогоріч Бог дав нам таку гарну погоду. Стільки праці та коштів вкладено у це поле, що прогавити слушний момент для збирання, застати дощі і понести хоча б найменші втрати просто не маємо права. Бо що ж тоді з нас за газди? – хитро посміхається виконавчий директор із рослинництва агропідприємства Олександр ВОЛЬСЬКИЙ.

Цього чоловіка знає і любить не лише кам’янецька земля, а й місцева преса, адже він завжди у сховку має свій жниварський рекорд, яким неохоче, соро­м’яз­ливо, але ділиться з нами. Торік ми його «впіймали» на нечуваному показнику урожайності пшениці – ледь не тонна зерна першого гатунку з одного гектара. Сьогодні всі свої сили, знан­ня і досвід Олександр Йосипович вклав у догляд за жагучо-яскравою олійною культурою.

– Цього року ми посіяли 300 гектарів ріпаку. Вже близько третини зібрали, – говорить Олександр Вольський. – Темпи збору нормальні, оскільки техніки вдосталь. На полі працюють 6 комбайнів: «Славутичі», «Кейси», «Лексіони», «Полісся». Збираємо два новітні сорти ріпаку – «Абакус» і «Ксенон». Перший нам дав по 42 центнери з гектара (Авт.: наразі середня врожайність цієї культури у районі становить 33 ц/га), а от від «Ксенону» чекаємо більшого. Не хочеться загадувати, але надіємося, що витягнемо на «п’ятірку» – по 50 центнерів з гектара.

А поки комбайнери зсипають своє лискучо-смоляне багатс­т­во, на обрії видніється смарагдова смужка сусіднього поля, де також пораються люди.

ЗЕЛЕНІ ЖНИВА СЯГАЮТЬ ВІНКА

– А це до свого кінця добігають «зеле­ні жнива», – підказує начальник уп­равління агропромислово­го роз­­витку Ігор ГАЙ, який також цього дня спостерігає за роботою хліборобів.

Минаємо важкоколосу пшеничну ниву, густющі сходи кукурудзи і дістаємося місця призначення – поля, встеленого впереміш викою та вівсом. Тут за процесом виготовлення сінажу пильно стежить господар ПП «Деметра» Анатолій СТОРОЖУК. Запаси на зиму він готує для чотирьох сотень корів із свого господарства.

– Без сінажу не буде молока, тому до його заготівлі потрібно підходити дуже серйозно, – говорить Анатолій Васильович. – От зранку ми скосили викосуміш, потім дали трохи часу, аби прив’ялити зелену масу. Зараз ви бачите, як комбайн її подрібнює. А опісля все це приминається і консервується у сінажних ямах. Якщо все зроблено правильно, то корм для корівок має приємний аромат хлібного квасу. В іншому випадку він віддає кислим, несмачним духом, а за таку «смакоту» навряд чи буде гарна відплата молоком. Попереду нас чекає ще один укіс люцерни і заготівля силосу. А от для теляток уже потюкували і склали сіно. Словом, як ти зараз попрацюєш, так увесь рік і матимеш.

Ну що ж, залишається лише побажати сухої погоди, плідної праці та належної плати за неї нашим трудівникам.