П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
18 Липня 2014

ПІСЛЯ ЗЛИВИ – ХОЧ УБРІД

Якби, боронь Боже, всесвітній потоп повторився вдруге, то свої хвилі котити він розпочав би, мабуть, з Кам’янця-Подільського. Адже достатньо навіть незатяжної літньої грози, як Квітка на камені «захлинається» брудною дощовою водою. Найбільш вразливим, як не дивно, є саме сучасний центр міста, хоча за останній тиждень непереливки було ледь не кожному кам’янецькому закутку.

ВЕНЕЦІЮ ОРГАНІЗУВАЛИ, ЩЕ Б ЗНАЙТИ ГОНДОЛЬЄРІВ

ПІСЛЯ ЗЛИВИ - ХОЧ УБРІДМинулої суботи після зливи, яка тривала не більше ніж півгодини, всі «принади» провінційного містечка на воді вкотре відчули на собі підприємці Центрального ринку, покупці й ті, хто в «непотрібний» час опинився у «непотрібному» місці: на проспекті Грушевського, вул.Князів Коріатовичів, пішохідній Уральській та інших центральних вулицях міста. Мабуть, у той момент ніхто б не відмовився від надання якісних послуг гондольєрів, та ті, видно, засіли в сухіших місцях. А тому кам’янчанам довелося лізти в каламутний брід неприйнятої зливовою каналізацією води, а на наступний день ще й місити болото, яке стічними водами позносило з усіх усюд на тротуари та асфальтовані проходи Цент­рального ринку.

Міська влада від проблеми не відхрещується і навіть запевняє, що рухається в напрямку її вирішення.

– Це питання щоразу досить гостро постає після того, як випадає чимала кількість дощів, – заявив у понеділок на прес-конференції міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. – Річ у тім, що наші зливові каналізації розраховані на прийом такої кількості води, але всі вони дуже замулені, і через це їхня спроможність зменшується майже втричі.

– Тому найближчим часом плануємо взятися за чищення каналізації біля ринку, – продовжує Михайло Євстафійович. – Дуже добре себе зарекомендувала каналізація, яку ми зробили біля Новопланівського мосту. Так, на це було витрачено близько

200 тисяч гривень, але сьогодні маємо позитивний результат. Кожен пам’ятає, як при удвічі меншому дощі вся бруківка спливала на міст. Цього разу лише кілька плиточок вимило, решта води повністю поглинулась.

Та, очевидно, мер поспішив із висновками, бо вже наступного дня, у вівторок, кам’яні брили з вул.Князів Коріатовичів і Шевченка таки «посунули» до Новопланівського, залишивши позаду досить глибокі «пастки» для автомобілів.

ЗАЛИЛО ПО САМИЙ КАШКЕТ

Замочили й місцеву міліцію. Новенький будинок (вул.Васильєва, 5), що звели спеціально для працівників правоохоронних органів лише півроку тому, в ніч із середи на четвер залило по вінця – з дев’ятого до першого поверху. Сильний потік води пронісся згори вниз усім під’їздом. А на ранок мешканці квартир, у яких щойно зробили або ще й роблять ремонти застали шокуючу картинку: по поручнях дзюрчить вода, на стінах – мокрі плями, а в коридорах між поверхами – величезні калюжі.

Якщо таку ситуацію в старому будинку зі зношеними зливовими трубами ще можна пояснити, то, як таке могло статися в новобуді, усвідомити важко. У комунальному підприємстві «Господар», яке опікується міліцейською дев’ятиповерхівкою, стрілки переводять на забудовника (будівельна компанія «Поділлятрансбуд», директор Володимир МУЖИЛО). Мовляв, у щойно зданому будинку було погано зафіксовано зливову трубу, через що й стався порив. Усувати проблему має саме будівельна фірма. Хоча, на що дивилися комунальники, приймаючи новобудову в такому стані до себе на баланс, запитання риторичне.

ХАЛЯВА ВІД СТИХІЇ

ПІСЛЯ ЗЛИВИ - ХОЧ УБРІДТа якщо пильно придивитися, то й у стихійних капостях можна знайти плюси. Зокрема, у середу їх помітили водії, які рухалися Замковим мостом. Через те, що Підзамче на деякий час залишилося знеструмленим, паралізувало й електронних збирачів «десятини» з боку готелю «Ксенія». А тому автомобілісти, хоча й ненадовго, все ж скористалися правилами «зайців».

Насправді ж, коли стоїш по коліна у холодній і брудній воді з дитиною на руках, намагаєшся переправити на той «берег» вулиці бабусю в інвалідному візку або навіть просто застрягаєш у болоті в нових туфлях по дорозі на перше побачення, зовсім не до жартів. Щороку про проблему Кам’янця-потопельника, говорять, кричать, плачуть, обіцяють. Словом, роблять усе, крім одного заповітного «вирішують». У результаті з кожним літом, весною, осінню на наших вулицях під час злив стає все глибше і глибше.