П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
15 Серпня 2014

ПІД ЗНАКОМ МИРУ І ЄДНАННЯ

ПІД ЗНАКОМ МИРУ І ЄДНАННЯСаме так планують цьогоріч зустрічати День Незалежності на Кам’янеччині. У зв’язку зі складною ситуацією в державі, 23-тю річницю її Незалежності місцева влада вирішила святкувати низкою скромних мистецьких і мемо­ріальних заходів. Упродовж 22-24 серпня вони проходитимуть у Кам’янці-Подільському та всіх селах району.

 23 серпня з майдану Відродження стартуватиме патріотичний велопробіг, присвячений пам’яті Героїв Небесної сотні, до участі в якому запрошують усіх власників двоколісних. Проїхавшись вулицями міста, фінішу­ватимуть ровери біля церкви св. апостолів Петра і Павла (вул.Та­тарська, 9). Завершиться марафон покладанням квітів до встановленого тут пам’ятника Небес­ній сотні та всім загиблим за визволення України.  

Цього ж дня у пристінному корпусі Старої фортеці презентуватимуть експозицію «Революція гідності», що зібрала унікальні речі, привезені зі столичного Євромайдану.

Ще тиждень у кам’янчан є на те, аби підготуватися до най­масштабнішої патріотичної акції цьогорічного Дня Незалежності ­ «Ми за мир». 24 серпня, о 17.00, одягнувши вишиванку і взявши із собою блакитну і жовту повітряні кульки, до неї можна приєднатися біля міського Будинку культури. Своє «Ні ­ війні!» учасники акції скажуть, приєднавши кульки до масштабного плакату зі словом «Мир», який запустять у небо перед МБК. Звідси ж стартуватиме й Парад вишиванок, що проведе учасників від вул.Шевченка до Старого міста.

Прагнення миру в День україн­ської Незалежності об’єднає і місцевих фотографів, художників та музикантів. Намалювати свою Україну разом із учнями місцевих мистецьких закладів кам’янчан запрошують на площу Польський ринок. Зобразити Батьківщину тут можна буде на загальному велетенському полотні, яке згодом піднімуть на балкон Ратуші. Паралельно митці проведуть благодійний ярмарок на підтримку армії «Мистецтво заради миру». Допомогти військовим її організатори спробують продажем дитячого хенд­мейду. Доповнюватимуть пат­ріотичні акції спортивні змагання культуристів і тенісистів, поетичні читання, фотосушка, ярмарок сувенірної продукції та година української пісні.

За мир і спокій в Україні 24 серпня молитимуться й священнослужителі всіх кам’янецьких церков.

Група реконструкторів військово­історичного фестивалю «Остання столиця» через відсутність міського фінансування проводити повномасштабний фест не буде. Натомість проведуть декілька днів військової муштри і навчань у таборі, що розташується в Північному дворику фортеці.

Завершальні акорди Дня Незалежності пролунають у супроводі кадрів українського кіно. З дев’ятої вечора його просто неба показуватимуть на площі біля Ратуші, де розпочнеться ніч кіно «Колесо історії». Старт тематичним стрічкам українських режисерів дасть щойно засвічений у кінопрокаті «Майдан» Сергія Лозниці.

Документальний фільм про Євромайдан, Небесну Сотню та її героя Анатолія Корнєєва 24 серпня покажуть і в с.Руда.  

22 серпня, об 11.00, в РЦНКМ «Розмай» урочистості з нагоди Дня Незалежності планують поєднати із підняттям прапора і невеличким концертом. Загалом же по всіх селах Кам’янеччини День Незалежності вшанують ходою центральними вулицями. Всі святкування селяни цьогоріч перенесуть із залів на вулиці, які прикрасять синьо­жовтою символікою та патріотичними гаслами. Лірики святу додадуть читання віршів і спогади подій останнього півріччя життя нашої держави, а також написання листів військовослужбовцям, які під час святкувань Незалежності України продовжують за неї боротися.