Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
15 Серпня 2014

ПІДТРИМКА ВІЙСЬКОВИМ З ТИЛУ КАМ’ЯНЕЧЧИНИ

Надійним тилом для військовослужбовців-земляків стали мешканці району. Поки солдати ризикують власним життям у «гарячих точках», їхні односельчани не сидять склавши руки. Допомагати армії взялися не тільки грішми – в зоні АТО наші хлопці зустрічають пакунки із бутлями меду, домашньою консервацією, солодощами, салом і зворушливими листівками, де дитячим почерком старанно виведено: «Ми з вами! Повертайтеся додому живими!».

ПІДТРИМКА ВІЙСЬКОВИМ З ТИЛУ КАМ’ЯНЕЧЧИНИТри хвилі мобілізації забрали в зону антитерористичної операції близько сотні військовозобов’язаних із нашого району. Про кожного з них сьогодні знають активісти ініціативної групи, яка координує збирання допомоги і вже неодноразово передавала адресні посилки з необхідними речами конкретним солдатам із Кам’янеччини. З благодійної акції така справа переростає у безперервну посилену роботу.

Близько 5 тонн продуктів і необхідних товарів 8 серпня було відправлено в Державний прикордонний загін міста Маріуполь, на пропускний пункт «Успенка» Донецької області. Дружно зібрали таку допомогу села Цвіклівці, Рихта, Сокіл, Голосків, Пудлівці, а з транспортом допоміг депутат райради Валерій ШКУРЕНКОВ.

Продовольчу допомогу вагою в понад три тонни організували й мешканці Жванецької, Колибаївської сільрад і с.Рихта, а також підприємці зі Старої Ушиці Олександр АНАНІЙЧУК і Наталя СИРОТІНА. 12 серпня зібраний провіант поїхав до військових 95-ї аеромобільної бригади. А на прохання солдатів передати їм сигарети відгукнувся депутат райради Віктор АНТОНЮК, який закупив тисячу пачок тютюнових виробів. Перевезення вантажу організував директор ТОВ «Голд Тімбер» Олександр СКАВРЕНЮК.

Патріотичного духу військовим додають синьо-жовті стяги, передані з Кам’янеччини. Спеціально для наших хлопців їх шиє приватний підприємець Тетяна ПРАВНИК.

Не залишилися осторонь від справи й 22 перевізники, які обслуговують Кам’янець-Подільський район. Їхні 2300 грн. будуть докладені для придбання бронежилета. Чималими сумами допомогли військовим підприємці району – власники м’ясопереробних підприємств зібрали 52 тис.грн., які використали для забезпечення хлопців захисною амуніцією. Близько 25 тис.грн. виділило й ПАТ «Авіс». А за ініціативи начальника управління агропромислового розвитку РДА Ігоря ГАЯ було проведено зібрання підприємців-аграріїв, які орендують землю в районі, та прийнято рішення про виділення з кожного гектара орендованої площі по 10 грн. на допомогу військовослужбовцям.

Міцною бронею підтримки стають для військових на сході передачі від односельчан. Не змогла встояти осторонь велика родина Мялківських із Гути-Чугорської. Хлопцям вони передали мед, домашні закрутки, сало, тушонки, варення, солодощі, засоби гігієни, 500 грн. на ліки та малюнки від діток.

 Завдяки активістам ініціативної групи було зроблено ще одну добру справу – військовим, котрі отримали десятиденну відпустку з  8 серпня, допомогли дістатися додому. 

– Хлопці, які потрапили під ротацію, звернулися до нас, аби ми допомогли їм із транспортом на 28 осіб, – каже Валерій Шкуренков. – З нашого району серед них було тільки троє військових, решта – з усієї Хмельниччини, тому це питання мало вирішуватися на обласному рівні. Втім, коли звернулися до облради, нам відмовили, мовляв, у них є важливіші проблеми. Тому ми самі взялися збирати кошти на транспорт для солдатів. Допомогли в цьому мешканці району, керівництво райради, а також волонтери Кам’янця-Подільського. Майже три десятки військових приїхали зі сходу в автобусі на 19 посадочних місць. Ми бачимо, як зустрічають з АТО міліцію чи загони спецслужб. А от звичайні мобілізовані хлопці із сіл таких привілеїв не мають. Хоча вони – теж наші герої…

Усі військовослужбовці, котрі отримують допомогу від земляків, щиро дякують за надійну підтримку. Адже це додає їм сили, впевненості та віри в перемогу.

– Ми тримаємо зв’язок із батьками військовослужбовців, ведемо журнал, де записуємо, що кому особисто потрібно. Вся робота координується головою райради Миколою ЖОГАНОМ, – каже активістка ініціативної групи, директор КП «Надра Кам’янеччини» Ніна СКАВРЕНЮК. – Сьогодні нашим хлопцям на сході надзвичайно важко. У той час, коли ми займаємося звичними справами, відпочиваємо, розважаємося, їм доводиться витримувати страшні обстріли і хоронити побратимів. Ми просто не маємо права байдуже спостерігати за цим зі своїх диванів! Вдумайтеся: якби кожен мешканець району допоміг хоча б десятьма гривнями, то ми змогли б забезпечити всім необхідним кожного земляка, який воює на сході. Тому звертаємося до всіх: давайте захистимо тих, хто на сході захищає нас!

Усі, хто має бажання стати помічником у збиранні допомоги військовим, по додаткову інформацію можуть звертатися за номерами телефонів: 067-380-1740 – Володимир Іванович, 067-595-5432 – Ніна Дмитрівна, 097-555-51-32 – Валерій Сергійович.