Четвер, 28 Березня 2024 р.
22 Серпня 2014

САДИ ДЕ… ДЕ?

Впровадження грантового проекту, частиною якого було відновлення у місті садів де Вітте, уже завершилося. Втім на сьогоднішній день прогулянка цими «садами» задоволення точно не принесе.

САДИ ДЕ... ДЕ?Нагадаємо, що проект із довгою назвою «Впровадження системи екологічного використання та охорони довкілля в межах територіальної громади міста Кам’янця-Подільського на прикладі Смотрицького каньйону» був підготовлений Товариством Подільських природодослідників та природолюбів спільно з виконавчим комітетом міської ради.

Власне, роботи, на які виділено фінансування грантодавцем (Всеукраїнським благодійним фондом «Крона»), були практично виконані. Екологічні дослідження каньйону проведено, топогеодезичну зйомку зробили, біля 11 га від самосівів очистили, значну частину сміття вивезли, трохи поживного грунту завезли, 35 туй і 34 кущі ялівцю на невеличкій розробленій ділянці посадили, контейнери для сміття придбали, інформаційний знак виготовили, просвітницьку роботу провели.

А що ж далі? А згодом зловмисники викрали майже третину посаджених туй, а очищена навесні територія за літо (тепле і дощове) швидко заросла новими «джунглями».

– Все, на що виділялося фінансування, ми зробили, – стверджує куратор проекту Людмила Любінська. – Єдине, контейнерів й аншлагу я не можу встановити, допоки сесія міської ради не прийме рішення, аби взяти їх на свій баланс. Тому й насадження виявилися нічийними.

 Проектом не передбачається догляд території, місто повинне взяти її під свою опіку і продовжувати облагороджувати. А взагалі, розвивати далі проект мали б інвестори. Кандидати на цю роль приходили, дивилися, але через складну ситуацію в країні не поспішають брати на себе обов’язків. Тут іще потрібно вивезти решту сміття, засадити по периметру більше дерев та облаштувати клумби.

Звісно, відновлення садів де Вітте нині не найнагальніша проблема. Але якщо міська влада долучилася до цього проекту, то, мабуть, повинна бути послідовною. Буде шкода, якщо стільки вже вкладених зусиль виявляться марними.