Субота, 20 Квітня 2024 р.
29 Серпня 2014

У ПЕРШЕ ВЕРЕСНЯ – З ТРАДИЦІЯМИ І РЕФОРМАМИ

Разом із першим днем осені стартує й перший день нового навчального сезону в освітніх закладах. Незважаючи на різноманітні розмови, для школярів, як і для студентів, розпочнеться він традиційно – саме в День знань.

У багатьох містах цьогоріч вирішили започаткувати іншу традицію – пов’язану із оберемками букетів, котрі несуть на святкову лінійку. Тепер же спудеям, учням та їхнім батькам пропонують підтримати акцію «Замість квітів – допомога армії» і не витрачати коштів на купівлю букетів, а зробити натомість благодійний внесок для хлопців, які воюють у зоні АТО. Чи відреагують на таку ідею кам’янчани, побачимо 1 вересня, а напередодні поговоримо з головними освітянами міста і району про основні зміни в освітній галузі.


ПАТРІОТИЗМ – ЗА РОЗКЛАДОМ, ДРУГА ІНОЗЕМНА – ЗА БАЖАННЯМ

Світлана СТАРЧЕНКОЗустріти своїх вихованців уже готові понад чотири десятки шкіл, садочків і позашкільних установ Кам’янця-Подільського. В новому навчальному році вчителі вперше викладатимуть старшокласникам про революцію, котру ті бачили на власні очі. А батькам вперше доведеться вирішувати, чи потрібна їхнім чадам друга іноземна мова. Про це та інше нам розповіли в міському управлінні освіти і науки.

Нагадаємо, що важливою новацією в дошкільній освіті міста цього року стала електронна реєстрація малечі до дитячих садочків. Наразі вона вже працює, а молодим батькам варто знати, що позачергово до електронного списку вносять дітей соціально незахищених категорій.

– Сьогодні перед дитсадками міста ми також ставимо завдання охопити дошкільною освітою малюків до трьох років, – каже начальник управління Світлана СТАРЧЕНКО. – Цьогоріч вивели перші класи із двадцятого й двадцять третього садочків, розвантажили групи, тому є можливість прийняти діток від трьох років. Якщо ж у батьків виникатимуть запитання стосовно того, що трирічну дитину не беруть до садка, нехай вони звертаються в управління.

– Особливу увагу звертатимемо на роботу із батьками, – додає головний спеціаліст з питань охорони дитинства Євгенія КАЛИНЮК. – На базі першого, другого й третього дитсадків було відкрито консультативні пункти пренатальної педагогіки, аби працювати з подружжями, які чекають на народження дитини. А в дошкільних закладах №21 і №30 продовжують працювати центри роботи із батьками, діти яких не відвідують садків.

В управлінні повідомляють, що наразі вже всі дитсадки, завдяки народному депутату Володимиру Мельниченку, мають по кондиціонеру, а декотрі – по два. Потішити ж малечу розвагами обіцяють уже першого вересня. Цього дня у відпочинковій зоні на мікрорайоні Жовтневому для дошкільнят проведуть свято з атракціонами, солодощами та флеш-мобом, в якому основними гаслами будуть: «Ми – кам’янчани!», «Діти за мир» та «Україна єдина».

Щодо шкільної освіти міста, то насамперед варто згадати про реорганізацію навчальних закладів шляхом об’єднання. На такий крок цього літа депутати пішли передусім з метою економії на керівних посадах. Отож, торкнулися зміни ЗОШ №14 та гімназії, після злиття яких директором призначено Миколу КИРИКА. Об’єдналися на чолі з Олександром ТКАЧУКОМ і Станція юних техніків із Центром дитячої творчості. Щоправда, назву нового закладу буде обговорено на найближчій сесії міськради. Освітяни ж наголошують, що після реорганізації жоден педагогічний працівник під скорочення не потрапив.

Якщо економічне становище торкнулося структури навчальних закладів, то політичне – шкільної програми. У новому навчальному році планують трохи грунтовніше прищеплювати учням почуття патріотизму, тому в кожному класі предмет «Захист Вітчизни» відтепер вивчатимуть по півтори години на тиждень. Ретельніше навчатимуть школярів і надавати першу медичну допомогу, зокрема побільшає практичних занять з цього курсу. Зі слів заступника начальника міськуправління освіти і науки Сергія МЕЛЬНИКА, нові теми й трактування конкретних подій з’являться і при викладанні новітньої історії України.

Вивчати другу іноземну мову до дев’ятого класу продовжать шестикласники, яким додатковий гуманітарний предмет ввели минулого навчального року. А цьогоріч друга іноземна для п’ятикласників буде запроваджена тільки за наявності бажання та заяв від обох батьків школяра.

– Будуть трохи проблеми з підручниками для учнів шостих класів, які навчатимуться за новою програмою, – розповідає Світлана Володимирівна. – До першого вересня школи отримають тільки частину, тому потрібно буде користуватися електронними варіантами.

Поцікавилися ми й структурою навчального року, зокрема можливими змінами в розкладі шкільних канікул, пов’язаними з економією на опаленні. На це в управлінні запевнили, що кам’янецькі учні не будуть навчатися по 6 днів на тиждень, як пропонували в Тернополі й Чернівцях. Натомість планують трохи змістити терміни жовтневих і березневих канікул, аби відповідно можна було б на тиждень пізніше опалення ввімкнути та на тиждень раніше вимкнути. До того ж ставку на енергозбереженні робили і під час підготовки шкіл і дошкільних закладів до нового навчального року. Тому більшість ремонтів були пов’язані із заміною вікон, дверей і модернізацією вбиралень у дитячих садочках.

Цікавлять батьків і нові ціни на комплексні учнівські обіди. Мабуть, ніхто сьогодні не сумнівається в тому, що вони таки підвищилися. Підтвердила цю інформацію нам директор КП «Комбінат харчування учнів» Олена МОСКАЛЮК. З її слів, через подорожчання і продуктів, і електроенергії, і пального, зросте й вартість харчування у шкільних їдальнях. Якщо торік гарячий обід коштував 6 грн., то тепер його вартість становитиме близько 7,50 грн. Про подорожчання обідів говорять і приватні підприємці.

Потурбуватися освітяни планують і про маленьких переселенців, серед яких 45 шкільного та 25 дошкільного віку. Дітей влаштували в навчальні заклади міста, де з ними постійно працюватимуть соціальні психологи та педагоги.

Тетяна ДИКА.


ПОМЕНШАЛО ШКІЛ, АЛЕ ПОБІЛЬШАЛО КОТЕЛЕНЬ

Олена ПРОНОЗЮКУже за декілька днів перший дзвоник пролунає і в районних школах. Шістдесят навчальних закладів у світлих, відремонтованих класах розпочнуть перший урок з розмови про єдину Україну. Щоправда, учнів зустрінуть не всі школи – Абрикосівський дім знань своїх дверей цьогоріч не відчинить. Про це та багато інших освітянських змін розповіла начальник управління освіти, молоді й спорту РДА Олена ПРОНОЗЮК.

– Цього року в Абрикосівській школі немає жодної учнівської особової спра-ви, – розповідає Олена Вікторівна. – Тому ми вирішили призупинити роботу навчального закладу до появи там дітей.

Батьки, напевно, зрозуміли, що учнів у класах замало, і таке навчання – це обкрадання дітей і в інтелектуальному, і в соціальному планах. Тому звернулися до нас з проханням надати транспорт для перевезення школярів до Боришковецької школи, що ми й зробили.

Вчителів звідти почали переводити до інших навчальних закладів. І хоча існує мораторій на необгрунтоване закриття шкіл, проте це – рішення батьків. Уже 11 вересня на сесії депутати райради вирішуватимуть подальшу долю цієї школи.

Проблема зменшення кількості учнів у селах не нова, тому ситуація, схожа до цієї, може повторитися.

– Тривають розмови про зниження ступеня Китайгородської школи, але варто зрозуміти, що робимо так неспроста. Нині в цьому закладі навчаються лише 14 учнів, по 1-2 дитини у класі. А старшокласників узагалі немає. Тому й хочемо забрати третій ступінь. Також вирішили об’єднати школу разом із ДНЗ, що дасть можливість зекономити на багатьох речах. Схожа ситуація й із Супрунковецькою ЗОШ І-ІІ ступенів. Уже на сесії райради депутати вирішуватимуть ці питання.

Наразі всі школи вже готові до навчально-виховного процесу. В багатьох з них за спонсорські кошти замінили вікна та двері. Також провели капремонт їдальні в Гуменецькій школі, відремонтували дах у Колубаївській, котли – у Дерев’янській, підключили резервне живлення в школі Залісся Другого. Стан навчальних закладів перевірили працівники санепідемстанції та пожежники, а 21 серпня їх оглянув очільник департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА Олег ФАСОЛЯ.

Цьогоріч вперше переступлять поріг навчальних закладів 507 першачків. Найбільші набори у великих селах – Вербці, Довжку, Голоскові. Проте радіють в управлінні освіти й 18 першачкам у Сахкамені.

А ось із 10-класниками, на жаль, не густо, бо після закінчення 9 класу багато учнів вступають до коледжів. Цього року шкільну лаву покинули аж 70 учнів районних шкіл.

Поряд з дітьми з Кам’янець-Подільського району за парти сядуть і 8 переселенців зі сходу країни. До дитсадків потраплять двоє вимушених емігрантів. Педколектив району, та й усієї України, поклав на себе зобов’язання оточити таких дітей особливою увагою. Тому й не дивно, що тема 1 уроку – «Україна – єдина країна».

– Приємно, що вчителі району долучилися до підготовки першого уроку, – хвалиться Олена Вікторівна. – Наш колега, вчитель Орининської ЗОШ Володимир ПІДГІРНИЙ розробив брошуру для першого уроку. Тепер ми маємо не лише рекомендований департаментом зразок, а й свій персональний посібничок.

Щодо змін у навчальній програмі, то після закінчення 9 класу школярі здаватимуть не 5, а лише 3 іспити: з української мови, математики або історії України та з третього, залежно від профілю школи, предмета.

Проте може змінитися структура навчального року. Можливо, школярі навчатимуться і в суботу.

– Ми, з одного боку, не підтримуємо такої ідеї, бо це серйозне навантаження на дітей, а з іншого – враховуючи суспільно-політичну ситуацію, просто необхідно максимально скористатися теплими місяцями, – зауважила Олена Вікторівна. – У нас триває будівництво котельні на твердому паливі у Слобідсько-Рихтецькій школі. Два роки тому в кожен клас підвели систему опалення, залишилось облаштувати котельню. А от у селі Грушка перевели опалення НВК з твердого палива на електричне. Цього року ще підключимо там резервне живлення на випадок перебоїв.

До зими мають запрацювати 13 котелень на блакитному паливі, 12 – на твердому, 12 – електричних, а решта 23 школи грітимуться грубками. Раніше дуже хвилювалася, що в нас більшість шкіл з грубками, а тепер навпаки – спокійна.

Школи вугіллям частково забезпечені, дров на холодну пору теж вистачить. Уже думали встановити у школах, які опалюються газом, електричні котли. Але поки що це лише перспектива.

Обіцяють в управлінні освіти й якісне та належне харчування. 27-28 серпня постачальники почали завозити продукти до шкіл.

– Тішить те, що кожен заклад має пришкільну ділянку, де вже збирають урожай. Наразі у їдальнях займаються солінням. За літній період працівники шкіл наморозили ягід. Сподіваюся, що зможемо втримати торішню ціну на обіди – 4,5 грн.

Цього року збудовано харчоблоки в школах початкового ступеня в Усті та Пудлівцях, адже раніше там був буфет. У школах, де немає їдалень, харчування проводимо на базі ДНЗ.

Тетяна ХОПТЯР.