П'ятница, 29 Березня 2024 р.
10 Жовтня 2014

ФАТАЛЬНЕ П’ЯТЕ ВІДРЯДЖЕННЯ

Від початку антитерористичної операції він встиг знешкодити десятки мін і фугасів, вчетверте неушкодженим повернутися із небезпечних бойових завдань. Але вже ніколи не зможе відповісти на запитання 12-річного сина: «Тату, а тобі там було дуже страшно?». Вранці 5 жовтня в зоні АТО, в м.Краматорськ, трагічно обірвалося життя 35-річного майора Олександра ЛУНЬОВА, військовослужбовця у третьому поколінні. 8 жовтня його провели в останню путь і поховали на Алеї слави міського цвинтаря.

Олександр ЛУНЬОВЩойно на землі України за­зіхнув агресор, майор Луньов по­їхав прикривати її кордони. Ще з квітня він виконував завдання з інженерного забезпечення в районі Чернігівської та Сумської областей. У червні, як командир групи розмінування, виявляв і знешкоджував вибухонебезпечні предмети в районі Луганського аеропорту.

Мрія носити погони в Олександра була ще з дитинства. Він не з чуток знав про нелегкі військові будні, про які розповідали батько та дідусь. Після закінчення Кам’янець­Подільського ВІІ при ПДАТУ служити розпочав на Рівненщині. В м.Дубно молодим лейтенантом набув досвіду командира дорожньо­комендантського взводу, начальника об’єд­наної ремонтної майстерні та енергетика відділу техзабезпечення 107­го центру дорожнього забезпечення.

Із вибухонебезпечними предметами Олександр почав працювати з 2008 р. На колишньому авіаційному полігоні «Буща», що на Рівненщині, знищив силу­силенну застарілих і непридатних боєприпасів. За успішне виконання завдання отримав статус учасника бойових дій.

До міста над Смотричем повернувся наприкінці 2011 р. Службу продовжив у Центрі розмінування на посадах командира групи розмінування, начальника відділення матеріально­технічного забезпечення, начальника відділення (розмі­­ну­ван­ня, мінування) відділу (розмінування, мінування). І вже через рік за те, що знешкодив понад тисячу вибухонебезпечних предметів на полігоні Херсонської області, був нагороджений нагрудним знаком «За розмінування».

Перед п’ятим відрядженням у зону АТО останнє, що залишив колегам Олександр, була подяка за допомогу військовим, яку просив надрукувати в пресі. Ми публікуємо її без змін:

«У цей нелегкий для нас усіх час, коли ми, українці, змушені залишати свої рідні домівки, свої сім’ї та їхати захищати цілісність і недоторканність нашої держави, нас підтримали прості люди, кам’янчани, з розумінням поставилися до нас, військовослужбовців, які виконували та виконують бойові завдання на сході.

Висловлюємо слова подяки людям, які зробили вагомий внесок у підготовку групи до відрядження: депутату міської ради Дмитру Новікову, голові профспілки торгівлі міста Людмилі Боярській, її заступнику Ніні Гомілко, приватному підприємцю Тетяні Кононенко, голові ГО «Добробут ­ цінність громади» Сергію Кротіку, голові Координаційного центру допомоги ка­м’янчанам­учасникам АТО Роману Браеску­Семенишину, координатору центру В’ячеславу Грушковському, начальнику відділення офіцерів запасу і кадрів військкомату Миколі Грушці, учням і педколективу ЗОШ №7 та особлива подяка учням, педагогам і працівникам ЗОШ №2 ім.Тараса Шевченка. Низький уклін Вам!».