Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
5 Вересня 2014

СОКІЛ МОБІЛІЗУВАВСЯ ПРОТИ МОБІЛІЗАЦІЇ

Проти масової мобілізації синів, братів і чоловіків мобілізувалися мешканці Сокола. Третього вересня, після того, як село засипали повістками, шоковані люди організовано приїхали під військкомат, де були сльози, крики відчаю, втрата свідомості й навіть напад на журналіста.

СОКІЛ МОБІЛІЗУВАВСЯ ПРОТИ МОБІЛІЗАЦІЇЯк таке може бути, що в один день більш ніж півсотні чоловіків з одного села отримали повістки?! ­ кричали сокілчанки. ­ Забирають навіть хлопців, які не служили. А хто ж працюватиме в селі, хто допомагатиме матерям і дружинам?

Під військкоматом обурених людей заспокоювали, мовляв, мобілізовані поїдуть на навчальні полігони та ремонтно­відновлювальні бази. Втім заплакані матері відмовлялися навіть слухати це, підозрюючи, що їхніх синів таки відправлять у зону АТО. На оголошені військовим комісаром прізвища хлопців жінки плакали і навіть непритомніли.

­ Розумієте, все сталося дуже різко і масово, тому люди й збунтувалися, ­ коментує голова Сокіль­ської сільради Інна БЕШЛЕЙ. ­ Ніхто ж не відмовляється допомагати країні, але коли з однієї сільради відразу забирають стільки хлопців, у селі настає паніка. В такий морально важкий час це потрібно робити більш виважено. А у нас з однієї хати поїхав і зять, і син, з іншої ­ двоє братів.

Та якщо мобілізація села багато сімей шокувала, то місцеву агро­фірму фактично паралізувала. Зі слів директора філії «Мрія» ТОВ СП «Нібулон» Андрія КУЧМАРЯ, більше як половина чоловіків, котрі працюють на підприємстві, змушені були залишити роботу й податися до військкомату.

­ Сьогодні у нас ферма без працівників, трактори з гаражів не виїжджають, робота на полях зависла, ­ каже Андрій Віталійович, котрий забезпечив людей автобусом і сам приїхав до військкомату. ­ Повістки отримали майже 80% наших хлопців, хоча я робив бронь для них. Як тепер бути підприємству?! У військкоматі нас не прийняли, сказали, що не мають часу.

В офіційному ж коментарі сто­совно села Сокіл військовий комісар Ігор РИБАК пояснює, що повістки отримали всі чоловіки призовного віку, мовляв, їх викликали до військкомату для уточнення даних і на медкомісію. І лише після цього було ві­ді­брано, як запевняють у військкоматі, дванадцять, котрі мають здоров’я для служби та військово­облікові спеціальності для доукомплектування військових частин. Розповів Ігор Степанович і про відповідальність за ухилення від мобілізації, адже декілька хлопців із села, які отримали повістки, так і не з’явилися:

­ Одинадцять сокілчан мали вирушити за місцем призначення вже 4 вересня, однак вчора до військкомату прийшли лише дев’ятеро. Автоматично всі дані про осіб, котрі ухилилися від мобілізації, потрап­лять до райвідділу міліції та прокуратури Хмельницького гарнізону з нагляду за дотриманням у військовій сфері. Тим, хто не прийшов до військкомату за повісткою, загрожує адмінвідповідальність. За ухилення ж від призову за мобілізацією можна сісти за грати на термін від двох до п’яти років.

Сьогодні до військових частин планують відправити ще одного мешканця Сокола…