П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
5 Вересня 2014

«RESPUBLICA» ПОВЕРТАЄТЬСЯ В ЧОРНОМУ

У середу ввечері на фасаді кінотеатру «Сінема» почав вимальовуватись майданівський «Запальний танок» від команди райтерів «М95» з Одеси. Працюють стріт­артери пізно ввечері, адже, щоб нанести малюнок російського художника, використовують спеціальний світловий проектор.  «Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…», – поки словами Шевченка на «Республіку» з рекламних банерів із написом: «Back in black» манила українка у балаклаві, вільні митці й три масштабні музичні сцени IV Міжнародного фестивалю вуличного мистецтва вже отаборилися в Кам’янці. Оголосивши своїм хедлайнером новий проект «ляпісів» гурт «Trubetskoy», зібравши художників, громадських активістів, музикантів із заходу, центру, півдня і сходу України, з 5 до 7 вересня у своїй автономній мистецькій республіці на валах за Старою фортецею «Respublica FEST» планує об’єднати мешканців усієї нашої єдиної та неподільної держави.

Окрім масштабної концертної програми, цьогоріч натх­ненний революцією і оновлений війною фестиваль готує гостям цілу низку дебютних проектів. Серед них, зокрема, малюнки на дахах, виступ піаніста з Майдану, благодійні акції зі збирання коштів військовим, майстер­клас із трафаретного протестного графіті та ровер­фільм, який транслюватимуть завдяки енергії глядачів­велосипедистів. Трафаретному графіті безкоштовно навчатимуть 6 вересня, о 12.00. Інформацію ж про всі лекції, майстер­класи і виставки організатори обіцяють розмістити на стенді біля входу на фестивальний майданчик.

Музичної частини «Республіки» сюрпризи й інтриги теж не обминули. В секреті фестиваль до останнього тримав ім’я свого хедлайнера і тільки 1 вересня оголосив ­ до нас їде «Tru­betskoy». Щоправда, вже не «Ляпіс». 1 вересня 2014 р. гурт оголосив про припинення свого існування. «Сергій Мі­халок відлетів на Місяць.

А ми залишилися і вирішили про­довжити справу «Ляпіса Трубецкого», ­ заявили музиканти про­екту «Tru­betskoy», який уперше презентують саме на «Республіці». Міхалок про себе нагадав того ж дня, презентувавши свій новий гурт «Brutto» та однойменний кліп.

Компанію білорусам на головній сцені фесту, що розташується на валах, складуть не менш популярні Скрябін, «Dakh Daughters», «Тінь Сонця», «Мотор’ролла», «Чумацький Шлях», «Zapaska», німці «Behind the Masque­rade» та «Jinjer» із Горлівки, «The Patch» з Луганська. Поруч діятиме й друга, важка сцена «Республіки», а на Ратуші, завдяки ініціативі активістів «Арт­Сховища», розгорнуть сцену денну. Тож не сумнівайтеся, буде драйвово!