П'ятница, 29 Березня 2024 р.
5 Вересня 2014

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ НА ВИПАДОК НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ НА ВИПАДОК НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙУкриття населення в захисних спорудах є найбільш надійним способом захисту від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів. У залежності від захисних властивостей, ці споруди поділяються на сховища і протирадіаційні укриття (ПРУ). Крім того, для колективного захисту людей можуть застосовуватися найпростіші укриття (цокольні або підвальні приміщення).

Споруди належать до захисних споруд цивільного захисту:

– сховище – герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій і терористичних актів;

– протирадіаційне укриття – споруда для захисту людей (негерметична), в якій створюються умови, що виключають вплив на людей іонізуючого опромінення в разі радіоактивного забруднення місцевості;

– швидко споруджувана захисна споруда цивільного захисту – захисна споруда, що зводиться із спеціальних конструкцій за короткий час для захисту людей від дії засобів ураження в особливий період;

– найпростіше укриття – це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.Мешканці нашого міста, в разі необхідності, будуть укриватися в наявному міському фонді захисних споруд (27 сховищах і 5 протирадіаційних укриттях) та в найпростіших укриттях (420 підвальних приміщеннях, які знижують комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період). У сховищах і протирадіаційних укриттях будуть укриватися працівники суб’єктів господарювання, студенти вищих навчальних закладів, персонал лікарні та хворі, які перебувають на лікуванні (всього 10670 чол.). Укриття населення міста, яке не працює, передбачено в найпростіших укриттях і швидко споруджуваних захисних спорудах.

Дані про місцезнаходження сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших і швидко споруджуваних укриттів, адреси їхнього розташування ви зможете отримати у керівників суб’єктів господарювання (підприємств, установ, організацій, житлово-експлуатаційному об’єднанні, асоціації та об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків) за місцем роботи та проживання.

Шановні мешканці міста! Уважно слухайте повідомлення та виконуйте вказівки штабу цивільного захисту. Пам’ятайте, що ваше життя багато в чому залежить від вправних і правильних дій у разі виникнення загрози нападу супротивника, та слідкуйте за сигналами оповіщення управління цивільного захисту.

ПІД ЧАС ЗАГРОЗИ НАПАДУ СУПРОТИВНИКА

Постійно тримайте ввімкненими репродуктори (телевізори та радіоприймачі). Через ці канали будуть передаватися розпорядження та сигнали оповіщення цивільного захисту і рекомендації щодо дій у цій ситуації.

Особисті документи (паспорти, дипломи, свідоцтва про народження, шлюб і освіту, інші важливі документи) варто мати із собою.

Беріть активну участь у виконанні таких заходів:

– підготовці захисної споруди, в якій укриваєтесь ви та ваша сім’я;

– виготовленні та підготовці найпростіших засобів індивідуального захисту органів дихання та шкіри;

– підготовці індивідуальних перев’язувальних пакетів, домашньої аптечки та медикаментів;

– проведенні імунізації від найбільш небезпечних інфекцій.

ПІД ЧАС ОГОЛОШЕННЯ ЕВАКУАЦІЇ

Швидко зберіть речі (постільну білизну, одяг, документи, гроші, запас харчів і води на 3 доби, засоби індивідуального захисту, аптечку).

Після збирання речей і підготовки дітей візьміть участь у підготовці укриття для себе та родини (підвалу або швидко споруджуваної захисної споруди), а також у герметизації та світломаскуванні квартири.

За сигналами оповіщення цивільного захисту «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА» швидко вдягніться, візьміть засоби індивідуального захисту, документи, медикаменти, запас харчів, вимкніть електроенергію, воду, газові прилади та негайно укривайтеся в захисній споруді.

«ВІДБІЙ ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ» подається штабом цивільного захисту через систему оповіщення, місцеве радіо, телебачення та за допомогою пересувних гучномовців.

ПРИ «РАДІАЦІЙНІЙ НЕБЕЗПЕЦІ» негайно одягніть засоби індивідуального захисту та дійте так само, як під час сигналу «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА».

«ХІМІЧНА НЕБЕЗПЕКА» – негайно одягніть протигаз, засоби захисту шкіри та укрийтеся в захисній споруді.

Про вихід із захисної споруди і порядок подальших дій вам буде повідомлено через систему оповіщення або за допомогою посильних.

Управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення.