Четвер, 28 Березня 2024 р.
12 Вересня 2014

З ЖИТТЯ РЯТУВАЛЬНИКІВ

Щотижня про їхню роботу можна дізнатися зі шпальт місцевих ЗМІ. Практично щодня вони рятують людські життя й «воюють» із вогнем, природними стихіями та надзвичайними ситуаціями. Здогадалися, про кого мова? Так, про фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій. Таких на Кам’янеччині є 105. Під їхньою опікою перебувають 170 тисяч жителів міста та району, а віднедавна ще й понад три сотні переселенців. Найголовнішим серед них є полковник служби цивільного захисту Олег ІВАНЮК. 

Лише за вісім місяців цього року підрозділи ДПРЗ-2 п’ятсот разів виїжджали за сигналом «Тривога». Тож «ПОДОЛЯНИН» вирішив дізнатися, які завдання «надзвичайникам» давалися легко, а над якими довелося добряче попітніти. І кожну таку номінацію розпочнемо з префікса «НАЙ». 

НАЙМАСОВІШІ

З ЖИТТЯ РЯТУВАЛЬНИКІВЛевова частка викликів, а це близько 70%, що надходять на пункт зв’язку, стосуються пожеж. При масштабних загораннях на підмогу співробітникам ДПРЧ-2 приїжджають місцеві пожежні бригади, створені в селах Гуменці, Крушанівка, Привороття та Сокіл. 

Лише з початку року в місті та районі зареєстровано по 35 пожеж. Вогонь безжально відібрав життя у жительки району та одного кам’янчанина. 

– Найбільші вороги пожеж – це алкоголь і куріння, – розповідає начальник ГОЗНС та ЗЦЗ по Кам’янець-Подільському району ДПРЗ-2 Віктор КЛЮС. – Саме ці фактори, поєднані з людською необачністю, призводять до складних, а інколи й трагічних наслідків. 

Як зізнаються пожежники, досить часто їм доводиться витягувати людей напідпитку із палаючої та задимленої оселі. Востаннє з лещат смерті встигли вирвати інваліда, котрий добряче начаркувався, закурив на дивані й задрімав. 

Трапляються випадки, коли господарі забувають вимкнути газову плиту, на якій готується їжа. Добре, що поряд завжди є пильні сусіди, які, побачивши стовп чорного диму, одразу ж телефонують на «101». 

Не останню роль відіграє порушення правил експлуатації електромережі. Й хоча останніми роками жителі міста та району не використовують «скруток», несертифікованих або власноруч змайстрованих подовжувачів, що призводить до замикання і загорання, однак не гребують увімкнути в мережу мало не всю побутову техніку. Таке шокове навантаження електромережі не витримують. 

Так людська халатність мало не залишила без даху над головою не одну родину. Кам’янчанин самовільно прибудував гараж до будинку, в якому мешкали чотири сім’ї. Одного дня він вирішив провести зварювальні роботи свого «Жигуля». Про правила безпеки горе-водій заздалегідь не подбав. А, як відомо, вогонь помилок не пробачає. У результаті, червоний півень похазяйнував у гаражі й перестрибнув на будинок. На щастя, пожежники його швиденько приборкали, однак він таки встиг пошкодити дах, перекриття й завдати удару по гаманцю. 

– Якщо взимку пожежі виникають через порушення правил експлуатації пічного опалення, то влітку боремося із спалюванням післяжнивних залишків, – бідкається інспектор ГОЗНС та ЗЦЗ по Кам’янець-Подільському району ДПРЗ-2 Олег ГУЛА. – Востаннє така пожежа знищила близько чотирьох гектарів сільськогосподарських угідь, які орендує товариство «Агро-Еко XXI». Люди не розуміють, що такими безглуздими вчинками завдають непоправного удару полям, лісам, угіддям… 

А нещодавно пожежники ліквідовували наслідки діяльності паліїв. Злочинці, які орудували в різних районах нашого міста, палили автомобілі. Від дій невідомих піроманів постраждали 13 автомобілів. Останній у списку вогненних маніяків – престижний «Lexus-470». 

НАЙСКЛАДНІШІ

В один голос як найскладнішу рятувальники відзначають пожежу на ПАТ «Авіс», що сталася наприкінці червня. Її наслідки вражають: 250 тисяч спопелілих курчат, понад 2 тисячі квадратних метрів ущент вигорілого пташника та 8 мільйонів гривень збитку. Чотири години масштабне полум’я при високій температурі та в густому диму гасили вогнеборці із десяти пожежних машин. На підмогу трьом черговим відділенням місцевих рятувальників кинулися колеги із добровільних пожежних дружин ПАТ «Подільський цемент», ТОВ «Нібулон», пожежної команди с.Гуменці, а також пожежно-рятувальні підрозділи з Дунаєвеччини та Чемеровеччини. Гуртом їм вдалося втихомирити вогняну стихію і не допустити, аби зайнялися інші пташники, в яких були ще чверть мільйона курей. 

НАЙТРАГІЧНІШІ

З ЖИТТЯ РЯТУВАЛЬНИКІВРятувальники зізнаються, що найважче виїжджати на виклики туди, де загинули люди. 

– Цьогоріч довелося витягувати із води тіла десятьох потопельників, – каже фахівець з планування та контролю Вадим ШИМАНСЬКИЙ. – Це найбільше за попередні роки. І як би це банально не звучало, але всьому виною алкоголь і безглузді парі. Зазвичай сценарій один: компанія відпочиває, звісно ж, із «зеленим змієм». Коли «паливо» починає діяти й кликати на подвиги, люди необачно йдуть у воду – і все закінчується трагічно. Так вода відібрала життя у восьми осіб. Двоє вкоротили собі віку, стрибнувши із мостів. Як свідчить статистика, неприємності на воді відбуваються в необладнаних для відпочинку місцях. На облаштованих пляжах, як-от «Дністровська рив’єра», «Дві ріки», в Бакоті – жодного потопельника. 

Тому, аби убезпечитися від біди на воді, «надзвичайники» розпочали роботу зі створення аварійно-рятувальних станцій у селах Брага та Устя. У цьому їх уже підтримали сільські ради, які виділили земельні ділянки. Тож, імовірно, вже з наступного року відпочивальники будуть під пильним оком. 

Складно, за словами рятувальників, виїжджати на ДТП й витягувати затиснуті автомобілями покалічені тіла. 

НАЙВОЙОВНИЧІШІ

Практично щомісяця на службу «101» телефонують жителі міста та району, які виявляють вибухонебезпечні предмети часів Великої Вітчизняної війни. Про такі знахідки рятувальники одразу ж повідомляють у групу піротехнічних робіт, яка займається знешкодженням вибухівок. А доки піротехніки в дорозі, територію із сюрпризами війни охороняють правоохоронці та рятувальники. Так, з початку року піротехніки встигли знешкодити 30 артилерійських снарядів, 33 мінометні міни та 64 підривники. 

– Зазвичай люди знаходять міни, снаряди, авіабомби під час будівництва або ж коли пораються на городі, – розповідає заступник начальника ДПРЗ-2 Сергій ПИПА. – Більшість із них і не підозрюють, що жили на пороховій бочці. Звісно ж, якщо не чіпати такої знахідки, то й біди вона не накоїть. Найбільш рясно вибухівки вилазять з-під землі у місцях, де точилися бої, як-от у Довжоцькому й Нігинському лісах. А нещодавно на подвір’ї мешканці Жванецького шосе відкопали дві величезні ракетно-мінометні міни німецького зразка, аналоги снарядів з «Граду». 

НАЙЕКСТРЕНІШІ

З ЖИТТЯ РЯТУВАЛЬНИКІВБувають випадки, коли зачиненими у чотирьох стінах опиняються маленькі дітки або ж немічні бабусі й дідусі. Рятувальників викликають заплакані матусі або ж перелякані рідні чи сусіди. Зазвичай рятувальні операції проводяться за лічені хвилини. 

– У такі прикрі ситуації люди потрапляють через власну неуважність, – каже командир відділення ДПРЧ-5 Олег ПІЛЕЦЬ. – Не всі зарубали на носі: якщо двері зачиняються, то, покидаючи домівку навіть на ненадовго, варто прихопити із собою ключі. Частенько мами вибігають винести сміття чи в магазин і залишають маленьких дітей за незачиненими дверима. Ті бавляться, ненароком зачиняють двері – й тоді вже без нашої допомоги не обійтися. Але бувають й прикріші моменти. Нещодавно виїжджали на виклик, де за зачиненими дверима опинилися двоє дітей – трьох та шести років. Їх мати залишила вдома, а сама кудись пішла. Повернулася під ранок і ледь стояла на ногах. Нас запевняла, що вибігла на хвилинку до подруги, а ключі загубила. Таке ставлення до дітей шокувало всіх. 

НАЙБЕЗГЛУЗДІШІ

Такими рятувальники називають хибні виклики, яких з початку року зафіксовано майже два десятки. 

– Одного дня телефонує старенька бабуся й істерично повідомляє, що в неї горить хата в Нефедівцях, – зазначає диспетчер ДПРЧ-5 Сніжана МАРТИНОВИЧ. – Направила туди пожежників. Незабаром жінка знову зателефонувала і викликала пожежників в інше село. Як дізналися згодом, бабуся – психічно хвора. А буває, що дзвонять свідомо, не переймаючись тим, що один виїзд пожежного автомобіля, за підрахунками держави, обходиться у дев’ять тисяч гривень! Такі люди не замислюються, що саме в цю мить, можливо, хтось насправді потребує порятунку. 

НАЙКУМЕДНІШІ

Коли надавали допомогу місцевим правоохоронцям. В поле зору хлопців патрульної служби потрапив молодик, який викрав у дівчини гаманець і мобільний телефон. Накивавши п’ятами від дужих хлопців у погонах, свій порятунок хлопець знайшов на даху магазину в центрі міста. По дикому винограду він заліз нагору і там заховався. Однак ППСники розкусили його план і викликали «101». По спеціальній драбині правоохоронці залізли на дах і все ж таки впіймали місцевого спайдермена. 

НАЙГУМАННІШІ

Зрідка виїжджають «надзвичайники» рятувати чотирилапих безхатченків, які падають у відкриті люки, або ж знімати кошенят, котрі самотужки не можуть злізти з високого дерева. Виганяють вони із осель і непроханих гостей – плазунів і павуків. 

– Днями до нас прийшла родина, яка принесла павука, схожого на тарантула, – розповідає начальник караулу ДПРЧ-5 Микола НІКОЛАЄНКО. – Вони хотіли дізнатися, наскільки той є небезпечним. Встановлювати вид павуків не в нашій компетенції. Ми можемо їх впіймати і направити у відповідні служби. Імовірно, люди привезли членистоногого з відпочинку, або ж він утік з тераріума сусідів. Часто в оселі заповзають вужі, зрідка – гадюки. Їх ловимо та випускаємо в ліси, а одного вужа подарували станції юних натуралістів. 

Ще доводиться боротися ДСНСникам із небезпечним сусідством людей і комах. Цьогоріч вони втихомирювали дві «диверсійні» групи шершнів. Одну з них виявили будівельники під час перекриття шкільного даху в с.Слобідка-Рихтівська, інша ж оселилася в старому дерев’яному стовпі по сусідству з будинком жителів с.Привороття.