П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Жовтня 2014

КОЛИ ЛЮСТРУВАТИМУТЬ КАМ’ЯНЕЦЬ?

Цього року Україна має шанс зробити те, на що не зважувалася ні 1992 р. (наступного року після проголошення незалежності), ні 2005-го (наступного року після Помаранчевої революції) – очиститися. Очевидно, своєю нахабністю режим попереднього президента так боляче допік українцям, що вони таки змусили Верховну Раду закваски часів Януковича ухвалити довгоочікуваний Закон «Про очищення влади» (люстрацію).

15 жовтня його опублікував «Голос України», а 16 він набрав чинності. Детально із законом можна ознайомитися на шпальтах парламентської газети чи в Інтернеті. Ми ж торкнемося тільки деяких його моментів і спробуємо з’ясувати, кого ж зачепить люстраційна мітла, коли пройдеться Кам’янеччиною.

ХТО ПРОЙДЕ ГОРНИЛО ОЧИЩЕННЯ?

КОЛИ ЛЮСТРУВАТИМУТЬ КАМ’ЯНЕЦЬ?Першого ж дня з нагрітих крісел українська люстрація знесла 39 державних посадовців вищих категорій. Онука Януковича серед полюстрованих не було, а от працівників його режиму опинилося чимало – заступники міністрів, голови і заступники декількох держслужб, нацкомісій. Уже в листопаді цей список обіцяють продовжити іменами всіх замішаних у корупції та злочинах посадовців.

У статті 1 зазначено, що очищення влади (люстрація) – це встановлена розглядуваним Законом або ухвалою суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади (крім виборних) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування. Стаття 2 містить перелік посад, що підпадають під люстрацію: від прем’єр-міністра до «посадових та службових осіб (крім виборних посад) органів державної влади, органів місцевого самоврядування». При одних обставинах заборона обіймати посадові крісла триватиме

10 років, при інших – 5.

– Заборону займати державні посади протягом п’яти років закон поширює на осіб, які сприяли узурпації влади Януковича, перешкоджали мирним зібранням, співпрацювали зі спецслужбами, посягали на основи нацбезпеки чи територіальної цілісності, порушували права людини, – коментує закон голова Асоціації юристів Кам’янця-Подільського, адвокат Максим ІЛЬЧИШЕН. – А також суддів, співробітників прокуратури та право­охоронних органів, які переслідували осіб, до яких застосовано закон про амністію щодо повної реабілітації політв’язнів. Протягом десяти років займати посадові крісла, щодо яких здійснюється люстрація, забороняється особам, які не менше як рік перебували на державних посадах (від Президента до керівників територіальних адміністрацій) з 25 лютого 2010-го до 22 лютого 2014-го.

Частина третя статті 1 вказує, що, крім очільників найвищих ешелонів державної влади, під очищення підпадають також голови обласних і районних держадміністрацій, прокурори, начальники СБУ, міліції, податкової та їхні заступники.

На Кам’янеччині керівництво більшості цих структур змінилося, навіть не дочекавшись прийняття багатостраждального закону. Втім від чисток не застраховані навіть призначенці нової влади. На рівні з усіма вони мають пройти перевірку і довести свою відповідність люстраційним критеріям. Єдина мож-ливість уникнути звільнення – участь в АТО на сході України (ч.7 ст.1 Закону). Тож ті, хто замість окопів обрав теплі кабінети, вже невдовзі цілком можуть їх знову позбутися.

Почерговість очищення уряд уже затвердив. З листопада до січня перевірятимуть Кабмін, керівників центральних органів виконавчої влади, вище керівництво податкової, СБУ, МВС, посадовців Генпрокуратури. Протягом року люструватимуть суддів і тільки з червня 2015-го почнуть перетрушувати органи державної влади і місцевого самоврядування. Саме в цей період люстратори мали б дістатися і до Кам’янеччини.

Критерії здійснення очищення влади помістили у 10 частинах статті 3 Закону, що, зокрема, забороняє обіймати владні посади особам, які: «були обрані та працювали на керівних посадах» у радянських партійних органах, «починаючи з посади секретаря районного комітету і вище», «були штатними працівниками чи негласними агентами в КДБ», перешкоджали «реалізації конституційного права громадян України… з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 р.», «закликали публічно до порушення територіальної цілісності та суверенітету України», «розпалювали міжнаціональну ворожнечу». Роботи у люстраторів непочатий край. Поступово через їхнє решето мають пройти всі місцеві чиновники, держслужбовці, правоохоронці, керівники державних підприємств і судді.

Не чіпатиме маховик очищення тільки народних обранців та очільників на виборних посадах. Тож будь-яка особа, незалежно від того, чи підпадає вона під люстраційні критерії, може бути знову обрана до органів місцевого самоврядування чи Верховної Ради.

ЗІ СМІТТЄВИХ БАКІВ – У РЕЄСТР

На десять років табу на роботу в держструктурах матимуть також чиновники органів державної влади і місцевого самоврядування, які не пройшли люстраційної перевірки, або ж від неї відмовилися. Тест на профпридатність держслужбовці та представники органів влади складатимуть за публічною декларацією про особисті доходи й витрати.

КОЛИ ЛЮСТРУВАТИМУТЬ КАМ’ЯНЕЦЬ?Цю інформацію розміщуватимуть на сайті Міністерства юстиції, де синьо-жовтими кольорами вже майорить альтернатива сміттєвим бакам – віконце «Очищення влади». Тут же розміщуватиметься Єдиний державний реєстр люстрованих осіб, положення про який днями затвердило міністерство. До електронної бази вноситимуть усі відомості про чиновників, звільнених у порядку люстрації, і щодо яких застосовано заборону на заняття державних посад.

– Після того, як на сайті Мін’юсту публікують назву органу чи державного підприємства, що проходить перевірку, його працівники протягом 10 днів мають подати своєму керівникові заяву, де вказують, що вони підпадають або ж не підпадають під обмеження щодо роботи на займаній ними посаді, – каже Максим ІЛЬЧИШЕН. – Якщо чиновник не відповідає люстраційним критеріям, це є прямою підставою для його звільнення згідно із Законом «Про очищення влади». Якщо ні – заява автоматично дає згоду на проведення люстраційної перевірки. Відповідальний за неї орган спочатку з’ясовує, чи насправді цей чиновник не підпадає під обмеження закону, і переходить до аналізу достовірності податкових декларацій. Тобто, перевіряє, чи відповідає майно, набуте під час перебування на займаній посаді, офіційним доходам чиновника. Неправда або неможливість пояснити, де чиновник його взяв, – підстава для люстрації.

На сайті міністерства повідомлятимуть про початок кожної перевірки. Фактично люструвати чиновників будуть Мін’юст і керівники, які мають право звільняти осіб. А от контроль за процесом очищення влади віддають громадськості. Під час перевірок окремих осіб про факти їхньої невідповідності люстраційним критеріям закликають повідомляти за телефонами, електронними і поштовими адресами, які мають бути оголошені Міністерством юстиції. Вже формують і Громадську раду з люстрації, яка координуватиме народний контроль за очищенням влади на центральному рівні та призначатиме уповноважених на місцях.

– Будь-який закон у нашій державі наразі – лише папірець, і якщо до його виконання не включаться громадяни – він папірцем і залишиться, – зізнався співавтор Закону «Про очищення влади» Єгор СОБОЛЄВ під час нещодавнього візиту до Кам’янця. – Цей закон по-справжньому не хотіли приймати ані нинішня Рада, ані Президент. Його саботуватимуть і не виконуватимуть, тож це буде багаторічна і важка битва. Ніхто не прилетить до вас на блакитному гелікоптері, тому від хабарників і зрадників кожне місто має очищувати його ж громада. А головним люстратором маєте стати ви!