Четвер, 25 Квітня 2024 р.
31 Жовтня 2014

ЧИ ЗМОЖУТЬ ВОНИ ЗУПИНИТИ ВІЙНУ?

Не тільки галочками в бюлетенях, але й власними підписами, сердечками і навіть лайливими словами навпроти кандидатів «відстрілялися» виборці 193-го округу, обираючи новий склад Верховної Ради України. Понад усе бажаючи миру та прагнучи очищення влади, кам’янчани в день виборів усе ж не надто активно демонстрували свою позицію – на виборчі дільниці з’явилися 56,27% виборців, що навіть менше, ніж на парламентських виборах 2012-го чи минулих президентських у травні. Втім вибір зроблено. Більше того – практично без порушень, офіційних скарг і заяв про фальсифікації. Симпатії виборців округу дісталися Володимиру МЕЛЬНИЧЕНКУ і «Народному фронту».

ЯК ПІАР Б’Є ПО РЕЙТИНГУ

ЧИ ЗМОЖУТЬ ВОНИ ЗУПИНИТИ ВІЙНУ?З таблиці видно, що результати голосування по нашому округу фактично співпадають із загальноукраїнськими – до нового парламенту виборці просували демократичні сили, в пріо-

ритеті котрих – євроінтеграція. Отож, лідерами в багатоман-датному окрузі стали партії «Народний фронт» і «Блок Петра Порошенка», які майже навпіл поділили більшість голосів, а також «Об’єднання «Самопоміч»,

ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка та ВО «Свобода», яка на нашому окрузі таки перестрибнула п’яти­відсот­ко­вий бар’єр.

Зовсім невеликий розрив між двома лідерами голосування політолог із кам’янецьким корінням, голова правління ВГО «Комітет виборців України» Олексій КОШЕЛЬ пояснює насамперед відсутністю чітких відмінностей між двома партіями влади, які для багатьох виборців представляли одну і ту ж команду. Більше того, з його слів, підтримуючи політсилу глави уряду, частина громадян вказала, що й далі хочуть бачити прем’єром саме Яценюка. Варто сказати й про те, що не забажав 193-й округ пропускати до парламенту ні комуністів (1,86% голосів), ні представників «Правого сектору» (1,92%), ні членів «Опозиційного блоку» (1,93%), котрий у результаті таки отримав від українців майже 10% голосів, дихаючи в спини трьом лідерам голосування.

В одномандатному ж окрузі виборці, так би мовити, продемонстрували стабільність своїх політичних симпатій, проголосувавши третиною голосів на користь діючого народного депутата – Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА (33,70%). Ще близько 50% голосів майже рівномірно розпорошилися між наступною п’я­тіркою кандидатів, яка далеко позаду залишила решту охочих потрапити до парламенту.

Неочікувано найтісніше до лідера перегонів наблизився висуванець «Народного фронту» Віктор ХУДНЯК (13,77%), котрий нещодавно претендував на посаду голови районної ради, втім не витримав випробування довірою місцевих депутатів. Отримавши непоганий результат у мажоритарному окрузі, сам Віктор Анатолійович не заперечує, що така підтримка від виборців безпосередньо пов’язана з лідерством «Народного фронту».

– Люди бачили роботу Арсенія Яценюка і свідомо голосували за «Народний фронт». А от в мажоритарному окрузі, на жаль, по всій нашій області перемогли люди, для яких вибори – це мережевий бізнес, – каже Віктор Худняк. – Ми не змогли донести свої ідеї до людей через коротку тривалість виборчої кампанії. Але те, що за мене проголосували понад одинадцять тисяч виборців, – уже результат. Це додає наснаги для подальшої роботи.

Натомість на більшу підтримку від кам’янчан сподівався Олександр МАЗУРЧАК, котрого вважали основним конкурентом діючого нардепа. Проте набрати голосів Олександру Володимировичу вдалося тільки на третє місце в рейтингу (10,54% голосів), причиною чого кандидат називає чорний піар проти нього.

– Звичайно, результати виборів стали для мене несподіванкою, – коментує «ПОДОЛЯНИНУ» свій рейтинг пан Мазурчак. – Напевно, таки відіграли свою роль оті сім років, коли мене не було, і кампанія, спрямована на знищення мого іміджу. Кам’янчани шукають чогось нового, хочуть змін, але ще не розуміють, як буде краще, і хто ці зміни може їм принести.

Не довірили виборці представляти округ у парламенті й жодному з діючих керівників Кам’янеччини, котрі запропонували свої кандидатури, – голові райради Миколі ЖОГАНУ (9,32%) та голові РДА Володимиру БАРАНОВСЬКОМУ (9,20%). З різницею в сотню голосів вони й замкнули п’ятірку мажоритарних лідерів.

Та, очевидно, чимало виборців узагалі губилися при обранні кандидата серед претендентів на посаду нардепа, демонструючи, що не бачать жодного гідного. Люди не полінувалися прийти на дільниці, аби просто перекреслити навхрест бюлетень або ж кинути його в урну без жодної позначки. Не обійшлося й без творчості – кам’янчани вимальовували сердечка і сніжинки, а дехто взагалі вирішив висловити власну думку в бюлетені, охарактеризувавши кандидатів окремими словами, для прикладу, «бандит», «крадій». Саме через такі моменти бюлетенів, визнаних недійсними, вдвічі більше було саме по одномандатному округу (3268 штук), ніж по багатомандатному (1408).

НЕ ВИЯВИЛИ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ, НАРІКАЮТЬ НА НЕКВАЛІФІКАЦІЮ

Загалом же вибори у 193-му виборчому окрузі проводилися під пильним оком спостерігачів і фактично без грубих порушень. Утім фахівці вкотре не задоволені тим, що багато членів виборчих комісій не зовсім обізнані із законодавством. Мовляв, ідуть у комісію тільки заради заробітку. Про це говорить і голова обласного осередку ВГО «Комітет виборців України» Юрій АНУФРІЄВ.

ВИБОРИ 2014– Більшість порушень – технічні, викликані некваліфікацією людей, які працюють на виборах, – каже Юрій Анатолійович. – І хоч ми й проводили навчання членів окружних і дільничних комісій, утім через постійні заміни вибори проводили зовсім інші люди. По нашому округу, скажімо, від початку було замінено четвертину складу комісії. Тому на наступних виборах партіям і кандидатам треба заборонити тасувати членів комісій, особливо у день виборів. Очевидним порушенням була агітація в так званий «день тиші», багато політичної реклами залишилося на біг-бордах.

Про значно менше використання адмінресурсу під час виборної кампанії говорить представник громадянської мережі «ОПОРА» Ольга ВІНСЬКА.

– У день виборів від «ОПОРИ» на дільницях працювали п’ятнадцять спостерігачів. Перешкоджань нашій роботі не було, навпаки – можу відмітити гарну співпрацю, – ділиться спостереженнями Ольга. – На жаль, після Майдану гідності та на фоні війни активність виборців виглядає досить низькою. Недосконалою вважаю систему формування комісій, більшість членів яких – представники технічних партій і кандидатів, що дає можливість формувати «кишенькові» ДВК та ОВК.

Власні спостереження про вибори складали й міжнародні спостерігачі з Канади, Швеції, Великобританії та інших країн.

ВИБОРЦЯМ НЕ ВИСТАЧАЛО ЗАПРОШЕНЬ І ГРАФИ «ПРОТИ ВСІХ»

Наразі жоден із кандидатів і жодна політична сила не заявили про фальсифікації під час виборів. Хоча сам процес голосування на декотрих дільницях відбувався не зовсім спокійно – зі «швидкою», вимкненням світла та анонімними телефонними дзвінками. На одній із міських виборчих дільниць літній кам’янчанин взагалі спробував вийти з бюлетенем за межі кімнати голосування. Як розповідають представники ГО «ОПОРА», розгублений дідусь пояснив, що не збирався робити «карусель», а пішов переглянути на стенді прізвища кандидатів, бо забув, за кого мав віддати голос. Та, очевидно, допікала виборцям не тільки забудькуватість – на одній із дільниць чоловіка так роздратувала відсутність графи «проти всіх», що він просто розірвав бюлетень, за що й отримав від правоохоронців адмінпротокол.

ЧИ ЗМОЖУТЬ ВОНИ ЗУПИНИТИ ВІЙНУ?– Отримували ми повідомлення не тільки про псування, але й про фотографування виборцями бюлетенів, – каже начальник міськвідділу міліції Віталій КОЗЯРУК. – Були й випадки, коли до голів комісій телефонували невідомі й попереджали про кримінальну відповідальність за фальсифікації, проте такі дії не є злочином.

Про відсутність серйозних правопорушень під час голосування повідомив і начальник райвідділу міліції Ігор БЛАГУН. З його слів, для чергування на дільницях та для супроводу виборчої документації до ОВК було залучено 49 працівників райвідділу та 65 працівників інших підрозділів.

А вже через день після виборів висловити свою думку з приводу голосування на конкретній дільниці вирішила кам’янчанка Нінель Бащенко. У листі жінка пише, що в 100-квартирному будинку №17 на вул.Гагаріна не розносили запрошень на вибори.

– Мешканці зверталися до членів і голови ДВК з цим запитанням, та чули у відповідь, що якась дівчина взяла запрошення і зникла, – йдеться у листі. Більше того, жінка пише, що вже під час самого голосування члени дільничної комісії дозволяли собі грубіянити виборцям.

Почули ми скарги і з дільниць району, зокрема на холодні приміщення для голосування, які важко було обігріти.

– Існували проблеми і з організацією виборів, – каже голова ДВК у селі Руда Наталія КАЛІНІНА. – Інформаційні плакати нам привезли лише разом із бюлетенями в переддень виборів. Крім того, ми були змушені за власні кошти заправляти автомобіль, аби відвезти протоколи до ОВК, бо грошей на це ніхто не виділив.

Саме під час передачі протоколів з дільничних комісій до окружної й заговорили про проблеми з транспортом та про довжелезні виснажливі черги. Аж на цілу добу така черга розтягнулася по всіх чотирьох поверхах міської ради.

– Прийом протоколів від ДВК – завжди складна процедура. До того ж, якщо раніше документи повинні були здавати троє членів комісії, то цьогоріч – уже четверо, – каже голова ОВК Вадим БОЙКО. – Нашим законодавцям варто подумати, що з віддалених дільниць людям проблематично діставатися до ОВК. Адже, крім чотирьох членів комісії, їхати повинні ще й шофер і міліціонер.

Зі слів Вадима Анатолійовича, протоколи до ОВК почали привозити після опівночі 26 жовтня, а закінчився прийом документів наступної ночі. Весь час при підрахунку голосів були присутні дві мобільні групи спостерігачів ОБСЄ. Офіційні результати голосування по виборчому округу №193 оголосили о 16.00 28 жовтня.

Тетяна ДИКА, Тетяна ХОПТЯР.