П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Листопада 2014

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ПРИЄДНАВСЯ ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ПРОЕКТУ ПРОТИДІЇ КОНТРАБАНДІ ТЮТЮНУ

11 листопада у Хмельницьку відбувся круглий стіл «Вплив нелегальної тютюнової продукції на економіку України», участь у якому взяли провідні спеціалісти та експерти регіону, громадські діячі та представники влади. Результатом дискусії, присвяченої проблемі зростання нелегальної торгівлі цигарками, стало підписання учасниками меморандуму про співпрацю задля поборення контрабандної та контрафактної продукції.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ПРИЄДНАВСЯ ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ПРОЕКТУ  ПРОТИДІЇ КОНТРАБАНДІ ТЮТЮНУОб’єм тіньового тютюнового ринку України постійно зростає, і це непокоїть як легальних виробників, так уряд, оскільки дохідна частина бюджету країни на 10% складається з податкових відрахувань легальних виробників тютюнової продукції. Враховуючи останнє дослідження TNS в 1 кварталі 2014 року, нелегальний обіг тютюнових виробів зріс у порівнянні з попереднім періодом і на даний момент складає 9,2% від загального споживання. Відтак збитки держави лише від недоотримання акцизного збору з нелегального тютюну оцінюють у 2 млрд. грн щорічно. А якщо враховувати ПДВ, вартість ліцензій, патенту та податки з прибутку, то цифри будуть значно більшими.

Найбільше контрабандної продукції в Україну потрапляє через прозорий кордон з Росією. Також серед лідерів постачання нелегального тютюну – Молдова та Білорусь. Окрім того, нелегальну продукцію постачають із Сирії, Швейцарії, Великобританії, Греції та інших країн.

Круглі столи «Вплив нелегальної тютюнової продукції на економіку України» проводяться у рамках національного проекту по боротьбі з нелегальною торгівлею тютюновою продукцією, і уже відбулися у Львові та Хмельницьку. Заплановано також проведення у інших регіонах країни. Основна мета – об’єднати зусилля контролюючих та правоохоронних органів, представників влади та громадськості задля розробки шляхів інформування споживачів про наслідки споживання нелегальної тютюнової продукції як для економіки країни, так і для власної безпеки.

«Загроза для наших робочих місць, загроза для наших вітчизняних підприємств, як для великих так і для середніх та малих. Чому? Тому що тінь – це завжди несплата податків, відкритість і незахищеність соціальної сфери. Тому сьогодні, ми об’єднуючи зусилля влади, громадських організацій, контролюючих органів, бізнесу і преси, будемо намагатися досягти єдиної мети: як активізувати зусилля для того, щоб на Хмельничинні реалізація нелегальних тютюнових виробів була знищена», – зазначила Бєлякова Наталія Миколаївна, президент Хмельницької торгово-промислової палати.

На території Хмельницької області станом на 1 листопада 2014 року видано 2795 ліцензій для торгівлі тютюновими виробами. Реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів згідно з діючими ліцензіями здійснює 2260 суб’єктів господарювання, з них 1833 суб’єкти торгують винятково тютюном.

Як зазначив завідувач сектору протидії незаконного обігу підакцизних товарів оперативного управління Міндоходів у Хмельницькій області Сергій Дзюба, задля посилення контролю обігу тютюнових виробів з початку року в області було проведено 53 перевірки, за результатами яких було вилучено з незаконного обігу 115 260 пачок тютюнових виробів на орієнтовну суму 1,4 млн грн.

В свою чергу оперуповноважений відділу боротьби з економічної злочинністю Хмельницького обласного управління міліції Владислав Масловський додав: «У випадку виявлення незаконної торгівлі тютюнові вироби за постановою судів знищують, а порушники закону притягуються до адміністративної відповідальності. Запровадження за таке порушення закону не адміністративної, а кримінальної відповідальності змогло б зробити боротьбу з контрабандою значно ефективнішою».

Втім попри наявність конкретних результатів контроль за нелегальною торгівлею ускладнюється через бюрократизацію української системи. Як відзначає головний спеціаліст інспекції з питань захисту прав споживачів у Хмельницькій області Тетяна Левкун, Держспоживінспекція мала право проводити планові та позапланові перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію тютюнових виробів. Проте згідно із законодавством інспекція зобов’язана попередити про проведення планової перевірки за 10 днів. Відтак суб’єкт господарювання має більш ніж достатньо часу для того, аби підготуватися. Понад те, нині суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію тютюнових виробів, видалені з переліку суб’єктів з високим ступенем ризику, і тому проводити планові перевірки даних суб’єктів інспекція уже не має права.

Втім, контрабанда і контрафакт шкодить не лише економіці, а і є прямим джерелом фінансування кримінальних угрупувань, що безпосередньо впливає на безпеку споживачів. Для того, щоб не придбати нелегальну тютюнову продукцію і таким чином подбати про свою безпеку, споживачам слід звернути увагу на кілька речей.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ПРИЄДНАВСЯ ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ПРОЕКТУ  ПРОТИДІЇ КОНТРАБАНДІ ТЮТЮНУ«Зовнішній вигляд пачки, акцизна марка – усі ці моменти може визначити будь-який курець, коли купує пачку цигарок. Суб’єкт господарювання також обов’язково має мати документ на право роздрібної торгівлі, обов’язковою є наявність касового апарату, також продавець має видати чек. Також кожен покупець має право вимагати показати йому сертифікат якості товару і ніхто не має права йому відмовити», – каже юрист громадської спілки «Національна організація роздрібної торгівлі» Петро Кузьменко.

Загалом учасники дискусії погодилися, що проблема нелегальної торгівлі тютюном є спільною проблемою, яку потрібно вирішувати спільно владі, громадським організаціям і правоохоронним органам. Водночас не менш важливо долучати до дискусії громадськість та інформувати споживачів про усі ризики, які несе контрабандна продукція як власної безпеки, так для економіки держави.

«Я знаю, що громадяни вміють організуватися. Знаючи нормативно-правове поле, знаючи як воно мало б змінюватись в європейській державі, куди крокує Україна, вони здатні пролобіювати ті соціально-значущі процеси і досягти результатів, які необхідні суспільству», – зазначив заступник директора Департаменту економічного розвитку та торгівлі Хоменко Марія Василівна.