Субота, 20 Квітня 2024 р.
21 Листопада 2014

ПОЛЮВАННЯ НА БРАКОНЬЄРІВ

Минулого тижня житель с.Ніверка повідомив громадським активістам Кам’янця-Подільського про те, що на р.Збруч систематично здійснюється незаконне виловлювання риби за допомогою рибальських сіток.

Ця територія перебуває в межах Національного природного парку «Подільські Товтри», де діє особливий режим ведення рибальства та полювання, що ускладнює суть злочинного діяння.

ПОЛЮВАННЯ НА БРАКОНЬЄРІВУ ніч на 11 листопада активісти сформували мобільну групу, яка вирушила на місце події задля припинення протиправної діяльності. Приєдналися до них і журналісти з місцевого Громадського телебачення Podillya.tv.

Прибувши на визначене місце, де, за словами небайдужого жителя Ніверки, полюбляють «рибалити» невідомі, активісти виявили автомобіль ВАЗ-2101, з якого двоє дістали мішки із сітками та вирушили на човні встановлювати їх у водоймі. Було прийнято рішення чекати «збирання врожаю», аби взяти зловмисників на гарячому.

Виспавшись в автомобілі, близько 5-ї ранку невідомі рушили збирати улов. Тим часом активісти наблизилися впритул до авто, де виявили мішок свіжовиловленої риби, і зайняли позиції, аби не сполохнути браконьєрів.

«Збирання врожаю» тривало близько двох годин. При цьому невідомі особливо не ховалися: голосно розмовляли, кашляли, тому після прибуття на берег не відразу помітили, що за ними пильно стежать. І лише висипана активістами (для відеофіксації) з мішка риба привернула їхню увагу. Однак уже було пізно – відеокамери зафіксували шість мішків із сітками та ще один мішок з рибою.

Зрозумівши суть ситуації, невідомі пред’явили посвідчення членів ГО «Українське товариство мисливців і рибалок» і почали доводити, що здійснювали плановий рейд із виявлення фактів незаконного виловлювання риби в р.Збруч. Невідомими були голова президії районного товариства мисливців і рибалок Микола ПИРІГ та єгер Микола КРАВЧЕНКО. На запитання, чому вилучають рибальські засоби та проводять рейд без участі представника водної міліції, «рибалки» відповісти не змогли. При цьому в них не знайшлося документації, яка б підтверджувала плановість рейду та фіксувала факти вилучення не лише рибальських засобів, а й виловленої риби.

На місце події викликали наряд міліції. Через дві години після виклику правоохоронці таки прибули. Вони взяли пояснення в присутніх, після чого було внесено відомості до ЄРДР. Сітки та човен вилучені до з’ясування справи по суті.

Хоча цього разу улов рибалок виявився не надто вражаючим (трохи менше як мішок), однак можна лише уявити, скільки риби незаконно виловлено та реалізовано раніше, адже, за словами мешканця Ніверки, такі «рейди» в цих чолов’яг відбувалися систематично.

Складається враження, що представники організації, яка мала б об’єднувати громадян для охорони, відтворення, збереження, раціонального використання тваринного світу та захисту спільних інтересів (саме це вказано у визначенні загальних положень діяльності УТМРу), використовують її у власних меркантильних цілях.

Олександр КОХАН, Громадське телебачення Podillya.tv.