П'ятница, 29 Березня 2024 р.
28 Листопада 2014

«ЄВРОПА – ЦЕ НОРМАЛЬНЕ ЖИТТЯ»

«Наші землі за безцінь викуповуватимуть європейці», «вітчизняна економіка не витримає конкуренції із західними виробниками», «фермери не зможуть вижити на фоні європейських», – ось лише невелика частина міфів, якими українців нині лякають скептики євроінтеграції.

Втім 13 листопада під час навчального семінару, який у Києві для представників регіональних медіа провів Інститут світової політики, їх звели нанівець провідні експерти і журналісти: публіцист і політичний оглядач тижневика «Newsweek Polska» Міхал КАЦЕВИЧ, редактор інтернет-видання «Європейська правда» Сергій СИДОРЕНКО, завідувач кафедри політології НаУКМА Олександр ДЕМ’ЯНЧУК, експерт з євроінтеграції та права Вадим ТРЮХАН і директор Європейських програм МФ «Відродження» Дмитро ШУЛЬГА.

Відомий польський журналіст і письменник Міхал Кацевич про євроінтеграцію говорив з погляду польського досвіду вступу до ЄС. Адже в середині 90-х, коли Польща почала йти назустріч Європі, вона мала такі самі страхи.

– Зрівнювати Україну в нинішній ситуації з Польщею важко, але нас поєднують міфи, котрі ходять про Євросоюз, – каже поляк. – Страхів напередодні вступу до ЄС у нас було чимало. Ними вдало маніпулювали, але вони зникли одразу ж після набуття нами членства в Євросоюзі. Наших фермерів лякали тим, що заможні конкуренти із Заходу будуть скуповувати наші землі, а вийшло навпаки – поляки купують поля в Німеччині, а польське село колосально піднялось і має чималі інвестиції з Європи. Держава боялася міграції з Польщі, але завдяки відкриттю кордонів у нас зменшився рівень безробіття, а люди отримали шанс реалізувати себе в інших країнах. Поляків лякали тим, що ЄС скуповуватиме за безцінь наші шахти, заводи, землі, але вийшло навпаки – до нас почали надходити мільйонні інвестиції. Не думаю, що в Європі не чекають України, просто бояться в зв’язку з подіями цього року.

Експерти додають, що Україна нині має три варіанти розвитку майбутнього. Перший – стати частиною російського проекту, другий – будувати велику самодостатню Україну, третій – стати частиною союзу успішних європейських країн. З погляду на нинішню ситуацію в країні, здається, вибір в українців очевидний.

– Розповідаючи про євро-інтеграцію в Молдові, експерти і реформатори вибрали дуже просте гасло: «Європа – це нормальне життя», – каже Дмитро Шульга. – Думаю, Україні теж варто ним скористатися.